Κώστας Σημίτης: Πώς είναι να σε ζώνουν οι …μίζες;

Μάλλον κανείς πολιτικός δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση που έχει περιέλθει ο Κ. Σημίτης. Ο μόνος Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης -ίσως και όλων των εποχών- που το 2004 δεν πήγε να κάνει απολογισμό για την εντολή που έλαβε το 2000 από το εκλογικό σώμα.

Υλοποιώντας παλιές συμφωνίες έστειλε τον Γ. Παπανδρέου να χάσει στη θέση του. Για να γράψει κι αυτός ιστορία. Πέραν του ότι οδήγησε τη χώρα σε διεθνή οικονομικό έλεγχο χωρίς εξουσιοδότηση από κανέναν, έγινε ο πρώτος Πρωθυπουργός στην ιστορία που έφυγε χωρίς το κόμμα του να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ωραίες μέρες «εκσυγχρονισμού».

Τώρα ο Κ. Σημίτης πρέπει να βρει το κουράγιο να εξηγήσει πώς διάλεγε συνεργάτες και υπουργούς και οι μισοί έγιναν στη συνέχεια οι καλύτεροι «πελάτες» ανακριτών και εισαγγελέων. Την πόρτα των οποίων ενδέχεται να περάσει και ο ίδιος-για εξηγήσεις σε μια τουλάχιστον περίπτωση.

Ένας υπουργός του Σημίτη έχει ήδη καταδικαστεί, ένας άλλος -που υπήρξε ταυτόχρονα γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου του και στενός συνεργάτης του από παλιά- έφαγε πέντε χρόνια για μίζα από τη Ζήμενς. Αν επαναλαμβάνονταν τα οκτώ χρόνια της πρωτόδικης καταδίκης του θα οδηγούνταν στη φυλακή. Και κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδρούσε.

Εν τω μεταξύ ένας άλλος υπουργός του έχει ήδη μια καταδικαστική απόφαση για το «πόθεν έσχες» και ερευνάται για βαρύτερες υποθέσεις και ανοίγουν τους λογαριασμούς του. Επίσης ένας σύμβουλος του, που έγινε υπουργός επί Γ. Παπανδρέου, έχει μια καταδίκη από το Ειδικό Δικαστήριο. Περιβόλι.

Την ίδια στιγμή παίρνει επικίνδυνη εξέλιξη για τον πρώην Πρωθυπουργό η μόνη -περιφερειακή- δίκη για τη Ζήμενς. Οι υπεύθυνοι για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν επικεφαλής του -πρόσωπα της έγκρισής του δηλαδή-κατέθεσαν ότι το διαβόητο ένα εκατομμύριο μάρκα που παρέλαβε ο Θ. Τσουκάτος προορίζονταν και κατατέθηκε στα κομματικά ταμεία.

Ευλόγως ο μόνος αρμόδιος να εξηγήσει γιατί ο Χριστοφοράκος έστελνε λεφτά στο ΠΑΣΟΚ είναι ο τότε αρχηγός του -και πρωθυπουργός ταυτόχρονα. Με υπουργό σε θέματα ενδιαφέροντος Ζήμενς τον Μαντέλη. Ο τότε γραμματέας της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδης αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για τα οικονομικά.

Για μια άλλη υπόθεση με… οικογενειακή προέκταση δεν έχουμε νέα- και μακάρι να μην υπάρξουν -πέρα από μια δήλωση ότι η εμπλοκή του αδελφού Σημίτη γίνεται για να… πληγεί η Δημοκρατική Παράταξη. Ο Φάντης με το ρετσινόλαδο…

Μέχρι στιγμής ο πρώην Πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά τα θέματα διαφθοράς που κορυφώθηκαν επί των ημερών του είναι λιγομίλητος. Δεν βλέπει και δεν ακούει. Όταν ξέσπασε η υπόθεση Μαντέλη, έκανε μόνο μια δήλωση του τύπου «συνέβαιναν τέτοια πράγματα επί εκσυγχρονισμού;» Αργότερα μας πληροφόρησε ότι η διαφθορά είναι «κοινωνικό φαινόμενο».

Με άλλα λόγια δεν είναι στην αρμοδιότητα των εισαγγελέων, αλλά των κοινωνιολόγων, των κοινωνικών λειτουργών και των σεμιναρίων. Για το θέμα του Χρηματιστηρίου και άλλες καταστάσεις διόλου κολακευτικές για κάποιον που θα εκσυγχρόνιζε τη χώρα δεν ξέρουμε καν τη γνώμη του -εκτός από εκείνο το φοβερό «ας πρόσεχαν».

Αλλά μήπως έχει μιλήσει για τη Μαδρίτη και τα Ίμια που τα άφησε με γκρίζο χρώμα; Μόνο ο υπουργός Εξωτερικών του Θ. Πάγκαλος– στη κατηφόρα του πλέον -αποκαλύπτει ότι το 1996 τα… διεκδικούσαν, όπως και οι Τούρκοι. Δεν ήταν σίγουροι ότι ήταν ελληνικό έδαφος…

Η αλήθεια είναι ότι ο Σημίτης θα πρέπει να ανάβει κανένα κερί και στον διάδοχο του Κ. Καραμανλή που κέρδισε τις εκλογές του 2004 με αίτημα την κάθαρση και την πάταξη τη διαφθοράς. Μηδέν εις το πηλίκον. Ο λόγος; Η πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή υποχρεώθηκε να μην ανοίξει φακέλους από το φόβο της πρόκλησης αναταραχής που θα τίναζαν τον αέρα τη χώρα. Πώς; Δια της αφαίρεσης των Ολυμπιακών Αγώνων την προετοιμασία των οποίων η κυβέρνηση Σημίτη παρέδωσε στο κόκκινο και δεν θα τέλειωνε ποτέ χωρίς την… Αγία Γιάννα.

Καθώς δεν ήξεραν τι σκελετούς θα βρουν, το άφησαν ως τον Σεπτέμβριο του 2004 που η κυβέρνηση Καραμανλή ανέλαβε κανονικά. Αλλά τότε, πολλά πουλάκια είχαν πετάξει. Ένα από αυτά πήρε μαζί του και τους πραγματικούς υπευθύνους για κόλπο του Χρηματιστηρίου: υπουργούς, τραπεζίτες, επιχειρηματίες που το έστησαν και όσους επωφελήθηκαν ποικιλοτρόπως -μεταξύ τους και πολιτικοί και δημοσιογράφοι.

Έμειναν να ταλαιπωρούνται στα δικαστήρια κάτι περιφερειακοί ψιλοάσχετοι. Κάποιοι από τους πραγματικούς υπευθύνους έκαναν καριέρα σε ομοειδείς δράσεις αλλά και στην πολιτική. Ελλάς το μεγαλείο σου

Εν πάση περιπτώσει ο Κ. Σημίτης είναι ο Πρωθυπουργός με τους περισσοτέρους συνεργάτες, υπουργούς και άλλους παρατρεχάμενους που βρέθηκαν στο κέντρο σκανδάλων. Ορισμένοι πλήρωσαν, άλλοι περιμένουν να δουν τι θα τους ξημερώσει και για άλλους είναι πια αργά. Βοά ο κόσμος πάντως…

Παρόλα αυτά μια κουβέντα παρηγοριάς δεν άκουσαν από το στόμα του. Ίσως χρειάζεται ο ίδιος μια τέτοια κουβέντα, καθώς ως ευπρεπής αστός βρέθηκε περιστοιχισμένος από τόσες μίζες, κυνηγώντας το όνειρο της πρωθυπουργίας. Το απέκτησε με ένα κόμμα που δεν το ήθελε, αλλά δεν τόλμησε να το αλλάξει. Να είναι καλά η Φώφη που του έκανε το χατίρι να το εξαφανίσει, μαζί με τον ιδρυτή του…

πηγή: anoixtoparathyro.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *