Φρουζής παντού, ακόμη και στην εταιρεία της Μαρέβας!

Τελικά, ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της Novartis αποδεικνύεται «ολιστικός» παίκτης, ευρέος φάσματος… Ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Φρουζής, συμμετέχει μέχρι και σήμερα σε εταιρεία, το ελληνικό παράρτημα της οποίας έχει ιδρύσει η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Αυτό προκύπτει από το βιογραφικό του ίδιου του κ. Φρουζή στην ιστοσελίδα LinkedIn, όπου δηλώνει στην κατηγορία «εμπειρία» ότι από το 2016 μέχρι σήμερα, δηλαδή για δύο χρόνια και τρεις μήνες, συνεργάζεται ως «mentor» (σύμβουλος) με την εταιρεία Endeavor.

H Endeavor Greece είναι μέλος του δικτύου της Endeavor, λειτουργεί ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) και άνοιξε τα γραφεία της στην Αθήνα το 2012. Ιδρύτρια και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της σήμερα είναι η κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Πρόκειται -υπενθυμίζεται- για την ίδια εταιρεία που ήταν μεγαλομέτοχος και της Taxibeat, όπως είχε αποκαλύψει η «Νέα Σελίδα» στο φύλλο της 11ης Μαρτίου 2018, στο οποίο αποτυπώνονταν ανάγλυφα οι πολυδαίδαλες διαδρομές και η αλληλουχία των μετοχών και των μετόχων. Δύο funds της Endeavor, με την οποία συνδέεται στην Ελλάδα η Μαρέβα Μητσοτάκη, χρηματοδότησαν την Blueground Holdings, της οποίας μέτοχος είναι η ADSI, η οποία ήταν μεγαλομέτοχος της Taxibeat.

Η Endeavor εμφανίζεται ως διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επιλέγει και στηρίζει τις πιο πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο με τη βοήθεια των κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών και επενδυτών παγκοσμίως. Η Endeavor αναζητά επιχειρήσεις που έχουν ήδη ετήσιο κύκλο εργασιών μεταξύ 1 εκατ. και 50 εκατ. ευρώ. Μέσω των γραφείων της σε 20 και πλέον χώρες, εντοπίζει τους καλύτερους νέους επιχειρηματίες που ηγούνται καινοτόμων εταιρειών με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης σε διάφορους τομείς και τους βοηθά να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους μέσω ενός ασυναγώνιστου δικτύου κορυφαίων επαγγελματιών.

Μέσω ενός ισχυρού δικτύου 3.000 επιχειρηματικών ηγετών παγκοσμίως και στρατηγικών συνεργατών στην Ελλάδα και διεθνώς, η Endeavor Greece στηρίζει τους επιχειρηματίες σε τρεις κυρίως άξονες: πρόσβαση σε αγορές, πρόσβαση σε επενδύσεις και δανεισμό, στρατηγικές συμβουλές σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, branding και επικοινωνία.

Το βιογραφικό του Κ. Φρουζή

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis στο βιογραφικό του δηλώνει πως έχει δύο ενεργές δραστηριότητες. Η πρώτη είναι αυτή του ιδρυτή της εταιρείας The Longevity Diet Foods Ltd και η δεύτερη αυτή του συμβούλου στην εταιρεία Endeavor. Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Απρίλιο του 2017 είχε τη θέση του γενικού διευθυντή στην εταιρεία Creta Farms. Από τον Μάρτιο του 2007 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν αντιπρόεδρος της Novartis Hellas. Ακόμα, υπήρξε γενικός γραμματέας και πρόεδρος του ΣΦΕΕ από τον Μάρτιο του 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2015. Από τον Ιανουάριο του 2003 μέχρι τον Μάρτιο του 2007 ήταν γενικός διευθυντής του ΟΤΕ, ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια εργάστηκε ως εμπορικός διευθυντής στη Vodafone.

Υπόθεση Novartis

Υπενθυμίζεται ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής θεωρείται το πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση Novartis, αφού εμφανίζεται να μεταφέρει τις τροχήλατες βαλίτσες στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και σε πρώην υπουργούς, καθώς και να είναι ο αρχιτέκτονας ενός δικτύου επιρροής της φαρμακευτικής εταιρείας προκειμένου να εισπράξει τα χρωστούμενα από τον ΕΟΠΥΥ. Πλήθος εγγράφων στη δικογραφία της Novartis τον εμπλέκουν σε απόπειρες επιρροής στη λήψη αποφάσεων για το φάρμακο και τις τιμές του, ενώ φαινόταν να διατηρεί ιδιαίτερα φιλική σχέση και με τον πρώην υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, στον οποίο εμφανίζεται με έγγραφο να δίνει οδηγίες για το πώς θα νομοθετήσει.

Σε βάρος του η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, με επικεφαλής την Ελένη Τουλουπάκη, έχει ασκήσει δίωξη για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ του έχει απαγορευτεί και η έξοδος από τη χώρα.

Επίσης, στα έγγραφα του FBI καταγράφεται ως ο ιθύνων νους του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και για τους γιατρούς μέσω διαφημιστικών εταιρειών ή εταιρειών επικοινωνίας, ενώ εμφανίζεται να έχει ιδιαίτερες σχέσεις και με τον εκλιπόντα εκδότη και κατηγορούμενο για εκβιασμό Παναγιώτη Μαυρίκο. Τον τελευταίο, σύμφωνα με το πόρισμα του FBI, ο Κ. Φρουζής τον χρησιμοποιούσε -εκτός των άλλων- για να του ανοίγει τις πόρτες για πολιτικές σχέσεις με τότε υπουργούς. Σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες και συγκεκριμένα την «Αικατερίνη Κελέση», εκείνος ήταν που μετέφερε τις τροχήλατες βαλίτσες προς το Μέγαρο Μαξίμου, αφού προηγουμένως ειδοποιούνταν για να του ανοίξουν την μπάρα και να μπει στον περίβολο. Ο ίδιος πρωταγωνιστεί επίσης σε βίντεο της δικογραφίας, στα οποία εμφανίζεται να δηλώνει τις σχέσεις του με πολιτικά πρόσωπα, ενώ πρωταγωνιστεί και στη διοργάνωση προεκλογικών συγκεντρώσεων για υποψήφιους-πολιτικά στελέχη που είχαν κρίσιμο ρόλο στον χώρο του φαρμάκου. Και είναι αξιοσημείωτο ότι ο Κ. Φρουζής συνεχίζει να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με πολιτικές οικογένειες ακόμη και τώρα, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Novartis.

Πηγή: Κατερίνα Ακριβοπούλου – εφημερίδα «Νέα Σελίδα», 15/4/2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *