Προστατευόμενος μάρτυρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Καναμε εκπαίδευση κομάντο – Ηταν εκεί και ο Ρουπακιάς

Με την κατάθεση του πρώτου προστατευόμενου μάρτυρα, ο οποίος φέρει την κωδική ονομασία «μάρτυρας Α», συνεχίστηκε σήμερα, στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Ο μάρτυρας κατέθεσε από τον χώρο για τους προστατευόμενους μάρτυρες της ΓΑΔΑ  μέσω τηλεδιάσκεψης με αλλοιωμένη της χροιά της φωνής του και με την παρουσία της εισαγγελέως Πρωτοδικών Αλεξάνδρας Κοσμά και της πταισματοδίκη Ξανθούλας Βουλέλη.

Ωστόσο, το μεσημέρι η συνεδρίαση διεκόπη για την ερχόμενη εβδομάδα, μετά από ένταση που προκλήθηκε κατά την εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα από τους δικηγόρους υπεράσπισης, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι άκουσαν υποβολέα σε όσα λέει ο μάρτυρας καταθέτοντας από τη ΓΑΔΑ.

Το δικαστήριο κάλεσε τους παριστάμενους στον χώρο εισαγγελέα και δικαστή να βεβαιώσουν αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Και οι δύο δικαστικοί λειτουργοί διαβεβαίωσαν κατηγορηματικά το δικαστήριο και όλους τους παράγοντες της δίκης ότι στον χώρο βρίσκονταν μόνον ο μάρτυρας και εκείνες οι δύο.

Κατόπιν τούτου, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων απείλησε με αποχώρηση, παρά τις διαβεβαιώσεις των δικαστικών λειτουργών ότι ο μάρτυρας καταθέτει μόνος του, και μοιραία η ακροαματική διαδικασία διεκόπη για την ερχόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα, ο μάρτυρας -πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής- στην κατάθεσή του, αναφερόμενος στη λειτουργία του κόμματος, έκανε λόγο για «στρατιωτικού τύπου» οργάνωση με σκληρή εκπαίδευση, ενώ περιέγραψε και τον τρόπο, με τον οποίο οργάνωναν επιθέσεις κατά των αλλοδαπών και άλλων ατόμων που ήταν ανεπιθύμητοι.

Ο μάρτυρας, ο οποίος εισέφερε στο δικαστήριο την προσωπική εμπειρία του, ως μέλος της ΧΑ από το 2012 ως το 2013, οπότε αποχώρησε μετά τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα, δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από την πρόεδρο και τον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της προέδρου, ο μάρτυρας, μεταξύ άλλων, υποστήριξε:

«Στη Χρυσή Αυγή γινόταν προπαγάνδα για πατριωτικούς λόγους.

Είχαμε τις λεγόμενες βόλτες, τα “ντού”, τις επιθέσεις δηλαδή, κάναμε πολεμικές ασκήσεις, για να είμαστε έτοιμοι για πολλά πράγματα, ξέρουν τι εννοώ, αν χρειαζόταν να πάμε να χτυπήσουμε κάποιον ή να κάνουμε κάποια φασαρία».

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε εκπαιδευτεί στρατιωτικά από τη ΧΑ στη Μαλακάσα, όπου παρών ήταν και ο Γιώργος Ρουπακιάς, ενώ βεβαίωσε την παρουσία του Ηλία Κασιδιάρη μία φορά εκεί, όπου «και παρακολουθούσε και μετείχε στην εκπαίδευση».

«Στη Μαλακάσα πήγα τρεις φορές για εκπαίδευση. Σκληρή εκπαίδευση, με πολύ πόνο.

Ήμασταν εκεί 30-35 άτομα με εκπαιδευτές διάφορους και ένας από αυτούς ήταν απόστρατος. Εκεί υπεύθυνος της ομάδας ήταν και ο Ρουπακιάς, είχε αξίωμα, μπορούσε να πηγαίνει παντού, όχι σαν κι εμάς.

Μιλούσε με τους μεγάλους.

Εκεί είχε έρθει και ο Κασιδιάρης που παρακολουθούσε, αλλά μιά φορά μάς έκανε και εκπαίδευση, πολεμικές τέχνες».

Το πρώην μέλος της ΧΑ αναφέρθηκε εκτενώς σε δύο «ντού» που έλαβε μέρος και ο ίδιος, όπου, όπως είπε, «χτυπήθηκε Πακιστανός, πολύ άσχημα το παλληκάρι. Πήγαμε 20 μηχανάκια με δύο πάνω το καθένα. Η επίθεση κράτησε 20 λεπτά».

Επίσης, αποκάλυψε ότι πολλοί μέσα στη Χρυσή Αυγή είχαν όπλα, και οπλισμό είχαν και στα γραφεία της Νίκαιας, του Πειραιά και του Περάματος.

«Στις οργανώσεις Νίκαιας, Περάματος και Πειραιά, υπήρχαν μαχαίρια, στυλιάρια και όπλα που ήταν διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά. Ο Πατέλης, για παράδειγμα, είχε δύο περιστρόφα, το ένα 45άρι».

Πρόεδρος: «Την εκπαίδευση, τη χαρακτηρίζετε σκληρή;».

Μάρτυρας: «Ήταν σκληρή σαν τους κομάντο».

Πρόεδρος: «Είπατε σκληρή και με πολύ πόνο».

Μάρτυρας: «Μας δίνανε και μερικές γερές στον αυχένα για να μαθαίνουμε στον πόνο».

Εισαγγελέας: «Πείτε μας για τα τάγματα εφόδου, τι ήταν και τι έκαναν».

Μάρτυρας: «Τα τάγματα εφόδου ήταν με 20 ή 30 άτομα. Φορούσαν μαύρα παντελόνια και μπλούζα της ΧΑ στη Νίκαια, στον Πειραιά παντελόνι παραλλαγής και μπλούζα της ΧΑ, και είχαμε στυλιάρια μεγάλα που υποτίθεται ότι ήταν σημαίες.

Τα τάγματα τα είχαμε για τους ξένους και για εκείνους που δεν θέλανε τη ΧΑ. Είχαμε επικεφαλής που έδινε το σύνθημα για το “ντού” και το κάναμε».

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας ανέφερε πώς άρχισε να αποστασιοποιείται από τη στρατιωτική οργάνωση της Χρυσής Αυγής τονίζοντας: «Δεν ήθελα να γίνω δολοφόνος».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα. «Ζητάω συγνώμη κι ας μην ήμουν στο περιστατικό» σημείωσε και πρόσθεσε ότι δέχθηκαν απειλές ο ίδιος και η οικογένειά του για να κρατήσει το στόμα του κλειστό…

Όσο για τον ρόλο του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο μάρτυρας είπε ότι «οι εντολές για τις επιθέσεις ήταν σε γνώση του, γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να πάρει τέτοια απόφαση χωρίς εκείνος να το γνωρίζει».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *