Δαιμονοποίηση προσφύγων,απαγορεύσεις επισκέψεων σε πρόσφυγες, στοχοποίηση χώρων στέγαση

Σειρά γεγονότων μαρτυρούν ότι η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις πολιτικές της Ε.Ε. και σε αγαστή σύμπνοια με οργανισμούς, ΜΚΟ, ΜΜΕ και αστυνομία, εφαρμόζει σχεδιασμούς για τη δαιμονοποίηση, απομόνωση και γκετοποίηση των προσφύγων.

Ακούσαμε τον καταιγισμό των σχολιασμών που συνόδευαν τα ρεπορτάζ για την εκκένωση του Ελληνικού, περί «παράτυπων μεταναστών και αλληλέγγυων που εμπόδιζαν τόσο καιρό την μετακίνησή τους». Διαβάσαμε ότι όλοι οι άνδρες που ήταν μόνοι στο Ελληνικό ήταν παραβατικοί και για αυτό οδηγήθηκαν στην Πέτρου Ράλλη, ώστε να δικαιολογηθεί η μεταγωγή τους και ο χωρισμός τους από τους υπόλοιπους. Βέβαια, μετά όταν όλοι αυτοί οι άνδρες μεταφέρθηκαν στη Μαλακάσα, που σημαίνει ότι τα χαρτιά τους δεν είχαν λήξει, δεν βγήκαν τα ΜΜΕ να ανασκευάσουν τα περί παραβατικών και παράνομων μεταναστών.

Στις 6/6 πληροφορηθήκαμε ένα ακόμα σοβαρό γεγονός. Η εταιρεία Νόστος (ΜΚΟ), που διαχειρίζεται,  μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία, τον ΔΟΜ και άλλες ΜΚΟ,  κονδύλια και διαμονή προσφύγων, απαγορεύει να δέχονται επισκέψεις πρόσφυγες που βρίσκονται σε διαδικασία μετεγκατάστασης.  Συγκεκριμένα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσιάστηκε από την Νόστος ένα χαρτί στο οποίο αναγράφεται ότι δικαίωμα επισκέψεων σε πρόσφυγες υπάρχει μόνο Τετάρτη και Κυριακή 9.00-13.00 και απαγορεύτηκε σε ντόπιο που έχει φιλικές σχέσεις με πρόσφυγες να τους συναντήσει  και να μιλήσει μαζί τους, όπως συνήθως, στον κοινόχρηστο χώρο του ξενοδοχείου όπου διαμένουν.

Αυτό το γεγονός συνιστά κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας. Συνιστά ένα ιδιότυπο εγκλεισμό. Οι πρόσφυγες μπορούν μεν να μπαίνουν και να βγαίνουν, αλλά δεν μπορούν να δεχτούν φίλους ή γνωστούς τους στο χώρο που μένουν. Δεν έχουν το δικαίωμα να καλέσουν κάποιον, να τον υποδεχτούν, να τον κεράσουν. Παροχή στέγης, αλλά με περιορισμούς, επισκεπτήριο με όρους στρατοπέδου ή φυλακής. Αλήθεια, θα βάλουν αστυνομικούς ή φύλακες να εμποδίζουν  να δέχονται επισκέψεις και οι πρόσφυγες που ζουν στα διαμερίσματα; Πρόκειται για διακριτική μεταχείριση που επιφυλάσσει η Νόστος για τους πρόσφυγες που μένουν σε χώρους που διαχειρίζεται η ίδια ή αποτελεί πολιτική που δοκιμάζεται από το Υπουργείο για να επεκταθεί και σε όλα τα διαμερίσματα και τα ξενοδοχεία που μένουν «ελεύθεροι» πρόσφυγες; Γιατί οι άλλοι χώροι (στρατόπεδα) κλπ λειτουργούν ήδη με όρους εγκλεισμού. Σε κάθε περίπτωση την ευθύνη την έχει το Υπουργείο και η κυβέρνηση.

Παράλληλα, δόθηκε στη δημοσιότητα μαζί με αστυνομικά σχόλια, ότι υπάρχουν ανεκτέλεστες εισαγγελικές παραγγελίες για την εκκένωση 3 καταλήψεων, ανάμεσά τους και του City Plaza που στεγάζει πρόσφυγες.Μεθοδικά, η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που δεν έχει καλύψει τις ανάγκες ελεύθερης και αξιοπρεπούς στέγασης των προσφύγων σε σπίτια μέσα στις πόλεις,  βάζει μαζί με τους εισαγγελείς στο στόχαστρο αρχικά καταλήψεις που έχουν γίνει σε ιδιωτικά κτίρια, για να προχωρήσει προφανώς στη συνέχεια και στις υπόλοιπες. Μαζί κυβέρνηση, εισαγγελείς, ΜΜΕ,  αστυνομικοί «κύκλοι» και ακροδεξιοί στοχοποιούν την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, που δεν χωρά στα καλούπια τους.

Η κατασταλτική αντιμετώπιση των προσφύγων και του πολύμορφου κινήματος αλληλεγγύης έρχεται να συμπληρώσει τις πολιτικές άρνησης προστασίας των προσφύγων, αναστολής του δικαιώματος στο άσυλο, των φρακτών, των εγκλεισμών, των απελάσεων, του κλεισίματος των συνόρων για τους πρόσφυγες από το ΝΑΤΟ, τη συμμετοχή της Ελλάδας στις πολεμικές ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις.

Δεν θα τους αφήσουμε. Κοινός αγώνας ντόπιων και προσφύγων για ζωή με δικαιώματα, ελευθερία, ειρήνη, αξιοπρέπεια.

8/6/2017

Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

σωματείων – φοιτητικών συλλόγων – συλλογικοτήτων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *