Αστυνομικής βίας… συνέχεια

Αλλο ένα θύμα αστυνομικής βίας προστίθεται στον μέχρι σήμερα γνωστό κατάλογο των προσφύγων και μεταναστών που χτυπήθηκαν άγρια από αστυνομικούς την περασμένη εβδομάδα στη Μόρια, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που ακολούθησαν τη διαμαρτυρία ομάδας κρατουμένων για τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα και την προοπτική απέλασής τους στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δικηγόρους που χειρίζονται την υπόθεσή του, ο Ν., 37 ετών, υπήκοος Σενεγάλης, είχε μόλις μπει στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης τη Δευτέρα στις 3.30 μετά το μεσημέρι όταν ένιωσε ξαφνικά ένα πολύ δυνατό χτύπημα στον σβέρκο.

Γύρισε και ήρθε αντιμέτωπος με αστυνομικό που ετοιμαζόταν να τον χτυπήσει ξανά με το κλομπ, ενώ άλλοι τρεις αστυνομικοί τον περικύκλωσαν και τον έριξαν στο έδαφος.

Τον χτυπούσαν και οι τέσσερις με κλομπ, κλοτσιές και γροθιές, μέχρι που έχασε τις αισθήσεις του.

Το μόνο που θυμόταν, όταν ξαναβρήκε τις αισθήσεις του τέσσερις ώρες μετά, στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ήταν η εικόνα μιας γιατρού να του φωνάζει «μ’ ακούς;», «μ’ ακούς;».

Από τις εκδορές στο σώμα του και από το γεγονός πως έφτασε στο νοσοκομείο με τα ρούχα του μούσκεμα, οι δικηγόροι συμπεραίνουν πως οι αστυνομικοί τον έσυραν στο έδαφος, ακόμα και μέσα σε νερά.

Μηνύσεις

Οπως έγραψε η «Εφ.Συν.» («Μηνύσεις κατά αστυνομικών για… όργιο ξυλοδαρμών», 25/7/2017), τουλάχιστον έντεκα από τους συνολικά 35 συλληφθέντες έχουν υποβάλει ή αναμενόταν να υποβάλουν μηνυτήρια αναφορά κατά αστυνομικών, κάποιους από τους οποίους είναι σε θέση να αναγνωρίσουν.

Οι ενέργειες των αστυνομικών, όπως και ατόμων με πολιτικά που δρουν στο πλευρό τους, έχουν καταγραφεί σε βίντεο που έχει δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο και απεικονίζει άγρια χτυπήματα σε πεσμένους στο έδαφος πρόσφυγες.

Σύμφωνα με δικηγόρους των συλληφθέντων προσφύγων, οι συλλήψεις βασίζονται σε κοινό κατηγορητήριο, χωρίς να προσωποποιούνται οι κατηγορίες (εμπρησμός με κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή, απόπειρα σωματικής βλάβης και σωματική βλάβη σε βάρος αστυνομικών, φθορές ξένης ιδιοκτησίας).

Οι αστυνομικοί δεν παρέλειψαν να χρεώσουν στους συλληφθέντες εκδορές αστυνομικής μπότας, επιγονατίδας και ραγίσματα στις ασπίδες τους, προσκομίζοντας φωτογραφίες, που πάντως δεν συνοδεύονται με ακριβή στοιχεία για το πότε, πού και κυρίως από ποιους συγκεκριμένα προκλήθηκαν οι φθορές.

Δικαιώματα

Τη βαθιά ανησυχία και τον αποτροπιασμό τους για τις πράξεις των αστυνομικών εκφράζουν 16 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό (Solidarity Now, Αντιγόνη, ΕλΕΔΑ, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Γέφυρες, Generation 2.0, HIAS, Caritas, ΒΑΒΕΛ, Κίνηση υπεράσπισης δικαιωμάτων, Κοινότητα Ενωμένων Αφγανών, Melissa, PRAKSIS, ΣΕΜ Δήμου Αθήνας, ΣΥΔ). Ζητούν την άμεση διερεύνηση της παρουσίας πολιτών που επιτίθενται βίαια σε πρόσφυγες στο πλευρό των ΜΑΤ.

«Η σκληρή ποινική μεταχείριση μεταναστών και προσφύγων από τη μια μεριά και η αστυνομική βία, την οποία ουδείς αρμόδιος φαίνεται να αποδοκιμάζει ή να διερευνά από την άλλη, θέτουν σε σοβαρή αμφισβήτηση τον βαθμό προστασίας των δικαιωμάτων στη χώρα μας. Ζητάμε από την ελληνική Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος της ως εγγυητής του κράτους δικαίου και να αντισταθεί σε ένα κλίμα απόδοσης συλλογικών ευθυνών και αναζήτησης εξιλαστήριων θυμάτων», σημειώνουν οι οργανώσεις.

Ερώτηση στους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εσωτερικών κατέθεσαν 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «προφανή κατάχρηση εξουσίας και βασανισμό συλληφθέντων με κίνδυνο πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών» και ενέργειες αστυνομικών που υπερβαίνουν κάθε έννοια νομιμότητας και αντιτίθενται στις πάγιες διακηρύξεις της κυβέρνησης.

Ρωτούν ποιος έδωσε την εντολή για αυτές τις αστυνομικές ενέργειες, γιατί επιτράπηκε η συμμετοχή ανθρώπων με πολιτικά, αν φέρουν εμφανή διακριτικά τα ΜΑΤ και ποιες ενέργειες θα γίνουν για την τιμωρία των υπεύθυνων.

Πηγή: Δημήτρης Αγγελίδης – “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *