Παιχνίδια με τον πόνο των χρεωμένων

Παιχνίδια με την ανησυχία των δανειοληπτών και τα νεύρα των υπόλοιπων πολιτών φαίνεται ότι παίζουν ορισμένοι παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου. Χτες πλείστα μέσα ενημέρωσης αναπαρήγαγαν την πληροφορία πως η κυβέρνηση και οι τράπεζες συμφώνησαν να εξαιρεθούν από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών όλα τα ακίνητα που έχουν αξία μέχρι 300.000 ευρώ.

Η πληροφορία αυτή δημιούργησε αίσθηση για δύο λόγους: αφ’ ενός έδωσε ελπίδες σε κατόχους τέτοιων ακινήτων, τα οποία ενδέχεται να βγουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, αφ’ ετέρου ενεργοποίησε τα αρνητικά αντανακλαστικά άλλων πολιτών, που αντιλαμβάνονται ως «πρόκληση» την προστασία ακινήτων πέραν της πρώτης κατοικίας.

Πρώτα και κύρια, είναι γνωστό πως οποιαδήποτε «συμφωνία» ανάμεσα στην κυβέρνηση -εν προκειμένω το υπουργείο Δικαιοσύνης- και τις τράπεζες δεν σημαίνει πως θα τεθεί αυτόματα και συνολικά σε ισχύ. Ο λόγος είναι πως οι δανειστές πρέπει βάσει του προγράμματος να δώσουν το «πράσινο φως» για μια τέτοια εξαίρεση. Οι εκπρόσωποι των θεσμών καταφτάνουν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου και μέχρι τότε δεν αναμένεται να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις.

Ωστόσο συζητήσεις ανάμεσα στις τράπεζες και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έχουν διεξαχθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχουν σταθμίσει τη γενική εικόνα των δανείων, θεωρώντας πως είναι προτιμητέα η εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από τη διαδικασία. Αυτές τις απόψεις φέρονται να τις έχουν καταθέσει και σε συναντήσεις τους με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, προκρίνοντας εν τέλει την εξαίρεση των πρώτων κατοικιών αξίας μέχρι 300.000 ευρώ από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν αυτές οι συζητήσεις και οι κοινές απόψεις να μην κοινοποιηθούν προτού ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστές. Αντ’ αυτού η πληροφορία αυτή «εμπλουτίστηκε» με τα ακίνητα πέραν της πρώτης κατοικίας και «κυκλοφόρησε» το βράδυ της Τετάρτης ανάμεσα στους συντάκτες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι των αρμόδιων και συναφών υπουργείων ξεκαθαρίζουν πως αυτή η πληροφόρηση δεν προήλθε από τις τάξεις τους και αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις «διαρροές» αυτές. Ο λόγος, προφανής: Οπως έλεγε στέλεχος υπουργείου με γνώση του θέματος, η πληροφορία αυτή «ξεπερνά κάθε θετική προσδοκία».

Σε αυτό το σημείο τίθεται ένα κομβικό ερώτημα: Σε τι αποσκοπεί η διάδοση μιας τέτοιας πληροφορίας, η οποία δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά της κυβέρνησης και η οποία σε πολλά μέσα ενημέρωσης συνοδεύεται από τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών; Εχουμε δει μερικές φορές στο παρελθόν τους δανειστές να κόβουν τα φτερά κυβερνητικών παραγόντων, να αποφασίζονται ύστερα από κάθε διαπραγμάτευση λιγότερο ευνοϊκές λύσεις και τελικά να παράγονται αρνητικές εντυπώσεις περί «ήττας» της κυβέρνησης.

Αυτές οι εντυπώσεις μπορούν να είναι ακόμα μεγαλύτερες σε ένα ζήτημα που αφορά την καθημερινότητα χιλιάδων νοικοκυριών, εξ ου και έχουν πληθύνει εσχάτως τα «ρεπορτάζ» με «προσωπικές ιστορίες», που απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανεξάρτητα από όλα αυτά, η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2018 έχει προβλέψει ένα ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Οσον αφορά την επέκταση του Νόμου Κατσέλη, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ γνωστοποίησε πως η κυβέρνηση επιθυμεί την επέκτασή του και μετά το τέλος του τρέχοντος έτους με νέα ρύθμιση.

Πηγή: Νίκος Σβέρκος – “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *