Τραγική αύξηση των θανάτων παιδιών στη Συρία

Όλο και περισσότερα παιδιά χάνουν τη ζωή τους στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, που αυτή την εβδομάδα μπαίνει στον όγδοο χρόνο της συγκρούσεων, σύμφωνα με την UNICEF.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν το 2017 στη Συρία αυξήθηκε κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ το 2018 προμηνύεται ακόμη πιο ζοφερό.

Το 2017 η τυφλή και ακραία βία σκότωσε τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που έχει γίνει ποτέ γνωστός, 50% περισσότερα απ’ ό,τι το 2016.

Η UNICEF παραθέτει τη μαρτυρία του Σάμι, ενός παιδιού από τη νότια Συρία που έχει καταφύγει σήμερα στην Ιορδανία.

«Βγήκα να παίξω στο χιόνι με τα ξαδέλφια μου. Μια βόμβα έπεσε. Είδα τα χέρια του ξαδέλφου μου να πετούν στον αέρα μπροστά στα μάτια μου. Έχασα τα δύο πόδια μου», αφηγείται.

Τα ανάπηρα παιδιά «βρίσκονται αντιμέτωπα με τον πολύ πραγματικό κίνδυνο να παραμεληθούν και να στιγματιστούν καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται χωρίς ανάπαυλα», υπογραμμίζει ο περιφερειακός διευθυντής της UNICEF, ο Γκέερτ Καπελέρε.

Σχεδόν 200 παιδιά έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς των καθεστωτικών δυνάμεων από τον Φεβρουάριο στον τελευταίο ανταρτοκρατούμενο θύλακα της Ανατολικής Γούτα.

Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 20% των θυμάτων αυτής της επίθεσης μεταξύ των αμάχων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη UNICEF, περίπου 3,3 εκατομμύρια παιδιά σε όλη τη Συρία είναι εκτεθειμένα στους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ δεκάδες σχολεία επλήγησαν μόνο κατά το 2017.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο μήνα η UNICEF εξέδωσε κενή ανακοίνωση με τίτλο «Δεν έχουμε λόγια» για τους μαζικούς θανάτους παιδιών στην Ανατολική Γούτα.

Πηγή: “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *