Plaudite Cives! – Χειροκροτήστε, πολίτες!

Plaudite Cives! – Χειροκροτήστε, πολίτες! -προέτρεπε στην αρχαία Ρώμη ειδικός κήρυκας τους ρωμαίους θεατές, όταν εκείνοι δεν αντιλαμβάνονταν πότε ακριβώς έπρεπε να χειροκροτήσουν στο θέατρο.

Αφορμή για το σύντομο αυτό σημείωμα είναι η αντίδραση των μεγάλων κομμάτων στις αποδοκιμασίες που δέχονται βουλευτές και στελέχη τους από πολίτες. Προφανώς τα κόμματα πιστεύουν ότι εξ αιτίας των μεγάλων και σοβαρών υπηρεσιών τους προς την πατρίδα, την οποία οδήγησαν στο σημερινό της μεγαλείο, θα έπρεπε τα στελέχη τους να επευφημούνται και να χειροκροτούνται σε κάθε τους δημόσια εμφάνιση και όχι να ποτίζονται με χολή αντί του μάννα. Προσπαθώντας, λοιπόν, κάπως να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση αυτή, παίρνουμε το θάρρος να οικειοποιηθούμε, μετά είκοσι αιώνες, το έργο του Ρωμαίου κήρυκα και να προτρέψουμε κι εμείς:

Χειροκροτήστε, πολίτες, όσους οδήγησαν τη χώρα στην πλήρη εκμηδένιση της εθνικής της αξιοπρέπειας, παραχωρώντας τη διακυβέρνησή της σε ξένους μικροϋπαλλήλους διεθνών συμφερόντων και ευθέως δηλώνοντας προς κάθε κατεύθυνση την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας.

Χειροκροτήστε, πολίτες, τους άρπαγες της ΑΓΡΕΞ, της Τράπεζας Κρήτης, των δέκα δισ. των σεισμοπαθών της Καλαμάτας, τους μιζαδόρους των υποβρυχίων, του C4Ι, των ολυμπιακών έργων, των βλημάτων MILAN, MAGIC και TORM1, των αρμάτων LEOPARD, της αγοράς του αιώνα, των MIRAGE, των F16, των φρεγατών του Π.Ν. της ΕΒΟ, της ΕΛΒΟ, της ΠΥΡΚΑΛ, της ΠΡΟΜΕΤ, και της ΚΥΔΕΠ, της ΔΕΗ, του ΟΣΕ και του ΟΤΕ, της Ο.Α., του ΟΠΑΠ και των ΕΛΤΑ και των λοιπών κρατικών προμηθειών, ων ουκ έστιν αριθμός.

Χειροκροτήστε, πολίτες, αυτούς, που επί τριάντα χρόνια με τις δήθεν εξεταστικές επιτροπές, με τον χονδροειδέστερο τρόπο κοροϊδεύουν έναν ολόκληρο λαό, μεθοδικά, συγκαλύπτοντας όλα τα παραπάνω και που μέσα από ένα νομοθετικό πλέγμα προφανούς σκοπιμότητας και εξοργιστικής προκλητικότητας, πλήρως αδρανοποίησαν τη Δικαιοσύνη, καθιστώντας την θεατή της λεηλασίας της πατρίδας μας.

Χειροκροτήστε, πολίτες, όσους, έχοντας αφήσει απερίσπαστους όλους τους παραπάνω να ξεκοκαλίζουν τα κλοπιμαία, έχουν σαν τα κοράκια επιπέσει στη φτωχολογιά, τους αδύναμους, στους γέροντες και τις γερόντισσες αυτού του τόπου, στους μεροκαματιάρηδες και στους ανέργους, προσπαθώντας να βγάλουν τις μίζες των λαμογιών από τον ιδρώτα, τον μόχθο και την αξιοπρέπεια όσων δεν έκλεψαν, δεν λαδώθηκαν, δεν παρασίτησαν ποτέ στη ζωή τους.

Χειροκροτήστε, πολίτες, αυτούς που γύρισαν την εργατική τάξη πιο πίσω απ’ τον Μεσαίωνα, καθιστώντας τους εργαζομένους σύγχρονους σκλάβους και έρμαια των διαθέσεων των εργοδοτών τους, απλώς και μόνο για να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Χειροκροτήστε, πολίτες, αυτούς, που ανάλγητα τσαλαπατώντας και συστηματικά εξαθλιώνοντας κάθε παραγωγική δύναμη αυτού του τόπου έστρεψαν, με τον πιο ανήθικο και εγκληματικό τρόπο, τη μια τάξη κατά της άλλης, στοχοποιώντας ως αιτία της καταστροφής τα λίγα ψίχουλα που ο ένας παίρνει παραπάνω απ’ τον άλλο, και προκλητικά αποκρύπτοντας τη λεηλασία της πατρίδας που οι ίδιοι διέπραξαν.

Χειροκροτήστε, πολίτες, αυτούς, που με την ανικανότητα, την αδιαφορία και το μίσος προς κάθε τι ζωντανό και ελπιδοφόρο, έχουν μεταβάλει τα νιάτα της πατρίδας σε ζητιάνους των δικαιωμάτων τους και με τόση αδιαφορία (ή μήπως και με κρυφή χαρά;) βλέπουν τα παιδιά μας να παίρνουν των ομματιών τους προς τις τέσσερις άκρες του ορίζοντα για ένα κομμάτι ψωμί.

Χειροκροτήστε, τέλος, αυτούς που σε αγαστή, προκλητική, ολοφάνερη και ξεδιάντροπη συνεργασία με τραμπούκους και κουκουλοφόρους, έπνιξαν στα χημικά διακόσιες χιλιάδες ανθρώπους, απλώς και μόνον για να μπορέσουν οι ίδιοι ανενόχλητοι να αποτελειώσουν την πατρίδα, ξεπουλώντας την με τον πιο οδυνηρό (για μας) και τον πιο εξευτελιστικό (γι’ αυτούς) τρόπο.

Αυτά τα ολίγα περί χειροκροτημάτων, με την ελπίδα να πιάσουν τόπο, και του λοιπού οι πολιτικοί και οι παρέες τους ηρέμως και αδιαταράκτως να τρώνε και να πίνουν, ημών απλώς ευχομένων «καλή όρεξη» και -κυρίως- «καλή χώνευση».

Αναδημοσίευση από “Ελευθεροτυπία” – Του ΚΩΣΤΑ ΛΟΓΟΘΕΤΗ, Δικηγόρου, πρώην εισαγγελέα – αντιπροέδρου Ενωσης Δικαστών-Εισαγγελέων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *