Βιβλιοπαρουσίαση: «Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα. Πλήρη πρακτικά και ιστορικό των δικών Μπελογιάννη.Τα σήματα Βαβούδη» | Παρασκευή 9/6, 7:30 μ.μ.

Η πολιτική-πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής

διοργανώνει

την Παρασκευή 9 Ιουνίου, 7:30 μ.μ.

παρουσίαση & συζήτηση του βιβλίου

Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα

Πλήρη πρακτικά και ιστορικό των δικών Μπελογιάννη

Τα σήματα Βαβούδη

του Σπύρου και του Γρηγόρη Σακελλαρόπουλου

(Τόπος, 2016)

Το βιβλίο των Σπύρου και Γρηγόρη Σακελλαρόπουλου Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα. Πλήρη πρακτικά και ιστορικό των δικών Μπελογιάννη. Τα σήματα Βαβούδη (Τόπος, 2016), παρουσιάζει για πρώτη φορά τα πλήρη πρακτικά των δύο δικών του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του. Περιλαμβάνει επίσης μεγάλο μέρος από τα σήματα Βαβούδη, τα υπομνήματα μετατροπής της θανατικής ποινής των Μπελογιάννη, Μπάτση και Καλούμενου σε ισόβια κάθειρξη, καθώς και σχολιασμό για τον τρόπο διεξαγωγής καθώς και το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι δίκες. Πρόκειται ως εκ τούτου για μια έκδοση πολύτιμη τόσο για την ιστορική έρευνα στην Ελλάδα, όσο όμως και για την ιστορική γνώση και μνήμη του ενδιαφερόμενου αναγνώστη, ιδιαίτερα δε όσων είναι στρατευμένοι στο κομμουνιστικό κίνημα και την αριστερά.

Τα ιστορικά ντοκουμέντα που περιλαμβάνει ο τόμος, δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσει ο αναγνώστης τη δική του οπτική απέναντι στα δραματικά γεγονότα της περιόδου, φωτίζοντας παράλληλα τη δράση διάφορων καθοριστικών παραγόντων που διαμόρφωσαν τις ιστορικές εξελίξεις: τον ρόλο των ΗΠΑ, το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε η ηγεσία του ΚΚΕ και ιδιαίτερα ο Νίκος Ζαχαριάδης, τη στάση των κομμάτων του Κέντρου και ειδικά του Νικόλαου Πλαστήρα, τον ρόλο που διαδραμάτισαν το Παλάτι και ο Στρατός.

Παράλληλα, το αρχειακό υλικό που παρουσιάζει η παρούσα μελέτη, οδηγεί σε πρωτότυπες διαπιστώσεις για την ιστορική περίοδο και τις ιδιαίτερες ευθύνες και δράση των διαφόρων παραγόντων που πρωταγωνίστησαν.

Θα μιλήσουν:

Δημήτρης Κουσουρής, διδάσκων Σύγχρονη Ιστορία, Πανεπιστήμιο της Βιέννης

Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

Μενέλαος Χαραλαμπίδης, δρ. Ιστορίας, συγγραφέας

& ο Σπύρος Σακελλαρόπουλος, επιμελητής του τόμου, αναπληρωτής καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

 

Σας περιμένουμε!

 Πολιτική – Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής

Αθήνα, Στρατηγοπούλου 7 &  Μαυρικίου

(Χαρ.Τρικούπη, στάση Λασκάρεως)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *