Αφεντικά στοχοποιούν εγκύους: ένα αισχρό καθημερινό φαινόμενο

Πυκνώνουν τα περιστατικά απολύσεων εγκύων το τελευταίο διάστημα, με τις καταγγελίες στις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας να είναι σχεδόν καθημερινές.

Οι εργοδότες, με τις πλάτες της ίδιας της Δικαιοσύνης και εκμεταλλευόμενοι παραθυράκια του νόμου, έχουν ξεθαρρέψει και προχωρούν σωρηδόν σε απολύσεις εργαζομένων, δείχνοντας το πραγματικό και άτεγκτο πρόσωπο του κέρδους.

Εργοδότες που απορρίπτουν νεαρές υποψήφιες γιατί μπορεί να μείνουν έγκυες ή που κάνουν τον βίο αβίωτο σε εργαζόμενες μόλις πληροφορηθούν ότι θα γίνουν μητέρες σύντομα.

Εργοδότες που επικαλούνται «σπουδαίο λόγο», αυτή την αόριστη νομική έννοια, προκειμένου να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους προς τις κυοφορούσες εργαζόμενες.

Η πρόσφατη απόφαση μάλιστα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που έκρινε ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να απολύουν εγκύους εργαζόμενες στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, καταστρατηγώντας κάθε έννοια κοινωνικού κεκτημένου, δίνει ακόμη ένα πάτημα στα αφεντικά τα οποία με περίσσια άνεση προχωρούν στη λήξη συμβάσεων εργαζομένων.

Η Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση στον Επισιτισμό-Τουρισμό «ΛΑΝΤΖΑ» καταγγέλλει την παράνομη και καταχρηστική απόλυση εγκύου εργαζόμενης από αρτοζαχαροπλαστείο του Περιστερίου.

Η εργαζόμενη δούλευε στην επιχείρηση από τον Οκτώβριο του 2017. Τον περασμένο Δεκέμβριο νοσηλεύτηκε σε δημόσιο νοσοκομείο για ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε όπου και ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος.

Οταν το ανακοίνωσε στον εργοδότη της, η στάση του άλλαξε άρδην. Η εργαζόμενη κάνει λόγο για λεκτική βία, ψυχολογικό πόλεμο και περιθωριοποίησή της.

Με φράσεις τύπου «κάτσε εκεί και μην κάνεις τίποτα» και «εμείς δεν θέλουμε αρρώστους εδώ μέσα» ο εργοδότης προσπαθούσε να τη μειώσει και να τη «σπάσει» ψυχολογικά.

Παρά την προφορική σύσταση που του έγινε από την Επιθεώρηση Εργασίας, στην οποία προσέφυγε η εργαζόμενη, η επιθετική του συμπεριφορά όλο και κλιμακωνόταν.

Μέχρι που έφτασε στο σημείο να της ζητήσει αλλαγή πόστου, από τον χειρισμό της ταμειακής μηχανής και την εξυπηρέτηση των πελατών, στη λάντζα, σε μια προσπάθεια να την εξωθήσει σε παραίτηση.

Η εργαζόμενη αρνήθηκε τη βλαπτική αυτή μεταβολή και προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία όρισε τριμερή συνάντηση στις 3 Απριλίου.

Στο μεταξύ ο εργοδότης τής κοινοποίησε την απόλυσή της με εξώδικο, επικαλούμενος «σπουδαίο λόγο», όσο μάλιστα αυτή έλειπε με αναρρωτική άδεια κατά τον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης της.

Η εργαζόμενη προχώρησε και σε τρίτη καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για παράνομη και καταχρηστική απόλυση εγκύου ζητώντας την άμεση επαναπρόσληψή της.

«Σπουδαίο λόγο» απόλυσης αποτελεί κάθε περιστατικό που αντικειμενικά καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της συνεργασίας.

Τέτοιοι είναι, για παράδειγμα, η μη υπακοή στις οδηγίες του εργοδότη, η παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεων του εργαζόμενου με αποτέλεσμα τη βλάβη στον εργοδότη ή η διακοπή λειτουργίας της εργοδότριας επιχείρησης.

Στις 3 Απριλίου συζητήθηκε για πρώτη φορά η εργατική διαφορά, με την εργοδοσία να υποστηρίζει ότι η απόλυση της εργαζόμενης οφείλεται στην πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων.

Από την άλλη, η απολυμένη τόνισε ότι στο παρελθόν ουδέποτε είχε δεχθεί παρατήρηση ή παράπονο για τη δουλειά της και η «πλημμέλεια» στην εκτέλεση των καθηκόντων της συνέπεσε χρονικά με την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της.

Η συνάντηση έληξε με την εργοδοσία να παίρνει παράταση λίγων ημερών, χωρίς όμως αυτό να αλλάζει τη στάση της καθώς και στη δεύτερη συνάντηση που έγινε λίγες μέρες αργότερα επέμεινε στην απόλυση.

«Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις, με την κυβέρνηση και την Ε.Ε. να φέρουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης. Είναι ιδιαίτερα αυξανόμενη η πρόθεσή τους να πολτοποιήσουν τα εργασιακά δικαιώματα, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να παρουσιάσει μια διαφορετική εικόνα. Στην ουσία όλοι μαζί έχουν ανοίξει τον δρόμο, διευκολύνοντας την εργοδοτική ασυδοσία, στο να θυσιάζουν τα πάντα στον βωμό του κέρδους. Ακόμη και η μητρότητα και η ανθρώπινη ζωή είναι πλέον αναλώσιμες. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν θα μείνει κανείς εργαζόμενος μόνος σε αυτή τη νέα επίθεση. Θα σταθούμε αλληλέγγυοι και θα υπερασπιστούμε το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων απέναντι σε αυτή την καπιταλιστική βαρβαρότητα που προωθεί το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, Ε.Ε. και κεφαλαίου», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Μανώλης Καμηλάκης, μέλος της κεντρικής διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού Αττικής και μέλος της Αγωνιστικής Εργατικής Συσπείρωσης στον Επισιτισμό-Τουρισμό «ΛΑΝΤΖΑ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *