Δυναμικό μήνυμα κατά του ρατσισμού

Τις φωνές τους ένωσαν σήμερα (Σάββατο) συνδικάτα, φορείς, συλλογικότητες, κοινότητες μεταναστών και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών στην Αθήνα και σε δεκάδες άλλες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, κατά των πολιτικών που προωθούν τον ρατσισμό, τον φασισμό, τον πόλεμο και τη φτώχεια.

Αφορμή για τις διαδηλώσεις αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια ημέρα δράσης κατά του φασισμού και του ρατσισμού.

Συλλαλητήριο κατά του ρατσισμού του φασισμού στην Αθήνα

Το συλλαλητήριο της Αθήνας που ξεκίνησε αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, ήταν εντυπωσιακό σε δυναμισμό και συμμετοχή.

Κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά του φασισμού, του ρατσισμού, του πολέμου και της λιτότητας. Μεταξύ άλλων, οι διαδηλωτές ζήτησαν την κατάργηση της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για τους πρόσφυγες και απαίτησαν να μην περάσει το δόγμα της «Ευρώπης-φρούριο».

Πιο συγκεκριμένα, τα συνθήματα που φώναξαν οι διαδηλωτές ήταν «Ανοίξτε τα σύνορα», «Σταματήστε τις απελάσεις», «Όχι στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκία». Επίσης υπήρξαν συνθήματα για το Αφρίν, με τους συμμετέχοντες από χώρες της Μέσης Ανατολής να φωνάζουν τη λέξη «ελευθερία» στη γλώσσα τους.

Σημειώνεται ότι στην αρχή της πορείας ήταν πρόσφυγες από τις καταλήψεις (City Plaza, Νοταρά κ.ά.) ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία των Κούρδων από το Πολιτιστικό Στέκι, εκπροσώπων κουρδικών κομμάτων, καθώς και της Πρωτοβουλίας για το Προσφυγικό Κέντρο Λαυρίου (το οποίο το καλοκαίρι επιχείρησε να το κλείσει η κυβέρνηση, ωστόσο αυτό εξακολουθεί να λειτουργεί χάρη σε αλληλέγγυες ομάδες και τους υποστηρικτές των φιλοξενουμένων).

Μεταξύ των οργανώσεων, κινημάτων και συλλογικοτήτων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Αθήνας, ήταν οι ΚΕΕΡΦΑ, Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας Πειραιά, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα και την προσφυγική κατάληψη του City Plazza, ΛΑ.Ε., Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος, Πρωτοβουλία Ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Αντιρατσιστικά, αντιφασιστικά και αντιπολεμικά συλλαλητήρια διοργανώθηκαν επίσης σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Ξάνθη, Βόλο, Ηράκλειο, Χανιά, Πρέβεζα και στη Μόρια της Λέσβου.

Στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, από μέλη της Κίνησης Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ). Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, συλλογικότητες και κοινότητες μεταναστών. Στον ίδιο χώρο, βρέθηκαν και Κούρδοι που διαμαρτυρήθηκαν κατά της τουρκικής εισβολής στην πόλη Αφρίν.

Συλλαλητήρια διοργανώθηκαν επίσης σε έντεκα κράτη της Ε.Ε. (Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, Αυστρία, Βρετανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Κύπρος), στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη), στον Καναδά, στη Νότια Κορέα και την Αυστραλία. Στην πράσινη γραμμή το συλλαλητήριο στην Κύπρο, με συμμετοχή του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και εκπροσώπους τουρκοκυπριακών συνδικάτων.

Πηγή: “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *