Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Σταύρο Παπασταύρου για τη λίστα Λαγκάρντ

Ποινική δίωξη για κακούργημα ασκήθηκε για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ στον Σταύρο Παπασταύρου, τον πρώην στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά και συνέταιρο σε «παραδείσια» εταιρία με τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Πιο συγκεκριμένα η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας άσκησε εναντίον του δικηγόρου ποινική δίωξη για απόπειρα απάτης μετά την έρευνα για την λίστα Λαγκάρντ που αποκάλυψε πριν χρόνια το περιοδικό Hot Doc (σημ: τεύχος 13).

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το documentonews.gr, η δίωξη στρέφεται και σε βάρος του ελληνοισραηλινού επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην απόπειρα απάτης.

Τα 5,4 εκατ. ευρώ στη λίστα Λαγκάρντ

Η δικαστική έρευνα άρχισε μετά τον εντοπισμό λογαριασμού ύψους σχεδόν 5,4 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC που εντοπίστηκε στο πλαίσιο της έρευνας για τη λίστα Λαγκάρντ .

Κοινός παρονομαστής στην υπόθεση η υπεράκτια εταιρεία Stabri Limited με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες νήσους η οποία φαίνεται ότι είχε χρησιμοποιηθεί προκειμένου να μην καταβληθεί ο φόρος που είχε καταλογιστεί για το έτος 2007 στον κ. Παπασταύρου και στους γονείς του που εμφανίζονταν ως συνδικαιούχοι του επίμαχου λογαριασμού.

Ο κ. Παπασταύρου έχει υποστηρίξει ότι ο λογαριασμός στην τράπεζα HSBC ανήκει στην εταιρεία Stabri Limited της οποία μόνος ιδιοκτήτης είναι ο επιχειρηματίας ενώ σύμφωνα με την αναλυτική κίνηση του λογαριασμού η οποία κατατέθηκε στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα από τον ίδιο τον Σάμπι Μιωνή ήταν αποταμιευτικός χωρίς να πραγματοποιείται καμία ανάληψη από τον κ. Παπασταύρου. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Παπασταύρου όταν έκλεισε ο λογαριασμός τον Ιούνιο 2011 όλα τα χρήματα επιστράφηκαν στον επιχειρηματία.

Αν και το σκέλος της φοροδιαφυγής για το οποίο ο κ. Παπασταύρου είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις στους οικονομικούς εισαγγελείς με την καταβολή των φόρων αρχειοθετήθηκε, σκέλος αυτής της υπόθεσης παρέμεινε στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας η οποία κατέληξε στην άσκηση των ποινικών διώξεων.

Η κατηγορία σε βάρος του κ. Παπασταύρου συνδέεται με τον αναλογούντα φόρο ύψους 460.000 ευρώ που φέρεται ότι προσπάθησε να μην καταβάλλει για το 2007 ο ίδιος αλλά και η μητέρα του.

Καθοριστικά για την εξέλιξη της έρευνας ήταν τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που υποβλήθηκαν και φέρονται να καταγράφουν τις σχέσεις μεταξύ των δυο κατηγορούμενων οι οποίοι θα κληθούν σύντομα σε απολογία από τον ανακριτή.

Τι έλεγε ο Παπασταύρου

Ο ίδιος πάντως ο Σταύρος Παπασταύρου, σε παλαιότερη ανακοίνωση του, αναφερόμενος στα στοιχεία από τις Παρθένους Νήσους, απαντούσε ότι ο ίδιος είναι εμπιστευματούχος της εταιρίας και για το λόγο αυτό η αλληλογραφία είναι στο όνομά του, επιμένοντας ότι «οποιαδήποτε αλληλογραφία ή ενέργεια, γινόταν πάντα για λογαριασμό του πραγματικού δικαιούχου της ως άνω εταιρίας επιχειρηματία και κατά τον τρόπο που προβλέπει ο θεσμός της εμπίστευσης (trust)»

Η «παραδείσια» εταιρία με την Μαρέβα

Ο Παπασταύρου, όπως αποκαλύφτηκε τον Φεβρουάριο του 2016, ήταν συνέταιρος σε ofsshore εταιρία με τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Ο λόγος για την εταιρία MG Capital την οποία ίδρυσε το 2007 η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο ΦΕΚ, με αρ. φύλλου 4291 της 8ης Ιουνίου 2007, αναφέρεται πως: «Σκοπός της εταιρείας είναι, μεταξύ άλλων, η πραγματοποίηση οικονομικών μελετών, εκθέσεων, ερευνών και η παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών οικονομικής φύσης».

Το πρώτο Δ.Σ. της MG Capital Advisor ΑΕ, όπως καταγράφηκε στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών, απαρτιζόταν από τους Μαρία Εύα Βιργινία Γκραμπόφσκι, Σταύρο Παπασταύρου και Μελπομένη Τραυλού, με την εταιρεία να εκπροσωπείται και να δεσμεύεται, βάσει καταστατικού, από την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο, Μαρία Εύα Βιργινία Γκραμπόφσκι.

Διαβάστε σχετικά: 

Παπασταύρου, ο ράφτης του Παναμά

Ο Παπασταύρου και γύρω γύρω όλοι – αποκαλυπτική έρευνα του Hot Doc 

Πηγή: “Κουτί της Πανδώρας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *