Εθνικιστικό κρεσέντο στο φόντο της αμερικανοδουλείας – Κορυφή του παγόβουνου ο Καμμένος

Υπάρχουν οι λεονταρισμοί: «Αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο όμηροι, κρατούμενοι στις φυλακές της Τουρκίας. Θα τους βγάλουμε, θα τους απελευθερώσουμε, θα γυρίσουν πίσω… Δεν πρόκειται να παρακαλέσουμε κανέναν, θα ζητήσουμε να εφαρμοσθεί το διεθνές δίκαιο και όλοι μας έχουμε το μυαλό μας στους δύο συναδέλφους μας, στα αδέλφια μας, που βρίσκονται αυτή την στιγμή κρατούμενοι, όπως βρέθηκαν κρατούμενοι και αιχμάλωτοι πολλοί κατά τη διάρκεια της ιστορίας του ελληνικού έθνους». «Αν τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό ελληνικής γης, θάλασσας ή αέρα θα αντιμετωπιστούν όπως τους αντιμετωπίσαμε στους παγκόσμιους πολέμους, όπως το 1821 και όποτε ο Ελληνισμός εκλήθη να αμυνθεί».

Υπάρχουν οι ανατριχιαστικές εθνικιστικές-πολεμοκάπηλες κορόνες: «Περισσότερο από όλα εγρήγορση του συνόλου του ελληνικού λαού απέναντι σε έναν αντίπαλο, σε έναν εχθρό, ο οποίος συνεχίζει να προκαλεί. Δεν μας φοβίζουν και δεν μας γονατίζουν οι προκλήσεις του, οι απειλές του και οι ύβρεις του. Ισα – ίσα, μας δυναμώνουν ακόμη περισσότερο. Αν έχουν τα κότσια ας τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό».

Υπάρχουν οι εξίσου ανατριχιαστικές πολεμοκάπηλες κορόνες: «Είμαστε έτοιμοι – και αυτό ξέρω ότι δεν αρέσει σε πολλούς έξω από την πατρίδα – να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή από οποιονδήποτε. Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, δεν περιμένουμε ούτε από συμμάχους ούτε από φίλους, με τη δύναμη του Ελληνα, με τη δύναμη της ψυχής μας, με τη δύναμη της μάχης υπέρ βωμών και εστιών, το υψηλότατο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον πατριωτισμό των Ελλήνων και τα μέσα που η πατρίδα μπορεί να διαθέσει… έχοντας αντιληφθεί τις συνθήκες μεταφέρουμε συνέχεια προσωπικό στο Αιγαίο και στον Εβρο. Ηδη, εντός των επομένων ημερών, 3.500 προσωπικό θα μεταφερθεί στα νησιά, στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ, η οποία μετατρέπεται σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους και άλλοι 3.500, μόνιμο και στρατεύσιμο προσωπικό, θα μεταφερθούν στον Εβρο».

Υπάρχουν ακόμα και βρισιές που δεν ταιριάζουν στο στόμα αστών πολιτικών που διαχειρίζονται υπουργεία («τρελός» ο Ερντογάν) και άφθονες εκδηλώσεις γελοίου εθνικιστικού ναρκισσισμού («Οι Τούρκοι δεν ξέρω τι έχουν πάθει. Μάλλον έχουν πάθει αμόκ με εμένα»). Υπάρχει και το κοπιάρισμα όρων που έχουν εφεύρει οι γνωστοί «στρατηγικοί αναλυτές» των καναλιών («υβριδικός πόλεμος» κτλ).

Ολ’ αυτά αντιμετωπίζονται συχνά σαν γραφικότητες ενός ακροδεξιού πολιτικού που από δευτεροκλασάτος στη ΝΔ βρέθηκε -ελέω Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ- συγκυβερνήτης και επικεφαλής σε ένα κρίσιμο υπουργείο. Πίσω από τη γραφικότητα, όμως, υπάρχει η ουσία. Που είναι πιο εύκολο να τη διακρίνει κανείς μέσα στα εθνικιστικά παραληρήματα του Καμμένου, παραμερίζοντας τις αναφορές στα «κλέη των προγόνων», στην «Υπέρμαχο Στρατηγό» και στην «Ορθοδοξία». Δείτε τι είπε στην Ικαρία, όπου πήγε να παρακολουθήσει στρατιωτική άσκηση:

«Οι ημέρες που έρχονται για την πατρίδα μας είναι πολύ σημαντικές. Μέσα στους επόμενους μήνες η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία χώρα που θα εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτο, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι η ευθύνη για την άμυνα της πατρίδας μας επεκτείνεται στα όρια της οικονομικής ζώνης, επεκτείνεται δηλαδή αρκετές εκατοντάδες μίλια προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό σημαίνει αναδιοργάνωση, σημαίνει περισσότερα μέσα, τα οποία παρά την κρίση θα καταφέρουμε να τα έχουμε».

Ο Καμμένος εξαγγέλλει νέο αμυντικό δόγμα. Τα ελληνικά στρατεύματα θα πρέπει να εξαπλωθούν εκατοντάδες μίλια μακριά από τα σημερινά σύνορα, στα όρια της ΑΟΖ. Στο Αιγαίο, βέβαια, δεν έχει καθοριστεί ΑΟΖ, γιατί κάτι τέτοιο θα απαιτούσε προηγούμενη ρύθμιση των ελληνοτουρκικών διαφορών (ούτε η υφαλοκρηπίδα δεν έχει οριστεί ακόμα) ή θα οδηγούσε σε σύρραξη με την Τουρκία. Εχει οριστεί ΑΟΖ, όμως, νότια της Κρήτης. Κι αυτή οδηγεί κατευθείαν στη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ. Και επ’ αυτού έχει μιλήσει ανοιχτά ο Καμμένος. Και είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει χωθεί πιο βαθιά στο αμερικάνικο σχέδιο για έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου, στον οποίο τον κεντρικό ρόλο κατέχει ο πατροπαράδοτος χωροφύλακας των Αμερικανών στην περιοχή, το Ισραήλ. Η κοινή αεροναυτική άσκηση ΗΠΑ-Ισραήλ-Ελλάδας, που έγινε από 19 μέχρι 29 Μάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο και στον άξονα Σούδα-Χάιφα, αποτελεί μια ένδειξη του νέου αμυντικού δόγματος, όπως το περιέγραψε ο Καμμένος: τσιράκια των Αμερικανών στη Μεσόγειο!

Και βέβαια, η χωρική επέκταση της ευθύνης του ελληνικού στρατεύματος απαιτεί περισσότερους μισθοφόρους και περισσότερα οπλικά συστήματα. «Θα καταφέρουμε να τα έχουμε» λέει ο Καμμένος! Μπορεί ο ελληνικός λαός να είναι καταδικασμένος στην πιο σκληρή λιτότητα, μπορεί η Παιδεία, η Υγεία και άλλοι κοινωφελείς τομείς να εξαθλιώνονται κάθε μέρα και περισσότερο, μπορεί ακόμα και η κρατική προνοιακή πολιτική να έχει μετατραπεί σε αισχρή φιλανθρωπία, όμως λεφτά για να παίζει ο ελληνικός στρατός ρόλο χωροφύλακα των αμερικάνων ιμπεριαλιστών στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθούν. Ηδη η Βουλή έχει εγκρίνει δαπάνες για εκσυγχρονισμό πολεμικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση των συζητήσεων για τον «εκσυγχρονισμό» των F-16, που συμφώνησε ο Τσίπρας με τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι αγορές οπλικών συστημάτων, ώστε να καλύπτουν ένα στρατό που επεκτείνει το χώρο δράσης του «αρκετές εκατοντάδες μίλια προς όλες τις κατευθύνσεις». Είναι και η επέκταση των αμερικανικών πολεμικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, στις 12 Απρίλη πραγματοποιήθηκε «η 18η Συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας – ΗΠΑ, με σκοπό την συνολική επισκόπηση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών». Πήραν μέρος ο Καμμένος, οι αμερικάνοι υφυπουργοί Γκόφους (Αμυνας) και Κοέν (Εξωτερικών), ο πρέσβης Πάιατ και ανώτατοι αξιωματικοί. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας, η αμερικάνικη αντιπροσωπεία «επαίνεσε ον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη Νότια Πτέρυγα της Συμμαχίας, καθώς και τις προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός τόξου ειρήνης και ασφάλειας που θα εκτείνεται από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο»! Σημειώνει ακόμα η ίδια ανακοίνωση: «Από πλευράς ΗΠΑ επισημάνθηκε η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και τα εντυπωσιακά επιτεύγματα στην ελληνο-αμερικανική συνεργασία που παρέχουν περαιτέρω δυνατότητες για το μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο και ως απτό δείγμα της πολιτικής βούλησης για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για Μνημόνιο Κατανόησης για προβλήτα ΝΑΤΟ και εγκαταστάσεις ναυτικής υποστήριξης, καθώς και Τεχνική Διευθέτηση για ανάπτυξη αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ»!

Μ’ αυτόν τον… αδιάφορο τρόπο, σαν ν’ αναγγέλλουν μια απόφαση ρουτίνας, οι Τσιπροκαμμένοι ανακοίνωσαν την παραπέρα επέκταση των αμερικανονατοϊκών βάσεων στην Ελλάδα. Εχουν γίνει οι πιο φανατικοί yesmen των Αμερικανών.

Μπορούμε, λοιπόν, ν’ αντιληφθούμε ότι η πρόσφατη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έρχεται «κουτί» όχι μόνο στον Ερντογάν αλλά και στους Τσιπροκαμμένους. Ούτε παραγγελία να είχαν τις φραστικές προκλήσεις του Ερντογάν και των συνεργατών του. Δεν είναι τυχαίο ότι στο «κόλπο» των στρατόκαυλων δηλώσεων μπήκε και ο «μειλίχιος» Κουβέλης, πότε μιλώντας για «ακήρυκτο πόλεμο» στο Αιγαίο και πότε παριστάνοντας τον Καμμένο («Βεβαιώνω ότι τα νησιά και οι βραχονησίδες μας παρακολουθούνται από τα ραντάρ μας». «Είχαμε το περιστατικό στη Ρω, όπου με μια εξαιρετική κίνηση το ελληνικό φυλάκιο έδιωξε το τουρκικό ελικόπτερο» – το οποίο δεν παραβίασε καν τον ελληνικό εναέριο χώρο!). Το εθνικιστικό αφιόνι κρίνεται απαραίτητο για να περάσουν ως «αναγκαίες ενέργειες αμυντικής θωράκισης» η επέκταση των αμερικάνικων βάσεων, από τη μια, και η αγορά νέων οπλικών συστημάτων για να εξασφαλιστεί η χωρική επέκταση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, όπως απαιτούν οι Αμερικανοί.

Οι κουτοπονηριές περί «αμυνόμενου» (Ελλάδας) και «επιτιθέμενου» (Τουρκίας) εξαφανίζονται αμέσως μόλις αναζητήσουμε την πραγματική πολιτική που ακολουθούν οι αστικές τάξεις και στις δυο πλευρές του Αιγαίου. Γι’ αυτό και δεν έχουμε καμιά θέση στην εθνική ενότητά τους, που ζέχνει βλέψεις περιφερειάρχη των αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Αυτός ο ρόλος βρίσκεται στη βάση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού. Στο «εθνικό τους μέτωπο» απαντάμε με ταξικό αγώνα και προλεταριακό διεθνισμό. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τον τουρκικό ή οποιονδήποτε άλλο γείτονα λαό.

 ΚΟΝΤΡΑ: ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 21 ΑΠΡΙΛΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *