Σήμερα ο Καστανίδης δήλωσε ότι όπου να’ ναι θα έχουμε το πρώτο δημοψήφισμα στην Ελλάδα, μετά από χρόνια – εδώ η σχετική είδηση:
Έως το τέλος του χρόνου το πρώτο δημοψήφισμα στη χώρα μας, εκτίμησε στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, ο οποίος έκανε λόγο για κορυφαία επιλογή και μεγάλη θεσμική τομή, «όπου ο κόσμος θα επηρεάζει τα κέντρα αποφάσεων». Ο υπουργός Εσωτερικών, πάντως, δε θέλησε να αποκαλύψει προς το παρόν για ποιό θέμα θα γίνει δημοψήφισμα και εάν θα είναι συμβουλευτικού τύπου.
Τι σόι “δημοψήφισμα” άραγε θα είναι αυτό;
Η “Ελευθεροτυπία” εξηγεί:
Δημοψηφίσματα χωρίς εφαρμογή!
ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ναι», «Οχι» ή «λευκό» σε ένα ή και περισσότερα ερωτήματα είναι οι επιλογές που έχουν οι πολίτες στα δημοψηφίσματα που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον, χωρίς όμως η κρίση τους, στις περισσότερες των περιπτώσεων, να δεσμεύει την οποιαδήποτε κυβέρνηση.
Αναλυτικά προβλέπονται δύο τύποι δημοψηφισμάτων. Το πρώτο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία κυβερνητική (του υπουργικού συμβουλίου) με ταυτόχρονη εισήγηση στη Βουλή και αφορά θέμα κρίσιμης εθνικής σημασίας (στον όρο αυτό συμπεριλαμβάνονται και ζητήματα σχετικά με την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας). Απαιτείται επίσης η προσυπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό το δημοψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.
Ο δεύτερος τύπος δημοψηφίσματος πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των 2/5 των βουλευτών που πρέπει να συγκεντρώσει την αποδοχή της ενισχυμένης πλειοψηφίας των 3/5 του συνόλου των βουλευτών της Βουλής, προκειμένου να γίνει αποδεκτή. Αφορά δημοψήφισμα για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και τίθενται επιπροσθέτως συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια που είναι μέχρι να δημοσιευθεί το νομοσχέδιο στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Από τον όρο «σοβαρό κοινωνικό ζήτημα» εξαιρούνται τα δημοσιονομικά θέματα. Αυτού του είδους το δημοψήφισμα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση και μπορεί να ανατρέψει τα όσα ορίζονται στο «ψηφισμένο νομοσχέδιο», το οποίο, δυνάμει του δημοψηφίσματος, τέθηκε υπό την κρίση των πολιτών.* Στην περίπτωση του δημοψηφίσματος με πρωτοβουλία του υπουργικού συμβουλίου, η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος έχει ανάλογο πολιτικό βάρος, αλλά δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση.
* Στην περίπτωση του δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο μπορεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να είναι δεσμευτικό, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει κατά 50% συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα (επί των εγγεγραμμένων).
Το πρώτο ελεύθερο δημοψήφισμα έγινε το 1974 και καθόρισε τη μορφή του πολιτεύματος (από βασιλευομένη σε προεδρευομένη δημοκρατία).
ΕΚΤΟΤΕ καμία κυβέρνηση δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία να προκηρύξει δημοψήφισμα, είτε για «κρίσιμο εθνικό θέμα» είτε για νομοσχέδια που ρυθμίζουν «σοβαρό κοινωνικό ζήτημα», μολονότι οι προβλέψεις αυτές υπάρχουν στο Σύνταγμα που ψηφίστηκε το 1975.
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ κυβέρνηση εμφανίζεται να υποστηρίζει θερμά το θεσμό των δημοψηφισμάτων· άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει κάνει επανειλημμένα αναφορά σ’ αυτά από την εποχή ακόμη που βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Αυτήν την περίοδο γίνεται επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου και οι πληροφορίες λένε ότι το φθινόπωρο είναι ενδεχόμενο να προκηρυχθεί το πρώτο δημοψήφισμα.
ΟΜΩΣ, από τις ανακοινώσεις που έκανε χθες ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, προέκυψε κάτι παράδοξο. Μπορεί να προκηρυχθεί ένα δημοψήφισμα, αλλά το αποτέλεσμά του να μη δεσμεύει την κυβέρνηση!
Αυτό σημαίνει ότι η (εκάστοτε) κυβέρνηση θα μπορεί να πετάξει την ετυμηγορία των ψηφοφόρων στον κάλαθο των αχρήστων, αν κρίνει ότι δεν τη βολεύει στους σχεδιασμούς της…
Αφήστε μια απάντηση