Γύρισαν την πλάτη στη ΓΣΕΕ

Ούτε δύο ούτε τρεις, αλλά τουλάχιστον επτά διαφορετικές συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν χθες, στο πλαίσιο της 24άωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με την «κοινωνική συμμαχία» εργοδοτικών φορέων και επαγγελματικών επιμελητηρίων (ΓΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ, ΤΕΕ κ.ά.).

Ανόρεχτη και αναιμική από κόσμο ήταν η κεντρική συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος, με τη συμμετοχή σωματείων κυρίως του δημόσιου τομέα και των πρώην ΔΕΚΟ, που ανταποκρίθηκαν δι’ αντιπροσώπων στο  κάλεσμα για «πανεθνική ημέρα δράσης» ενάντια σε «λιτότητα – ανεργία – υπερφορολόγηση».

 Τον τόνο στις συγκεντρώσεις έδωσαν η πολυδιάσπαση του εργατικού κινήματος και η καθολική, σχεδόν, καταγγελία της απόπειρας του επίσημου συνδικαλισμού για διαταξική συνεργασία εργαζομένων και εργοδοτών.

Τόσο το ΠΑΜΕ, που είχε τη μαζικότερη όλων παρουσία, με πορεία από την Ομόνοια στη Βουλή, όσο και και δεκάδες, πρωτοβάθμια κυρίως, σωματεία, μετωπικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και της πολιτικής Αναρχίας απείχαν συνειδητά από τη συγκέντρωση των τριτοβάθμιων συνδικάτων.

Η εικόνα που παρουσίαζε η πλατεία Κλαυθμώνος κατά τις 11 το πρωί ήταν ενδεικτική, με την τεράστια εξέδρα της «Κοινωνικής Συμμαχίας» να χάσκει άδεια, με ελάχιστους συγκεντρωμένους γύρω. Ισως γι’ αυτό βρήκαν χώρο άγνωστοι κρανοφόροι και έκαναν μια πολύ σύντομη έφοδο στην εξέδρα, πετώντας τρικάκια, υψώνοντας πανό με το σύνθημα «Καμία Συμμαχία με την Εργοδοσία» και φωνάζοντας «Αλήτες, Λέρες, Εργατοπατέρες».

«Επιχείρησαν να καταστρέψουν την εξέδρα και τις μικροφωνικές, δεν θα τους περάσει. Η αστυνομία τούς ξέρει, τους έχουν καταγράψει οι κάμερες», δήλωσε εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ για την επίθεση.

 Περίπου την ίδια ώρα έξω από τα γραφεία της ΓΣΕΕ στην Πατησίων στο Πεδίον του Άρεως, η  Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για τον Συντονισμό, οργανώσεις που συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα, η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε κ.ά., πραγματοποίησαν αντι-συγκέντρωση διαμαρτυρίας με καταγγελτικά πανό όπως «Κάτω η Κοινωνική Συμμαχία ΥΕS-E.E., Kυβέρνησης – Εργοδοτών – Χαλάμε τις Φιέστες τους».

Στο -προφανέστατα άδειο- κτίριο γράφτηκαν συνθήματα με σπρέι όπως «ΓΣΕΕ: Γενική Συμμορία Εργοδοτών Εργατοπατέρων» και «Καμία συμμαχία με τα αφεντικά».

Λίγα μέτρα πιο κάτω, από το Μουσείο και το Πολυτεχνείο ώς την Κάνιγγος, σωματεία και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αναρχικού χώρου είχαν επίσης ξεχωριστές συγκεντρώσεις.

Με διακριτά, αλλά όχι ιδιαίτερα μαζικά μπλοκ συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Λαϊκή Ενότητα και η συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ, σχήματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως η νεοσύστατη «ΜΕΤΑΒΑΣΗ», πρωτοβουλία σωματείων για Ανεξάρτητη Ενωτική Απεργιακή Συγκέντρωση, οι «Αναρχικοί για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση», φοιτητικοί σύλλογοι, η Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντι-Ιμπεριαλιστική Συνεργασία (ΚΚΕ μλ- ΜΛ ΚΚΕ) κ.ά.

Οι περισσότερες οργανώσεις κατήγειλαν τη στάση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ως «φιλοεργοδοτική», προτάσσοντας την «ταξική σύγκρουση» έναντι της «κοινωνικής συμμαχίας».

Μόνο που η εναντίωση στη διαταξική συμπόρευση εκφράστηκε πολυδιασπασμένα καθώς το «όχι στον υποταγμένο συνδικαλισμό» ειπώθηκε με πολλούς αστερίσκους, υποσημειώσεις και παραλλαγές, που ο αμύητος συχνά δυσκολευόταν να καταλάβει τις διαφορές μεταξύ τους.

Επεισόδια σημειώθηκαν αργότερα το μεσημέρι έξω από τα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων στο ύψος της οδού Ξενοφώντος, όπου η παρέμβαση διαμαρτυρίας των Πρωτοβάθμιων Σωματείων απαντήθηκε με χημικά και κρότου λάμψης, ενώ υπήρξαν συγκρούσεις διαδηλωτών με τα ΜΑΤ.

Πηγή: Αφροδίτη Τζιατζή – “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *