POS τολμάτε;

Στα πρώτα χρόνια της κρίσης, πάλευαν δύο απόψεις οι οποίες προσπαθούσαν να δώσουν την εξήγησή της. Η μία ήταν πως η κρίση δημιουργείται από τις τράπεζες που προσπαθούν να κάνουν τα ιδιωτικά τους χρέη πάσα στο Δημόσιο και τις αντιλήψεις της λιτότητας που δημιουργούν ένα συνεχή κύκλο ύφεσης.

Την άλλη εξήγηση, λίγο πολύ την εξέφρασε ο Πάγκαλος με το «μαζί τα φάγαμε» και κατά μία έννοια προσπάθησε να τη δικαιολογήσει με το φυσίκ του. Πίσω από αυτή την αντίληψη, συστοιχήθηκαν όσοι κυβέρνησαν επί δεκαετίες με προφανή λόγο να κρύψουν τις ευθύνες τους.

Λαϊφστυλάδικα περιοδικά, εκπρόσωποι της showbiz, καταχρεωμένοι πελάτες της Μυκόνου, απολιτίκ Ποταμίσιες κυρίες και βαριοί πολιτικοποιημένοι κύριοι, όλοι μαζί συμφωνούσαν πως την Ελλάδα την έφαγαν οι συντεχνίες, οι δημόσιοι υπάλληλοι (που τελικώς δεν ήταν 1,5 εκατομμύριο αλλά μόλις 650.000) και οι κακές αντιλήψεις. Αυτές οι τελευταίες ήταν κάτι σαν το κακό το ριζικό μας. Τα κανάλια έπαιζαν θέματα με ταβέρνες που δεν έκοβαν απόδειξη και η αστυνομία συνελάμβανε καστανάδες που μαζί με τα κάστανα (προς Θεού δεν ήταν ευλογημένα του Παΐσιου), δεν έκοβαν το μαγικό χαρτάκι.

Εκεί οφειλόταν η κρίση, στον ατίθασο, τεμπέλη Έλληνα, που δεν θέλει να γίνει Ευρωπαίος, να (υπερ)φορολογείται, να περνάει με πράσινο και να γίνεται στωικός απέναντι στις κακουχίες γιατί αυτός τις προκάλεσε. Έδωσε ρέστα η χαζοαπολιτίκ υπευθυνότητα που έβλεπε αναγκαιότητες συμμόρφωσης και τιμωρίας στο ρεμπέτ ασκέρι των κατοίκων αυτής της χώρας. Δεν έφταιγε κανένας Σόιμπλε, ούτε Καραμανλήδες, ούτε Σαμαράδες, ούτε Παπανδρέου, ούτε Μητσοτάκηδες εις τον αιώνα των αιώνων. Έφταιγε η «ελληνική ανευθυνότητα» και το Δημόσιο, γι’ αυτό και κλήθηκε ο Γερούν να κρατήσει γερά, από τον εκπρόσωπο της κονόμας αλά Ντυνάν που έπαιρνε 60.000 για τρίμηνες συμβάσεις με το Νοσοκομείο.

Τα θυμήθηκα αυτά, γιατί εκπρόσωποι της συμπαθούς τάξης των γιατρών, των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων, αρνούνται λέει να πληρωθούν με πλαστικό χρήμα και να εγκαταστήσουν τερματικά μηχανήματα POS. Γιατί, τι αλλάζει το να πληρώνεις με κάρτα τον γιατρό εκτός από το ότι δεν κουβαλάς χρήματα και όλες οι πληρωμές είναι δηλωμένες και φορολογητέες; Τίποτα, μόνο αυτό.

Και δεν έχει βγει ακόμη κανένας νεοφιλελεύθερος της αγοράς ή του παζαριού έστω, να πει «POS τολμάτε» και θέλετε να διαφέρετε από τους άλλους; Πώς τολμάτε να θέλετε να εξυπηρετήσετε τα συντεχνιακά σας συμφέροντα μέσω μάλιστα της φοροδιαφυγής;

Γιατί δεν νομίζω πως υπάρχει Έλληνας, ο οποίος πιστεύει πως ο δικηγόρος ή ο γιατρός δεν θέλουν πλαστικό χρήμα γιατί παραβαίνει τους νόμους περί απορρήτου του πελάτη. Το ιατρικό απόρρητο σχετίζεται με το από τι πάσχει ο ασθενής και όχι με το ότι επισκέφθηκε το γιατρό και πλήρωσε.

Μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι και μεγαλοσυμβολαιογράφοι, οικοδομούν πάνω στην απαίτησή τους, την Ελλάδα του νέου μαύρου χρήματος και τίποτα άλλο. Τα υπόλοιπα είναι για να λένε στα κανάλια οι Μπογδάνοι. Ούτε ίσοι θέλουν να είναι με τους υπόλοιπους Έλληνες, ούτε και ηθικοί. Κονομημένοι μόνο θέλουν να είναι και να διαιωνίζουν τον ελιτισμό και τον μαύρο πλούτο. Αν η κυβέρνηση και η κοινωνία υποχωρήσουν απέναντι στην ανάγκη να τακτοποιηθεί αυτή η χώρα, τότε μπαίνουν σε ομηρία για μια ακόμη φορά. Τα κινήματα της κατσαρόλας και της ανεμίζουσας γραβάτας, δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν τη μοίρα αυτής της χώρας.

Περιμένω ωστόσο τους «Μαζιταφάγαμε», όσους έκατσαν στο σκαμνί και στη λαιμητόμο αυτή τη χώρα μέσω θεωριών αυτομαστιγωτικής συνυπευθυνότητας, τους εντερπρένερ και εραστές του «επιχειρείν» και τους αγοραίους των κομμάτων, να πάρουν θέση.

Μπορούν κάποιοι να εξαιρούνται από κάτι που είναι λογικό και νόμιμο να υπάρχει, είναι δικαίωμα του πολίτη και χτυπά την παραοικονομία; Αμ POS που θα έλεγε και ο Χατζηχρήστος.

ΥΓ. Αν παρ’ όλα αυτά η αντίδραση στην εγκατάσταση POS αφορά τη διαμαρτυρία για υψηλές κρατήσεις των τραπεζών, τότε αυτό πρέπει να ειπωθεί ανοικτά και να απαιτηθεί από τους κλάδους των επαγγελματιών να μειώσουν οι τράπεζες αυτές τις κρατήσεις. Οι τράπεζες είναι αδιαμφισβήτητα οι ευνοημένες από τις ρυθμίσεις αφού το χρήμα περνάει αναγκαστικά από αυτές. Άλλο το αίτημα διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες και άλλο η θέση να μην έχουν POS οι επαγγελματίες. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Πηγή: Κώστας Βαξεβάνης – “Κουτί της Πανδώρας”

3 απαντήσεις στο “POS τολμάτε;”

  1. Μπορεί να είναι -και είναι- το χειρότερο παπαγαλάκι της κυβέρνησης ο Μπαξεβάνης, μπορεί να έχει -και έχει- τους λόγους και τα γράφει, αλλά είναι νομίζω σωστά όταν απαιτεί: να μην γίνονται διακρίσεις με τα POS σε κανένα γιατρό, δικηγόρο και συμβολαιογράφο. Κριτική ναι, να τρελαθούμε όχι.

  2. Ρε καλώστον νεοπασόκο Βαξεβάνη, την cheerleader του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά κάθε κυβέρνηση έχει τους παπαγάλους που της ταιριάζουν, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε ως πραιτωριανούς τον Πρετεντέρη και το υπόλοιπο σκυλολόι του MEGA,η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είχε τον Μπάμπη και τον Πορτοσάλτε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΛ έχει το Βαξεβάνη και τα ελλεεινά καθάρματα της ΕΡΤ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *