Σκάνδαλο Novartis: Βρέθηκαν λογαριασμοί στην Ελβετία με μαύρο χρήμα

Φουσκωμένους λογαριασμούς στην Ελβετία προσώπων που σχετίζονται με τους πολιτικούς, οι οποίοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis φαίρεται να έχει εντοπίσει η Εισαγγελία Διαφθοράς, έπειτα από νέες καταθέσεις μαρτύρων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, η επιβεβαίωση των μαρτυρικών καταθέσεων δίνει άλλη τροπή στην υπόθεση, καθώς η πορεία της έρευνας οδηγεί πλέον στο χρήμα και σε εξελίξεις που δένουν την υπόθεση. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα στις ΗΠΑ, που λόγω στοιχείων έχει φέρει στο προσκήνιο το ελληνικό κομμάτι του σκανδάλου.

Όσο διάστημα ο φάκελος της υπόθεσης βρισκόταν στη Βουλή, στην Εξεταστική Επιτροπή, οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν κάνει αρκετές επαφές με το FBI και την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, καταθέτοντας σημαντικά στοιχεία για το σκάνδαλο στην Ελλάδα. Οι  Έλληνες προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν ενταχθεί και στην αμερικανική έρευνα και ήδη έχουν γίνει τρία ταξίδια στην Αυστρία, στα οποία οι αμερικανικές αρχές με επίσημη μικτή αποστολή αποτελούμενη από πράκτορες του FBI, ερευνητές της κεφαλαιαγοράς και εισαγγελέα, εξέτασαν τους προστατευόμενους μάρτυρες. Βάσει των στοιχείων και των καταθέσεων που δόθηκαν οι αμερικανικές αρχές τους χαρακτήρισαν “υψηλής αξιοπιστίας”.

Μάλιστα, οι αμερικανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα με αντικείμενο τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορούνται στην Ελλάδα, καθώς αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους στην υπόθεση ως κλειδί στο σύνολο του σκανδάλου Novartis. Παράλληλα το FBI συνεχίζει τις επαφές και με τους μάρτυρες που κατέθεσαν αρχικά ξεκινώντας τη διερεύνηση του σκανδάλου.

Όπως γράφει η Documento, οι αμερικανικές και ελληνικές αρχές φαίνεται πως έχουν δύο σημαντικές καταθέσεις από προστατευόμενο μάρτυρα, που ρίχνει φως στη ροή χρήματος. Στην πρώτη κατάθεση αναφέρει τον τρόπο δράσης συνεργάτιδας ενός εκ των εμπλεκομένων υπουργών, η οποία τελικώς αποδεικνύεται ταμίας, καθώς, σύμφωνα με τον μάρτυρα, ήταν αυτή που έκανε τους οικονομικούς διακανονισμούς και φέρεται να παραλάμβανε η ίδια χρήματα στο όνομά του. Βάσει της κατάθεσης, οι εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα η οποία οδήγησε σε λογαριασμό εκατομμυρίων στην Ελβετία, τον οποίο φαίνεται να διαχειρίζεται η συνεργάτιδα αλλά πραγματικός κάτοχός του να είναι ο εμπλεκόμενος υπουργός. Η συνεργάτιδα θα κληθεί να καταθέσει για την κατοχή μαύρου χρήματος μόλις παραληφθεί το σύνολο των εγγράφων που αφορούν τον συγκεκριμένο λογαριασμό.

Στη δεύτερη κατάθεση ο μάρτυρας δίνει στοιχεία για ένα ακόμη σημαντικό πρόσωπο, στη δεκάδα των εμπλεκόμενων πολιτικών. Ο εν λόγω πολιτικός φέρεται να έχει λάβει χρήματα απευθείας από τον τροφοδότη λογαριασμό της Novartis δίνοντας για κατάθεση τον λογαριασμό εταιρείας offshore δικών του συμφερόντων. Μόλις ανοίξει ο τροφοδότης λογαριασμός οι καταθέσεις θα φανούν αμέσως και αν επιβεβαιωθούν οι μαρτυρίες τότε οι αρχές θα οδηγηθούν στην offshore και πολύ πιθανόν και στα φυσικά πρόσωπα, όπως ακριβώς συνέβη και στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου. Τα στοιχεία αυτά έχουν αξιολογηθεί και από τις αμερικανικές αρχές και η εταιρεία αναζητείται μεταξύ αυτών που έχει δημιουργήσει Ελληνοελβετός εξπέρ στο στήσιμο offshore και ο οποίος ερευνάται για υποθέσεις εξοπλιστικών και φαίνεται να έχει δημιουργήσει τις εταιρείες που χειριζόταν ο γνωστός σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου.

Επιπλέον, η αποκάλυψη ότι ο δικηγόρος του Τραμπ ελέγχεται για χρηματισμό από τη Novartis με μεθόδους όμοιες με αυτές που περιγράφονται και στην ελληνική υπόθεση έχει απασχολήσει την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, η οποία σε επίσημα έγγραφά της αναφέρεται στο θέμα της Ελλάδας και των ερευνώμενων πρώην υπουργών και πρωθυπουργών. Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται όλο αυτό το διάστημα, όπου οι εμπλεκόμενοι καταγγέλλουν σκευωρίες, οι αμερικανικές και ελληνικές αρχές ενώνουν τα κομμάτια του παζλ για τον τρόπο δράσης και τις πρακτικές της Novartis, με στενές επαφές και χρηματισμούς πολιτικών, για να προωθεί τα φάρμακά της.

Μάλιστα πρόσφατα η εταιρεία, σε μια κίνηση “μεταμέλειας” , στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις αμερικανικές αρχές, απομακρύνει όλα τα στελέχη, σε Ελλάδα αλλά και ΗΠΑ, που περιλαμβάνονται στα έγγραφα και φέρονται να συμμετέχουν στους χρηματισμούς και στα προτζεκτ πολιτικού επηρεασμού. Φαίνεται δε να είναι άγνωστο πόσα ακόμα στελέχη έχουν αποφασίσει να μιλήσουν και να ενταχθούν σε καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων. Μεταξύ άλλων η εταιρεία απομάκρυνε ένα από τα βασικά στελέχη της, το οποίο εχεί αναλάβει τις “επαφές υψηλού επιπέδου”, μετά τις αποκαλύψεις ότι είχε πλησιάσει τον Ντόναλντ Τραμπ στο Φόρουμ του Νταβός. Σημειώνεται πως πρόκειται για το ίδιο άτομο που το 2014 ζητούσε να συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά στο Νταβός, θυμίζοντάς του ότι δύο άνθρωποί του ήταν σύμβουλοι του Έλληνα τότε πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρει η Documento, ερευνάται επίσης η μέθοδος χρηματισμού πολιτικών μέσω ανθρώπων τους που εμφανίζονται ως σύμβουλοι χωρίς έργο. Υπενθυμίζεται πως σύμβουλος της Novartis, όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί και ο ίδιος μετά τις αποκαλύψεις, υπήρξε και ο Γιάννης Στουρνάρας. Ωστόσο δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα το είδος των υπηρεσιών που προσέφερε.

Πηγή: tvxs

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *