Προς ΥΠΕΞ: Πόσοι νεκροί Παλαιστίνιοι δεν είναι «δυσανάλογη βία»;

 Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε για το σημερινό μακελειό στην Παλαιστίνη, βγάζοντας μια ανακοίνωση για την«κλιμάκωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας».

Ας δώσουμε προσοχή στη φρασεολογία της ανακοίνωσης:

«Καταγράφουμε με αποτροπιασμό και ιδιαίτερη ανησυχία την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρωπίνων ζωών, παιδιών συμπεριλαμβανομένων, καθώς και τον τραυματισμό εκατοντάδων διαδηλωτών από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας».

  Προσέξτε τη λέξη«Καταγράφουμε», όχι καταγγέλλουμε (πώς θα μπορούσαν να καταγγείλουν, άλλωστε, έναν «σύμμαχο» όπως το Ισραήλ).

Η «καταγραφή», φυσικά, δεν είναι τυχαία, αφού στη συνέχεια εξισώνει τον θύτη (το κράτος του Ισραήλ) με το θύμα (τους Παλαιστίνιους:

«Οι περιστάσεις επιβάλλουν την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να μην υπάρξουν νέα θύματα.  Το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας και να αποφεύγει τη χρήση δυσανάλογης βίας. Από πλευράς τους, η Χαμάς και όσοι οργανώνουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οφείλουν να διασφαλίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων αυτών».

Εμείς έχουμε να «καταγράψουμε» τα εξής:

– Το υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορεί να παίζει το ρόλο του «αντικειμενικού» ισραηλινού «ρεπόρτερ» και να «καταγράφει». Από τη στιγμή που «καταγράφει» ασκεί πολιτική και παίρνει θέση.

 Η θέση που παίρνει το υπουργείο Εξωτερικών είναι σαφής: Δίνει …συμμαχικές (φιλικές) συμβουλές στοΙσραήλ να «αποφεύγει τη δυσανάλογη βία» και παροτρύνει τους οργανωτές των διαδηλώσεων στην Λωρίδα της Γάζας να περιφρουρούν καλύτερα τις συγκεντρώσεις τους…

 Αλήθεια, τι σημαίνει το Ισραήλ να «αποφεύγει τη δυσανάλογη βία»;  Πόσοι νεκροί Παλαιστίνιοι δεν είναι «δυσανάλογη βία»;  Στα πόσα (νεκρά) κεφάλια μετράτε την «αναλογία» και τη «δυσαναλογία» και πόσα χρειάζεστε για να ξεπεράσετε το «ζύγι» και να «καταγράψετε» έγκλημα (ή μακελειό) του κράτους του Ισραήλ;

Χαζές ερωτήσεις οι τελευταίες…

Το θέμα δεν είναι το «ζύγι», αλλά το γεγονός πως η «καταγραφή» σας, για το μακελειό στη Γάζα, είναι «ανάλογη» της πολιτικής σας,

 εκείνης της πολιτικής του «Χτίζουμε μια εξαιρετική συμμαχία….» (δήλωση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της τριμερούς Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου).

 εκείνης της πολιτικής της κυβέρνησης ΗΠΑλλήλων (μην ξεχνάμε πως οι ΗΠΑ έκαναν εγκαίνια της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ) που δεν βλέπει επεμβάσεις στη Συρία.

*To σκίτσο στη φωτογραφία είναι του Βραζιλιάνου σκιτσογράφου, Κάρλος Λατούφ

Πηγή: Γεράσιμος Χολέβας – “Ημεροδρόμος”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *