Οι δημοσιογράφοι της Cumhuriyet αψηφούν τη «Δικαιοσύνη» του Ερντογάν

Οι κατηγορίες που εφηύρε η εισαγγελική αρχή εναντίον τους είναι για γέλια και για κλάματα. Όμως οι κατηγορούμενοι -ανταποκριτές, αρθρογράφοι και στελέχη της καθημερινής εφημερίδας Cumhuriyet- βρήκαν στο εδώλιο τους βήμα για να απαγγείλουν το δικό τους κατηγορητήριο κατά του καθεστώτος και του Ερντογάν. Το θάρρος κι η ελπίδα ξαναγύρισαν στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης.

Οι δεκαεπτά δημοσιογράφοι της Cumhuriyet (Δημοκρατία), της μακροβιότερης καθημερινής εφημερίδας της Τουρκίας, που βρίσκονται στη φυλακή εδώ κι εννέα μήνες (μόνο πέντε από αυτούς είχαν αφεθεί ελεύθεροι με αναστολή) αψήφησαν τη «Δικαιοσύνη» του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη.

Έχοντας μαζικά στο πλευρό τους, συναδέλφους που δεν έχουν ακόμη φυλακιστεί, εκπροσώπους οργανώσεων του διεθνούς Τύπου, αλλά και βουλευτές της τουρκικής αντιπολίτευσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι «Δημοκράτες» έδωσαν μαθήματα Δικαίου και δημοσιογραφίας σε δικαστές και εισαγγελείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, ημέρα έναρξης της δίκης, τα μεγάλα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της χώρας δε δημοσίευσαν λέξη και δεν πρόβαλαν λεπτό από αυτήν. Δεν ξεκίνησαν να την καλύπτουν παρά από την Τρίτη κι έπειτα, επειδή αναγκάστηκαν, τόσο λόγω της διαμαρτυρίας που ξέσπασε, αλλά και γιατί ήδη τα ξένα μέσα κάλυπταν όπως όφειλαν το ιστορικό αυτό γεγονός.

Το κατηγορητήριο, που συντάχθηκε με μεγάλη καθυστέρηση -έξι μήνες μετά τη σύλληψη των δημοσιογράφων- δεν περιείχε σχεδόν κανένα συγκεκριμένο αποδεικτικό στοιχείο εναντίον τους και τους παρουσίαζε ως εμπλεκόμενους στις τρομοκρατικές οργανώσεις, FETO, PKK και DHKP-C. O δημόσιος κατήγορος συνέταξε το κείμενό του ανθολογώντας άρθρα τους. Τα σχόλια του, πραγματικά παράξενα, θύμιζαν πότε κριτική των μέσων ενημέρωσης και πότε μαντείες φλιτζανούς.

Επιπλέον, είναι εντελώς αδύνατο για ένα άτομο να υπηρετήσει ταυτόχρονα ή διαδοχικά τρεις «τρομοκρατικές οργανώσεις»: την FΕΤΟ, την αντιδραστική ισλαμιστική αίρεση του πρώην συμμάχου του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, το PKK, την πολιτικο-στρατιωτική οργάνωση που υποστηρίζει τα δικαιώματα των Κούρδων, και τέλος, το μικρό αντάρτικο πόλης της άκρας αριστεράς, DHKP-C.

Καλύπτοντας τη δίκη, οι ανεξάρτητοι παρατηρητές στο σύνολό τους αναφέρουν ότι η Cumhuriyet -η μόνη σοβαρή καθημερινή εφημερίδα της χώρας και μία από τις τέσσερις αντιπολιτευόμενες που κυκλοφορούν- εξακολουθεί να καταγγέλλει μέσα από τις σελίδες της, τα εγκλήματα του καθεστώτος Ερντογάν: τα οικονομικά σκάνδαλα του Δεκεμβρίου του 2013, τη μεταφορά και διάθεση όπλων στους τζιχαντιστές της Συρίας, τις λοβιτούρες στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2015 και στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, τις δωροδοκίες, τα ρουσφέτια…

Καθώς η δημοσιογραφία δεν αποτελεί εγκληματική ενέργεια, η εισαγγελική αρχή επεδίωξε να εφεύρει «ιδέες και γεγονότα»:

– Καταβάλλατε  στον Μ.Χ. σαράντα χιλιάδες λίρες (δέκα χιλιάδες ευρώ). Υποστηρίζετε λοιπόν οικονομικά τη FETO.
– Κύριε εισαγγελέα, κατέβαλα πράγματι αυτό το ποσό στον Μ.Χ γιατί εργάστηκε σπίτι μου για να μου αλλάξει τα σανίδια στο πάτωμα, τα παραστατικά πληρωμής υπάρχουν στο φάκελο σας. Ο Μ.Χ. κάνει αυτή τη δουλειά.
– Ναι, αλλά ο πατέρας του Μ.Χ. συνελήφθη αργότερα με την κατηγορία ότι ανήκει στη FETO.
– Δε γνωρίζω τον πατέρα του και το γεγονός δε με ενδιαφέρει…

Σε πολλές ακόμη περιπτώσεις οι κατηγορίες που επιχειρούν να ενοχοποιήσουν τους δημοσιογράφους, είναι σουρεαλιστικές:
– Παραγγείλατε πίτσα την τάδε μέρα και ώρα
– Και λοιπόν;
– Η πιτσαρία απ’ όπου παραγγείλατε συνδέεται με τη FETO!
– Μα, απαγορεύεται να παραγγείλει κανείς πίτσα; Κύριε εισαγγελέα, μπορείτε, παρακαλώ, να μου κάνετε σοβαρές ερωτήσεις;

Ο Καντρί Γκιουρσέλ, αρθρογράφος και σύμβουλος σύνταξης κι ο Ακίν Αταλάι, δικηγόρος κατ΄επάγγελμα και διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας, κατέδειξαν επίσης την έλλειψη σοβαρότητας και τις αντιφάσεις του κατηγορητηρίου. Ήταν όμως ο Αχμέτ Σικ, ρεπόρτερ και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τη FETO και τη σχέση της με τον Ερντογάν, που κυριολεκτικά έλιωσε την εισαγγελική αρχή: «Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα. Έχω όμως ν’ απαγγείλω το δικό μου κατηγορητήριο», είπε. Ήδη έγκλειστος από την εποχή που η FETO κι ο Ερντογάν τα πήγαιναν καλά με αφορμή τη συγγραφή του διάσημου βιβλίου του, «Ο Στρατός του Ιμάμη», ο σαρανταεπτάχρονος Αχμέτ Σικ εξήγησε εύγλωττα και με λεπτομέρειες τις σχέσεις, αλλά και την αντιπαράθεση FETO-Ερντογάν.

– Μα κύριε, δε μας λέτε τίποτα σχετικό με το κατηγορητήριο.
– Ναι, είναι αλήθεια. Επειδή πρόκειται για ένα κείμενο ήσσονος σημασίας. Δεν το λαμβάνω υπόψιν σοβαρά. Και σας συμβουλεύω να κάνετε το ίδιο.
– Μα μιλάτε σαν καθηγητής που διδάσκει.
– Πράγματι, γιατί το δικαστικό σας σύστημα χρειάζεται μαθήματα!

Η δεκαπεντασέλιδη παρέμβαση του Σικ στο δικαστήριο προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι υπεύθυνοι του σημερινού καθεστώτος «θα κριθούν σύμφωνα με τους κανόνες του Δικαίου.». «Τα φασιστικά και απολυταρχικά καθεστώτα φοβούνται πολύ το θάρρος των πολιτών», πρόσθεσε. «Δεν έχω διαπράξει τίποτα αξιόποινο για να κρύβομαι πίσω από τη δύναμη της σημαίας, ούτε έχω αμαρτίες ώστε να κρύβομαι πίσω απ’ τη θρησκεία», είπε συνεχίζοντας. Ολοκλήρωσε το λόγο του, χρησιμοποιώντας το σύνθημα της Επανάστασης του 1908 που εκθρόνισε τον Σουλτάνο Αμπντουλχαμίτ: «Κάτω η καταπίεση! Ζήτω η ελευθερία!».

ΥΓ. Την Παρασκευή το βράδυ, το Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε την απελευθέρωση επτά εκ των κατηγορουμένων και τη συνέχιση της κράτησης του ρεπόρτερ, Αχμέτ Σικ, του συμβούλου έκδοσης και αρθρογράφου, Καντρί Γκιουρσέλ, του διευθυντή έκδοσης, Μουράτ Σαμπουντσού και του διευθύνοντα συμβούλου της εφημερίδας, Ακίν Αταλάι. Η δίκη πήρε αναβολή για τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Πηγή: * Ο δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στη Τουρκία. [Μετάφραση: Νίκος Λεγάκης]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *