Πολιτική τακτοποίηση

Ολα δείχνουν ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «τακτοποίησαν» παρασκηνιακά το σκάνδαλο Siemens, έτσι ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Βέβαια, αυτές οι συμφωνίες πολλές φορές χαλάνε, αυτή τη στιγμή, όμως, «βγάζει μάτια» το γεγονός ότι γίνεται λόγος για ένα σκάνδαλο δωροδοκιών επί δεκαετίες και δεν έχει ακουστεί ούτε ένα πολιτικό όνομα, ενώ οι ελληνικές δικαστικές αρχές καλούν μόνο πρώην και νυν στελέχη της Siemens και του ΟΤΕ.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι, αν ισχύσει μέχρι το τέλος η «ομερτά» για τα πολιτικά πρόσωπα, θα πέσουν στα μαλακά και τα στελέχη της Siemens και του ΟΤΕ. Γιατί όλα αυτά τα μεγαλοστελέχη δεν είναι κορόιδα για να πάρουν πάνω τους όλη την ευθύνη. Θα ζητήσουν ανταλλάγματα για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Από την άλλη, όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το χρήμα που δίνονταν για μίζες «ξεπλενόταν» πολύ καλά και σε διαδοχικά «πλυντήρια» μέχρι να φτάσει στους τελικούς αποδέκτες. Οταν, λοιπόν, δε γίνεται γνωστός ο αποδέκτης, τότε δε μπορεί να καταδικαστεί και ο δωροδοκών. Η δωροδοκία ως ποινικό αδίκημα είναι σαν το τανγκό: θέλει δύο. Τα σαΐνια της δικηγορίας που θα προσλάβουν τα μεγαλοστελέχη θα βρουν άφθονες δικαιολογίες για τα χρήματα που φέρονται να διακίνησαν οι πελάτες τους.

Από τα στοιχεία που έως τώρα έχουν δημοσιευτεί για τους τρόπους με τους οποίους η Siemens οργάνωνε το σύστημα των μιζών εντύπωση μας έκανε η συνεργασία με έλληνες καπιταλιστές που ήθελαν να βγάλουν κρυφά χρήματα στο εξωτερικό. Εδινε ο καπιταλιστής τα λεφτά σε κάποιο στέλεχος της Siemens, για να πληρώσει μίζες στην Ελλάδα, και η μαμά εταιρία κατέθετε ίσο ποσό σε κάποια ελβετική τράπεζα στο όνομα του καπιταλιστή.

Ετσι, βολεύονταν και οι τρεις πλευρές: η Siemens, οι μιζαριζόμενοι και ο φοροφυγάς καπιταλιστής. Φυσικά, γι’ αυτές τις κομπίνες δε θα βγει καμιά άκρη, γιατί τα λεφτά στην Ελβετία πήγαιναν αφού πρώτα έκαναν μερικές βόλτες σε τράπεζες και θυγατρικές της Siemens. Το μόνο που θα μείνει απ’ αυτή την υπόθεση είναι η γνώση για μερικές πτυχές του καπιταλισμού.
Από την εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *