“Καλλικράτης”: Για τα μπάζα

Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρόγραμμα “Καλλικράτης”, κυρίως για να κόψει κονδύλια προς τους δήμους, είχαμε γράψει ότι:

Οι ΧΙΛΙΑΔΕΣ απολύσεις θα αυξήσουν την ανεργία…Αυτό που το “Έθνος” αποκαλεί στο άρθρο του “θεσμικές αλλαγές στις περιφέρειες” και “αποδοτικότερη λειτουργία των ΟΤΑ” δεν είναι τίποτα άλλο από το ότι οι δήμοι θα κληθούν να χρηματοδοτούν ένα μεγάλο μέρος των εξόδων τους (πχ έξοδα για σχολεία, κέντρα υγείας, κτλ), και αυτό μοιραία θα τους ωθήσει στο κυνήγι χρήματος ώστε να μη φαλιρίσουν: Τι κάνεις όταν είσαι ένας δήμος και ψάχνεις για λεφτά?

α)Βάζεις μεγαλύτερη φορολογία στους ντόπιους κατοίκους
β)Ξεπουλάς ακίνητα, δημοτικές επιχειρήσεις, κτλ σε ιδιώτες
γ)Παίρνεις δάνεια

Λίγο αργότερα, το Νοέμβριο του 2010, είχαμε αναδημοσιεύσει ένα πολύ καλό άρθρο του Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος βέβαια δε φημίζεται για την αριστερή του σκέψη, αλλά πάντως είχε εύστοχα παρατηρήσει ότι λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές εκείνης της περιόδου, οι υποψήφιοι της άρχουσας τάξης, καθώς και τα ΜΜΕ που ελέγχει “υποκρίνονται ότι δεν αντιλαμβάνονται την οικονομική διάσταση της αυτοδιοίκησης”, όπως ωραία το έθετε:

Το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται μία αντιμνημονιακή δυναμική, που επηρεάζει το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Όσο εκδηλώνεται η πολιτική και κοινωνική δυναμική προς αυτή την κατεύθυνση τόσο η κυβέρνηση και οι υποψήφιοι στους οποίους έχει επενδύσει πολιτικά προσπαθούν να απομονώσουν το μνημόνιο από τη δημοτική και περιφερειακή αναμέτρηση. Πρόκειται για μία άσκηση πολιτικού παραλογισμού, που μπορεί να προκαλέσει την αρνητική αντίδραση της κοινωνίας.

Στο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι ο «Καλλικράτης» είναι μέθοδος περιορισμού των δαπανών για την αυτοδιοίκηση. Διευκρινίζεται, με βάση το κείμενο του μνημονίου, ότι το 2011 οι σχετικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, το 2012 κατά 1 δισ. ευρώ και κατά 1,5 δισ. ευρώ το 2013. Θα αφαιρεθούν σε διάστημα μίας τριετίας 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τη δημοτική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα θα αποκεντρωθούν ένα σωρό αρμοδιότητες και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι δήμοι και οι Περιφέρειες δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με πρόσθετες αρμοδιότητες και λιγότερους πόρους.

Ο επιχειρηματίας κ. Μπουτάρης, ο οποίος διεκδικεί το Δήμο της Θεσσαλονίκης, αρνείται να ασχοληθεί με το μνημόνιο, το οποίο, βέβαια, συνδέεται με την οικονομική διάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ανάλογη στάση έχει και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης, ο οποίος αντιμετωπίζει και αυτός σαν τεχνική λεπτομέρεια το ύψος της χρηματοδότησης του δήμου. Δεν ξέρουμε εάν η προσέγγισή τους οφείλεται στην υποτίμηση της οικονομικής διάστασης της τοπικής αυτοδιοίκησης ή στις πολιτικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι της κυβέρνησης, σίγουρα, όμως, ρίχνει την ποιότητα της αυτοδιοικητικής προσπάθειάς τους.

Τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες πρέπει να τους απασχολεί η πολιτική του μνημονίου, διότι διαμορφώνει την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Θα πρέπει να έχουν παρατηρήσει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μαζική φτωχοποίηση ευρύτερων κοινωνικών και επαγγελματικών στρωμάτων…

Από τότε μέχρι σήμερα “έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι”, η υποκρισία των δημάρχων έχει ξεχαστεί, τα χρέη των δήμων έχουν μεγαλώσει -όπως αναμενόταν- ακόμα πιο πολύ , και συνεχώς δανείζονται περισσότερο μέχρι να μη μπορούν να δανείζονται άλλο.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες προς τους δημότες διαρκώς μειώνονται, τα όποια “ασημικά” ιδιωτικοποιούνται, τα όποια έργα γίνονται μέσω ΣΔΙΤ για να βγάζει λεφτά ο ιδιώτης, κτλ, κτλ, κτλ.

Ας δούμε το τελευταίο “κρούσμα” αυτής της κατάστασης, από ένα σημερινό άρθρο της “Ελευθεροτυπίας” που αποτέλεσε και την αφορμή για αυτή την ανάρτηση:

Κερκόπορτα για ιδιώτες
ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ * ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ

Στη λύση της ιδιωτικοποίησης, στον τομέα της καθαριότητας, στρέφονται δήμαρχοι του Νομού Θεσσαλονίκης. Κάνουν χρήση της δυνατότητας που προσφέρει ο νόμος «Καλλικράτης» και εξηγούν ότι έτσι θα αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην αποκομιδή των σκουπιδιών και θα μειώσουν, όπου είναι δυνατό, τα δημοτικά τέλη.

Αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση είναι ο σύλλογος των εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης και οι δημοτικές παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΚΚΕ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκηδόνας αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την προκήρυξη διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάθεση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιωτική εταιρεία, με σύμβαση περίπου 4,5 μηνών και προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.

Στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των σκουπιδιών θα προχωρήσει και ο Δήμος Λαγκαδά. «Δεν έχουμε το απαραίτητο προσωπικό και τα απορριμματοφόρα για τα 45 χωριά του δήμου», μας είπε ο δήμαρχος Γιάννης Αναστασιάδης. «Για ένα διάστημα είχαμε μείνει μόνο με 15 άτομα στην καθαριότητα και αναγκάστηκαν να μαζεύουν σκουπίδια εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων. Ας μου επιτρέψει η κυβέρνηση να προσλάβω 100 μόνιμους και δεν θα χρειαστεί ιδιωτικοποίηση», επισήμανε.

Κατά της ιδιωτικοποίησης τάσσεται ο σύλλογος των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ο οποίος υπογραμμίζει: «Οι υπηρεσίες καθαριότητας και συνολικά η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελούν ένα χρυσοφόρο τομέα για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση δαπανών για τη λειτουργία της καθαριότητας. Το αντίθετο, θα υπάρξει αύξηση των δαπανών και κατ’ επέκτασιν των δημοτικών τελών, τα οποία αποτελούν τα εγγυημένα κέρδη των ιδιωτών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *