22 ετών ο δράστης του αιματοκυλίσματος στο Μάντσεστερ: Ο Σαλμάν Αμπέντι με γονείς από Λιβύη

Ο δράστης της επίθεσης αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι, ήταν ένας 22χρονος λιβυκής καταγωγής, ανακοίνωσε η αστυνομία της πόλης. Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης ο Σαλμάν Αμπέντι, 22 ετών, είχε γεννηθεί στο Μάντσεστερ το 1994 από Λίβυους γονείς. Η εφημερίδα Daily Telegraph ανέφερε ότι ήταν το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας.

“Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο άνδρας που φέρεται ότι διέπραξε αυτή τη θηριωδία χθες το βράδυ είναι ο Σαλμάν Αμπέντι” είπε ο αστυνομικός διευθυντής του Μάντσεστερ, Ίαν Χόπκινς, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Οι γονείς του δράστη είχαν γεννηθεί και οι δύο στη Λιβύη. Έφυγαν από τη χώρα τους και κατέφυγαν στη Βρετανία για να γλιτώσουν από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο και κατόπιν στο Μάντσεστερ, στο προάστιο Φάλοουφιλντ. Νωρίτερα σήμερα αστυνομικοί έκαναν έρευνα σε ένα σπίτι αυτής της συνοικίας και προχώρησαν σε μια “ελεγχόμενη έκρηξη” ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο οίκημα, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Έρευνα πραγματοποιήθηκε επίσης και στο σπίτι του αδελφού του Σαλμάν Αμπέντι, επίσης στο νότιο Μάντσεστερ. Οι δύο αδελφοί σύχναζαν στο τοπικό τζαμί του Ντίντσμπερι. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή υποστηρίζοντας ότι “στρατιώτες του χαλιφάτου τοποθέτησαν βόμβες ανάμεσα στο πλήθος”.

Μεσίστιες θα κυματίζουν αύριο οι σημαίες στα δημόσια κτίρια. Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στους δημόσιους χώρους

Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες αύριο στα δημόσια κτίρια στη Γαλλία, ως «φόρος τιμής στη μνήμη των θυμάτων» της επίθεσης όπου έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 22 άνθρωποι στο Μάντσεστερ της Βρετανίας, έγινε σήμερα γνωστό από το πρωθυπουργικό γραφείο. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και διανεμήθηκε από το Ματινιόν, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ γνωστοποιεί αυτήν την απόφαση που ελήφθη «έπειτα από αίτημα του προέδρου της Δημοκρατίας» Εμανουέλ Μακρόν.

Ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους, ο οποίος διατύπωσε τον «φόβο» και την «θλίψη» του μετά την επίθεση, μετέβη νωρίτερα το απόγευμα στη βρετανική πρεσβεία όπου υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων. Συνοδευόμενος από τον Εντουάρ Φιλίπ, επισήμανε επιπλέον τη «βούλησή του να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή συνεργασία» στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ και τον Πύργο Μονπαρνάς δεν θα ανάψουν απόψε το βράδυ σε μια συμβολική ενέργεια, φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης, ανακοίνωσε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό και το γραφείο Τύπου του Πύργου Μονπαρνάς.

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Οι γαλλικές αρχές έδωσαν εξάλλου σήμερα εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια των αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, μετά την επίθεση αυτοκτονίας με 22 νεκρούς σε συναυλιακό χώρο στη Βρετανία. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ δήλωσε ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολές στους διοργανωτές αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Γαλλία να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο αστυνομικός διευθυντής του Παρισιού Μισέλ Ντελπουές ανέφερε από την πλευρά του ότι διέταξε να αναπτυχθούν επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις κοντά σε θέατρα ειδικά κατά την έναρξη και τη λήξη των εκδηλώσεων. Επιπροσθέτως, η αστυνομία καταρτίζει κατάλογο «ευαίσθητων» εκδηλώσεων που είναι πιθανό να προσελκύσουν νεαρής ηλικίας θεατές, όπως τους κινηματογράφους, τα θέατρα, τους χώρους αθλητικών εκδηλώσεων. Ανάμεσά τους το στάδιο του Ρολάν Γκαρός στο Παρίσι, όπου θα διεξαχθεί το τουρνουά τένις την επόμενη εβδομάδα, τόνισε ο ίδιος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ επισήμανε εντούτοις στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ότι η Γαλλία δεν έχει στην κατοχή της στοιχεία για οποιοδήποτε συντονισμένο σχέδιο «να πληγεί η Ευρώπη».

23/05/2017 20:56 ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP Μάντσεστερ, United Kingdom ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters Παρίσι, France – mignatiou

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *