Ο πόλεμος στην Συρία είναι πόλεμος μεταξύ των λαών και των ιμπεριαλιστών

ΚΑΤΩ Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ!

ΖΗΤΩ Ο ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

Ο Αμερικάνικος ιμπεριαλισμός σε συνεργασία με την Γαλλία και την Αγγλία τα ξημερώματα της 14ης Απρίλη 2018 επιτέθηκαν για άλλη μια φορά στη Συρία. Οι ιμπεριαλιστές και οι συνεργάτες τους επιτίθενται στη Συρία ήδη από το 2011. Χύνουν το αίμα των λαών της Συρίας χρησιμοποιώντας όλους τους τρόπους και κάθε είδους όπλα. Εκπαιδεύουν, παρέχουν όπλα και στρέφουν τους συνεργάτες τους ενάντια στο λαό της Συρίας. Εκεί που δεν επαρκούν οι συμμορίες-συνεργάτες Τζιχαντιστές, επιτίθεται ο χωροφύλακας της Μέσης Ανατολής του ιμπεριαλισμού, το Σιωνιστικό Ισραήλ. Και εκεί που δεν επαρκεί το Σιωνιστικό Ισραήλ, οι ΗΠΑ μαζί με Αγγλία και Γαλλία επιτίθενται οι ίδιες.

Ποίος ο λόγος των επιθέσεων των ιμπεριαλιστικών κρατών στην Συρία; Μέχρι το 2011 η Συρία ήταν μια χώρα που δεν είχε ούτε μια στρατιωτική βάση του ιμπεριαλισμού, δεν είχε Αμερικάνους στρατιώτες στα εδάφη της, δεν ήταν χρεωμένη σε ιμπεριαλιστικά μονοπώλια και ιδρύματα όπως είναι το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Συριακός λαός ιστορικά στη Μέση Ανατολή είχε αντι-σιωνιστική γραμμή, συνεχώς στήριζε τα αντιστασιακά και προοδευτικά λαϊκά κινήματα, περιφρουρούσε τον αγώνα της Παλαιστίνης, και αυτοί οι παράγοντες ήταν αρκετοί για να μπει στο στόχαστρο. Δηλαδή η Συρία ήταν εμπόδιο στους σχεδιασμούς του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για τη Μέση Ανατολή και οι ιμπεριαλιστές κινήθηκαν ώστε να παραμερίσουν αυτό το εμπόδιο.

Η Μέση Ανατολή από την άποψη των ιμπεριαλιστών ήταν πάντα μια περιοχή που έπρεπε να ελέγχεται και να κατέχεται. Γι’ αυτό οι λογαριασμοί των ιμπεριαλιστών, οι καταλήψεις και οι επιθέσεις τους στην Μέση Ανατολή δεν έλειψαν ποτέ. Οι ΗΠΑ διατηρώντας τις σχέσεις κυριαρχίας στην περιοχή, για χρόνια έπαιρναν δύναμη από τα συντηρητικά Αραβικά καθεστώτα. Από τη δεκαετία του ’50, το Ισραήλ και η Τουρκία έγιναν πιστοί υπηρέτες των ΗΠΑ και χρησιμοποιήθηκαν ενάντια στους λαούς της Μέσης Ανατολής για τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού. Τις δεκαετίες που πέρασαν έγιναν αλλαγές στην περιοχή, πότε θετικές, πότε μη. Αλλά το μόνο σταθερό ήταν, το πείσμα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών με το οποίο συνέχιζαν τις πολιτικές εκμετάλλευσης και πλιάτσικου και η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ την οποία δεν μπορούσε να σταματήσει καμία επίθεση.

Αν ζορίσουμε τη μνήμη μας, θα θυμηθούμε την ανακοίνωση του σχεδίου αναμόρφωσης των κυβερνήσεων 22 χωρών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που ο Αμερικάνικος ιμπεριαλισμός προωθεί στα πλαίσια του Μεγάλου Σχέδιο για τη Μέση Ανατολή. H πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Condoleezza Rice, το 2005 είχε δηλώσει ΄΄Από το Μαρόκο μέχρι το Πακιστάν, σε 22 χώρες θα αλλάξουν τα σύνορα΄΄. Οι ΗΠΑ στη περιοχή της Μέσης Ανατολής θέλουν κυβερνήσεις «ήπιου» Ισλαμισμού, δηλαδή κυβερνήσεις που μπορούν να γίνουν συνεργάτες τους, να προωθούν πολιτικές αρεστές στα συμφέροντα των ΗΠΑ, δε θα δημιουργούν πρόβλημα στο Ισραήλ και θα φέρουν στη ζωή το Μεγάλο Σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.

Η κυβέρνηση AKP όλα αυτά τα χρόνια στηρίχτηκε, προστατεύτηκε, απέκτησε τόση δύναμη από τον ιμπεριαλισμό και όχι τυχαία. Ο Ερντογάν και το κόμμα του στηρίχτηκαν για να προστατέψουν και να διατηρήσουν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Από τον ιμπεριαλισμό το AKP διαφημίστηκε πλατιά στους λαούς της Μέσης Ανατολής και του κόσμου ως ισλαμιστικό κόμμα-πρότυπο και ο ηγέτης του, Ερντογάν, ως αρχηγός της περιοχής, η Τουρκία ως χώρα-πρότυπο, ακόμη και ως κηδεμόνας και ηγέτης της περιοχής. Ο Ερντογάν σε κρίσιμες περιόδους επιχειρούσε να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαών προβάλλοντας τον εαυτό του ως αντι-Αμερικάνο και ως αντι-Σιωνιστή και με αυτό τον τρόπο να στηρίξει τη διαφήμιση αυτή του ιμπεριαλισμού. Στην πραγματικότητα το AKP είναι εκπρόσωπος και εργολάβος της Αμερικής στη Μέση Ανατολή. Το AKP στην 16χρονη πορεία του ακολούθησε μια αμερικανόφιλη πολιτική στην Μέση Ανατολή. Έκανε ότι πρότασσαν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, συμπεριφέρθηκε έτσι. Το AKP σε κάθε ευκαιρία οικειοποιούταν τις αμερικάνικες πολιτικές και τις στήριζε σαν να ήταν δικές του ιδέες. Ο Ερντογάν λέγοντας ανοιχτά ότι είναι έταιρος πρόεδρος του Μεγάλου Σχεδίου για την Μέση Ανατολή δήλωσε καθαρά την αφοσίωση του ως εθελοντής συνεργάτης του ιμπεριαλισμού. Ο Ερντογάν και το κόμμα του είναι ένα σχέδιο του ιμπεριαλισμού. Ο Ερντογάν ο ίδιος και το AKP το ίδιο ήταν προσαρμοστικά, και ήταν μια δύναμη που μπορούσε να κάνει τα βήματα στην περιοχή για αυτή την προσαρμογή. Το «ήπιο» Ισλάμ (Αδερφοί Μουσουλμάνοι) θα γινόταν κυρίαρχο στη Μέση Ανατολή, τα ιμπεριαλιστικά κράτη της Δύσης χάρη στις κυβερνήσεις-συνεργάτες του «ήπιου» Ισλαμισμού δεν θα άκουγαν αντίθετες φωνές στην περιοχή, ο Ερντογάν που είναι ένα σχέδιο των ΗΠΑ θα έπαιρνε το μερίδιο που του αναλογεί και θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση του.

Εάν η λεγόμενη Αραβική Άνοιξη πετύχαινε, οι πολιτικές των ιμπεριαλιστών στη Μέση Ανατολή θα εφαρμόζονταν με επιτυχία χωρίς προβλήματα. Τα σχέδια του ιμπεριαλισμού ήταν αυτά αλλά δεν πέτυχαν. Η ηρωική αντίσταση του Συριακού λαού χάλασε τα σχέδια του ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή και κατέστησε αδύνατη την πραγμάτωση των προγραμμάτων τους. Η λεγόμενη ΄΄Αραβική Άνοιξη΄΄ χρησιμοποιήθηκε ως κομμάτι του Μεγάλου Σχεδίου για τη Μέση Ανατολή. Το πρόβλημα δεν ήταν ούτε ο Σαντάμ, ούτε ο Καντάφι, ούτε ο Άσαντ, ούτε η πολυδιαφημιζόμενη ελευθερία και δημοκρατία. Η σκέψη έστω και ότι ο ιμπεριαλισμός θα υποστήριζε αυτά τα αιτήματα ήταν μακριά από μια ταξική οπτική γωνία. Η περίοδος που ξεκίνησε ως ΄΄Αραβική Άνοιξη΄΄ αναπτύχθηκε με τον έλεγχο και την κατεύθυνση του ιμπεριαλισμού. Η φτώχεια, η ανέχεια και η οργή που ένιωθαν οι λαοί της Μέσης Ανατολής ενάντια στις συντηρητικές δικτατορίες χρησιμοποιήθηκαν από τους ιμπεριαλιστές.

Οι χώροι που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί, σοσιαλιστές, κομμουνιστές, χαρακτήρισαν ως ΄΄Αραβική Επανάσταση΄΄ αυτή την περίοδο που στηρίχθηκε και κατευθύνθηκε από τους ιμπεριαλιστές. Στις αρχές αυτής της περιόδου όσοι σχεδίασαν διαφορετικές αποστολές από την Αραβική Άνοιξη, με τον καιρό είδαν το πόσο διαψεύθηκαν. Σε καμία από τις εξελίξεις που οι ιμπεριαλιστές χαρακτήρισαν ως ΄΄Αραβική Άνοιξη΄΄ δεν υπάρχει μια εξέλιξη υπέρ των λαών της Μέσης Ανατολής. Σε μια σειρά χώρες η φτώχεια, η ανέχεια, η συσσωρευμένη από δεκαετίες οργή των λαών ενάντια στις μικροαστικές δικτατορίες έγινε προσπάθεια αξιοποίησης και κατεύθυνσης από τους ιμπεριαλιστές.

Στην περίοδο αυτή που βίωσε πρώτα η Λιβύη και αργότερα η Συρία, ο πραγματικός στόχος της Αμερικής ήταν να αλλάξει τις κυβερνήσεις των χωρών που ήταν ΄΄εμπόδια΄΄ στα σχέδιά της για τη Μέση Ανατολή. Με οποιαδήποτε προσχήματα, κάθε είδους προσεγγίσεις που δικαιώνουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία ή όποια άλλη χώρα, δίνουν δύναμη στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές. Η επέμβαση των ιμπεριαλιστών στη Συρία έχει ξεκινήσει εδώ και 7 χρόνια και ο Συριακός λαός αντιστέκεται για 7 χρόνια.

Την στιγμή που η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα συμπληρώνει 7 χρόνια το μόνο που αλλάζει είναι ότι οι δολοφονικές συμμορίες-συνεργάτες αντικαθίστανται από τις ιμπεριαλιστικές χώρες που αναλαμβάνουν άμεση δράση στα πεδία μάχης του πολέμου που συνεχίζει. Οι ΗΠΑ, στο όνομα της αντιμετώπισης του ISIS εγκαταστήθηκε στρατιωτικά σε πολλά σημεία δυτικά του Εφράτη. Η Τουρκία, μετά την περιοχή Cerablus-El Bab-Azez έχει επέμβει και στο Αφρίν. Στον πόλεμο στη Συρία αν και χρησιμοποιούνται ονόματα διαφορετικών δυνάμεων, ο πραγματικός στόχος του ιμπεριαλισμού δεν μεταβάλλεται.

Από πλευράς ΗΠΑ και Ισραήλ ο κύριος σκοπός είναι να υποτάξουν τους λαούς της Μέσης Ανατολής που αντιστέκονται. Να διαμορφώσουν νέα κράτη-συνεργάτες στη βάση των δικών τους συμφερόντων. Σε αυτό το σημείο ο κύριος στόχος ήταν το τσάκισμα της Συρίας που αποτελούσε τη σύμμαχο της Ρωσίας και του Ιράν που εμποδίζουν τα σχέδια των ΗΠΑ και των συνεργατών τους. Να μην μπορεί να στηρίξει οργανώσεις όπως η Χιζμπουλλάχ κ.α., να τις υποτάξει.

Η Ρωσία, για τα συμφεροντά της, έχει ως προτεραιότητα να εμποδίσει την ανάπλαση της Μέσης Ανατολής από τις ΗΠΑ, για το Ιράν ο κύριος σκοπός είναι να εμποδίσει τα σχέδια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή και να εξασφαλίσει τη συνέχιση του ΄΄Αντιστασιακού Άξονα΄΄. Ασφαλώς η συμμετοχή της Ρωσίας και του Ιράν στον πόλεμο στη Συρία άλλαξε τους συσχετισμούς στη Συρία. Μαζί με αυτό, είναι αλήθεια ότι το Ιράν έχει αποκτήσει δυνατότητες παρέμβασης με τρόπο που να χαλάει τους λογαριασμούς των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε ένα ευρύτερο χώρο από το Ιράκ, τη Συρία μέχρι το Λίβανο.

Και τελευταία ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός το πρωί της 14 Απρίλη 2018, σε συνεργασία με τον αγγλικό και γαλλικό ιμπεριαλισμό σε επίθεση που έκαναν, χτύπησαν με πυραύλους τη Συρία. Ο ιμπεριαλισμός σε κάθε κρίσιμη περίοδό του καταφεύγει στα κλασικά ψέματα περί χημικών όπλων. Και η Ανατολική Γκούτα ήταν από τα κρίσιμα σημεία καμπής από την άποψη της πορείας του πολέμου και για αυτό το λόγο για μέρες ακουγόταν ότι μπορεί να συμβεί κάποιο χημικό γεγονός και αυτό έγινε. Σε μικρό διάστημα ο Συριακός στρατός κατέλαβε μια μετά την άλλη τις συνοικίες της Ανατολικής Γκούτα και η σειρά είχε έρθει στη Ντούμα. Και τελικά η οργάνωση ΄΄Λευκά Κράνη΄΄ που υπηρετεί τα συμφέροντα του Αγγλικού ιμπεριαλισμού αξιοποίησε ένα χημικό γεγονός που συνέβη ως ΄΄αποδεικτικό΄΄. Ενώ ο Συριακός στρατός, έχοντας καταλάβει περίπου το 80% της Ανατολικής Γκούτα, του είχε απομείνει η Ντούμα, που είχε καταληφθεί μια περιοχή της 8 με 9 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Προβλεπόταν αργά ή γρήγορα η παράδοση των δυνάμεων του ισλαμικού στρατού. Οι ΗΠΑ που δεν πήραν το επιθυμητό αποτέλεσμα στη Συρία, συνέχισε υποδαυλίζοντας τις πολύπλευρες συγκρούσεις, πλέον δεν χρειάστηκε ούτε τις ΄΄αποδείξεις΄΄ και έκανε συνεχή προπαγάνδα μέσω των ΜΜΕ.

Ο ισλαμικός στρατός, είχε ιδρυθεί με την καθοδήγηση του CIA και την διεύθυνση της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας. Η ήττα του σήμαινε και πλήγμα της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ. Ο Ιμπεριαλισμός, χτύπησε ξανά το λαό της Συρίας που δεν κατάφερε να υποτάξει. Αυτή, είναι η απελπισία του ιμπεριαλισμού. Αυτό που έχει σημασία είναι το δίλλημα ή ΄΄Υποταγή΄΄ ή ΄΄Αντίσταση΄΄. Ο λαός της Συρίας αντιστάθηκε. Οι ΗΠΑ επιτίθενται στη Μέση Ανατολή για δεκαετίες. Οι ΗΠΑ επιτίθενται στους λαούς του κόσμου από την εποχή που υπάρχουν. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΤΑΞΕΙ! ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΤΑΞΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ! ΚΑΙ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, ΑΥΤΑΡΧΙΑ, ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!

Ο δρόμος της νίκης, περνάει από την αντίσταση στις επιθέσεις του ιμπεριαλισμού, ιδεολογικές, πολιτικές και στρατιωτικές, περνάει από την άρνηση της υποταγής. ΟΙ ΛΑΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ! Ορισμένες μερίδες, ταλαντευόμενα, αναποφάσιστα κινήματα, αυτοί που δεν μπορούν να σταθούν στα πόδια τους ιδεολογικά μπορεί να υποταχθούν. Μπορεί να ηττηθούν. Όμως η αήττητη δύναμη, είναι η λαϊκή δύναμη. Η ιστορία, είναι η ιστορία της πάλης των τάξεων. Στο σημερινό κόσμο οι λαοί αντιστέκονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Είναι η εγγύηση της νίκης. Οι λαοί είναι νόμιμοι. Η αντίσταση είναι νόμιμη. Εμείς είμαστε νόμιμοι.

Ναι, είμαστε στο πλευρό των λαών της Συρίας που αντιστέκεται. Ο πόλεμος στη Συρία, είναι πόλεμος μεταξύ των λαών και των ιμπεριαλιστών. Κομμουνιστές, Αντιιμπεριαλιστές, Προοδευτικοί! Όσοι είναι στο πλευρό του λαού στον πόλεμο μεταξύ Ιμπεριαλισμού-Λαών! Οι επιθέσεις του ιμπεριαλισμού στη Συρία, για κανένα λόγο δεν μπορούν να εγκριθούν, δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν και να παραβλεφθούν. Δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί η συνεργασία με τους ιμπεριαλιστές, δεν μπορεί να τους δοθεί η άδεια να εγκατασταθούν στη Μέση Ανατολή στο όνομα της ΄΄Αντιμετώπισης του ISIS΄΄! Η συνεργασία με τον ιμπεριαλισμό είναι προδοσία απέναντι στους λαούς! Με πρώτους τους λαούς της Συρίας και της Παλαιστίνης, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις κατά των λαών, το καθήκον όλων των προοδευτικών δυνάμεων είναι η εναντίωση στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Είναι η κατακραυγή και η αντίσταση στον ιμπεριαλισμό.

Εμείς, ως αντιιμπεριαλιστές, ως Μαρξιστές Λενινιστές, ενάντια στις αυτές τις κυρώσεις και επιθέσεις, ανοιχτά και χωρίς ενδοιασμούς είμαστε στο πλευρό του λαού της Συρίας. Το κάλεσμα μας σε όλο το κόσμο, όλοι μαζί να δυναμώσουμε τη φωνή ΄΄Ιμπεριαλιστές, κάτω τα χέρια από τη Μέση Ανατολή΄΄.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ!

ΚΑΤΩ Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ! ΖΗΤΩ Ο ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΘΑ ΗΤΤΗΘΕΙ, ΟΙ ΛΑΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ!

Περιοδικό ο ΑΓΩΝΑΣ

Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολίτικους Κρατουμένους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *