ΔΙΚΗ ΧΑ – Οι …χρυσαυγίτικοι «αστεϊσμοί» και ο Αγ. Παντελεήμονας ως περιοχή-πρότυπο δράσης των νεοναζί

Το ζοφερό κλίμα που επικρατούσε το 2012 στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα και την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή,  ξεδίπλωσε με την κατάθεση του την Τρίτη ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ “The Cleaners” (Οι καθαριστές) Κων/νος Γεωργούσης, που εξετάστηκε από πολιτική αγωγή και υπεράσπιση.

Ο μάρτυρας  με την κατάθεσή του ανέδειξε τα σημεία εκείνα που  δίνουν καθαρά την εικόνα της νεοναζιστικής οργάνωσης, και κατά συνέπεια της εγκληματικής της δράσης, μια οργάνωση ρατσιστική και μισαλλόδοξη που θεωρεί «μιάσματα» τους μετανάστες, που αποθεώνει την βία και απεχθάνεται το Κοινοβούλιο στο οποίο δεν τρέφει κανέναν σεβασμό.

Για «προσωπικές απόψεις και αστεϊσμούς ενός από τους δεκάδες υποψηφίους του 2012 και όχι θέσεις της ΧΑ» έκανε λόγο η υπεράσπιση, που δημιούργησε για μια ακόμα φορά στιγμές έντασης  κατά την ακροαματική διαδικασία στην προσπάθειά της να προκαλέσει εντυπώσεις στο δικαστήριο. Άλλωστε δεν είναι πρώτη φορά που η υπεράσπιση «αδειάζει»  στελέχη της ΧΑ, υπό το βάρος των συντριπτικών στοιχείων που προκύπτουν από τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Αστεϊσμοί στον Αγ. Παντελεήμονα

Ο Κων/νος Γεωργούσης στην κατάθεσή του έκανε λόγο για την παντοδυναμία που αισθανόταν η ΧΑ το 2012, καθώς έχαιρε ασυλίας και η αστυνομία δεν ασχολούνταν μαζί της, παρ’ όλους τους προπηλακισμούς και τους τραμπουκισμούς εναντίον μεταναστών που διέμεναν στην περιοχή. Ο μάρτυρας ρωτήθηκε σχετικά από την πολιτική αγωγή:

Συνήγορος: Έχετε παρατηρήσει κάτι σχετικά με το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα;

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω κάτι γι’ αυτό, ο Βάθης όμως, που είναι το κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ, μου είχε πει ότι έπιναν με τον διοικητή καφέ και ήταν φιλαράκια.

Χαρακτηριστική ήταν και η συμπεριφορά της αστυνομίας άλλωστε, όπως περιέγραψε ο μάρτυρας,  όταν μεσολάβησε ο Γ. Βάθης προκειμένου ν’ αφήσουν τον σκηνοθέτη να κάνει τη δουλειά του, καθώς οι αστυνομικοί νόμιζαν πως τους κινηματογραφούσε: «Έλα εδώ να τελειώνουμε» είπε στον επικεφαλής και πράγματι το θέμα έληξε με τους αστυνομικούς να μην επιμένουν άλλο.

Ο Κων/νος Γεωργούσης ρωτήθηκε και για την άποψη που είχαν τα στελέχη της ΧΑ , υποψήφια με το μόρφωμα στις εκλογές του 2012, για την το ελληνικό κοινοβούλιο:

Συνήγορος: Αναφορά για τη στάση τους στη Βουλή υπάρχει στην ταινία;

Μάρτυρας: Γενικά ανέφεραν ότι δεν θα υπάρχει σεβασμός σε αυτό που ονομάζεται ελληνικό κοινοβούλιο….

Συνήγορος: Η δήλωση «Αυτό που έγινε στον Αγ. Παντελεήμονα θα γίνει στη Βουλή»;

Μάρτυρας: Η φράση αυτή είχε δημοσιευτεί σε εφημερίδα της ΧΑ. Δεν ξέρω αν η δήλωση αυτή θα πραγματοποιούταν, υπήρχε όμως μια επιθετική πολιτική όπως και μια αποθέωση της βίας… δηλώσεις περί μαχαιριών…ότι μετά τις εκλογές θα βγουν και τα μαχαίρια. Ρώτησα -και ακούγεται στο βίντεο- αν εννοεί τους βουλευτές..και είπε ότι «δεν υπάρχουν βουλευτές για μας» κάνοντας κίνηση με το χέρι, σαν να τους κόβει τον λαιμό.

Όσο για την βία που είναι εγγενές χαρακτηριστικό της οργάνωσης,  ο μάρτυρας κατέθεσε μετά από σχετική ερώτηση:

«Ζούσα στην Αγγλία και παρακολουθούσα …από το 2013 έγινε πιο βίαιη η δράση της, αυτά που έλεγαν στην ταινία άρχισαν να γίνονται πραγματικότητα» και συνέχισε λέγοντας: « Ήθελαν να καταλυθεί η έννομη τάξη και να αντικατασταθεί με ναζιστικό καθεστώς».

Ο Γεωργούσης κινηματογράφησε την δράση της ΧΑ στον Αγ. Παντελεήμονα εν γνώσει της οργάνωσης, αλλά μετά κατηγορήθηκε πως χρησιμοποίησε κρυφή κάμερα: «Η παρουσία μου ήταν απολύτως γνωστή στα κεντρικά της οργάνωσης. Ο Πλωμαρίτης ήταν μέλος της Κ.Ε., έδειχνε την κάρτα του στην κάμερα».

«Η μάχη του Αγίου Παντελεήμονα»…

Στο ντοκιμαντέρ μάλιστα υπάρχει καταγεγραμμένη η αναφορά Πλωμαρίτη για την …προσφορά βοήθειας από την ΧΑ σε γέροντες να κάνουν ανάληψη από ΑΤΜ: «Υπάρχει αναφορά του κ. Πλωμαρίτη περί του ευκολόπιστου ελληνικού λαού και υπήρχε αναφορά σε δημοσίευμα της ΧΑ» κατέθεσε ο μάρτυς.

Συνήγορος: Αναφορά στην ασφάλεια βουλευτών και ενδεχόμενη σχέση με αστυνομικούς υπάρχει;

Μάρτυρας: Υπάρχει η άποψη ότι η ΧΑ δεν χρειάζεται την αστυνομία. Υπάρχουν αναφορές όπως «αν εγώ ανήκω στην ασφάλεια και τι θα γινόταν αν αυτά κατέληγαν στα αρχεία της Ασφάλειας».

Η ΧΑ είχε αναγάγει την περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα σε περιοχή πρότυπο με σύνθημα «Να ξεβρωμίσει ο τόπος» σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο μάρτυρας και ρωτήθηκε σχετικά από την πολιτική αγωγή. «Απ’ ό,τι μου είπαν, ήρθαν 150 άτομα της ΧΑ το 2011 και εφάρμοσαν ένα μοντέλο βίας, δεν ξέρω πόσες μέρες διήρκησε… άσκησαν βία και είχαν μια άτυπη εξουσία, κανείς δεν τολμούσε να τα βάλει μαζί τους. Αυτό έμεινε στην ιστορία ως «η μάχη του Αγίου Παντελεήμονα». Η περιοχή ήταν πρότυπη, απ’ ό,τι κατάλαβα,  γι’ αυτούς. Ήθελαν να μεταφέρουν την περιοχή  ως μοντέλο σε άλλες και άλλους τομείς».

Συνήγορος: Ποια η θέση τους ως προς τους αλλοδαπούς;

Μάρτυρας: Υπάρχει μια ρητορική μίσους. Τους προπηλάκιζαν στον μέγιστο βαθμό. Τους θεωρούσαν μιάσματα, λέγεται και στο βίντεο αυτό, υπήρχαν αναφορές περί εξοντώσεως.

Συνήγορος: Υπήρχε νοσταλγία τους για συγκεκριμένα πρόσωπα της ιστορίας;

Ο μάρτυρας εδώ υπήρξε γλαφυρός στην περιγραφή του: «Από το πρωί ως το βράδυ υμνούν τον Χίτλερ…» κατέθεσε συμπληρώνοντας πως δεν υπήρχε καμία διαφορά σε όσα είπαν οι Πλωμαρίτης-Βάθης και στην δράση της  ΧΑ.

Η άποψη Πλωμαρίτη, μέλος της Κ.Ε. της ΧΑ και υποψήφιος βουλευτής της, για το μεταναστευτικό ήταν «να φύγουν όλοι απ’ την Ελλάδα να τους βάλουν  σ’ ένα καράβι, να το βουλιάξουν και να τους πνίξουν». Τα ίδια  «εξοντωτικά αισθήματα» έτρεφαν και γι’ αυτούς που δεν ασπάζονταν τα ναζιστικά ιδεώδη τους, όπως οι αριστεροί και οι αναρχικοί. Όπως είχε πει ο Πλωμαρίτης  όλους αυτούς όταν έρθουν στην εξουσία «θα τους κάψουν ζωντανούς», ενώ σε αναφορά του για την Βίλλα Αμαλίας είχε πει πως «στόχος η εξόντωση των μελών».

Κατά την εξέταση του ο μάρτυρας κατέθεσε πως μέσα στα γραφεία της ΧΑ στην Δεληγιάννη είχε δει «λοστάρια και ασπίδες αρχαιοελληνικού τύπου».

Αν έχεις αγκυλωτό σταυρό είσαι νεοναζί;

Η εξέταση από την υπεράσπιση ακολούθησε την πορεία του «αδειάσματος» των…. συναγωνιστών της ΧΑ. Ο Βάθης ήταν «ο ανισόρροπος» στην προσπάθεια της υπεράσπισης να υποβαθμίσει όλα όσα είχαν καταγραφεί στο ντοκιμαντέρ, στο οποίο βασίζονταν η κατάθεση του μάρτυρα, οι ερωτήσεις αφορούσαν θέματα όπως «ποια ήταν η ιδεολογική συγκρότηση» Βάθη και Πλωμαρίτη κι αν ο τελευταίος ήταν μέλος της Κ. Ε. του κόμματος. Επίσης επιχειρώντας  συμψηφισμούς ο μάρτυρας ρωτήθηκε «αν έκανε ταινία για τα Εξάρχεια» με την Πρόεδρο να παρεμβαίνει λέγοντας στον συνήγορο «άλλη ερώτηση».

Αντιδράσεις υπήρχαν από την υπεράσπιση και για το θέμα του ντοκιμαντέρ, αν αυτό έχει κατατεθεί και πως στις ανακρίτριες. Ο μάρτυρας κατέθεσε πως έχει προσκομίσει το αμοντάριστο υλικό διάρκειας 20 ωρών σε ψηφιακό δίσκο μαζί με την κατάθεσή του.

Η συνήγορος υπεράσπισης Μπούκουρα-Αλεξόπουλου μεταξύ άλλων ρώτησε τον μάρτυρα:

Συνήγορος: Είπατε ότι είχατε διαμορφωμένη αντίληψη ότι είναι ναζιστική οργάνωση η ΧΑ, όπως είχατε καταθέσει;

Μάρτυρας: Ναι. Με βάση τα σύμβολα που χρησιμοποιούσαν, τα λεγόμενα και τις πράξεις τους.

Συνήγορος: Όταν πήγατε να κάνετε έρευνα είχατε ήδη διαμορφωμένη άποψη. Ρωτάω γιατί δεν είστε ο μέσος σκηνοθέτης. Είχατε διαμορφωμένη αντίληψη;

Μάρτυρας: Έκρινα λόγω των αγκυλωτών σταυρών στα μπράτσα τους ότι είναι νεοναζιστές.

Συνήγορος: Άρα όποιος έχει αγκυλωτούς σταυρούς είναι νεοναζιστής;

Κοπιώδης υπήρξε και η προσπάθεια της υπεράσπισης να παρουσιάσει τα όσα ρατσιστικά, υβριστικά και μισαλλόδοξα λέγονται στο ντοκιμαντέρ από τα στελέχη της ΧΑ ως «αστεϊσμούς», όπως οι φούρνοι του Άουσβιτς, οι μπαμπουίνοι, τα… σαπούνια από Αφγανούς, Πακιστανούς κ.α

Το δικαστήριο διέκοψε για την Παρασκευή 26/05 στον Κορυδαλλό με την Εισαγγελέα να απορρίπτει αίτημα της υπεράσπισης για αναφορά του μάρτυρα στην λέξη «εξόντωση» στο πρόγραμμα της ΧΑ στο οποίο αναφέρθηκε ο  Κασιδιάρης με δηλώσεις του στον Ασπρόπυργο και στο οποίο αναφέρθηκε ο μάρτυς. «Εγώ δεν είπα για «εξόντωση», είπα ότι έκανε λόγο ο κ. Κασιδιάρης για «ανθρώπινα σκουπίδια». Εξηγώ ακριβώς ότι έκανε λόγο για «ανθρώπινα σκουπίδια» και μου έδωσε την εντύπωση ότι εννοούσε για εξόντωση» είπε ο μάρτυς.

Πηγή: Ειρήνη Προμπονά – “Στο Κόκκινο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *