«Μακεδονικό»: Εθνικιστικά παιχνίδια υπό την πίεση των ιμπεριαλιστών

Στο μέγαρο Μαξίμου έχουν τοποθετήσει ένα εικόνισμα του  Γκεόργκι Ιβάνοφ και προσεύχονται σ’ αυτό ολημερίς, να μπλοκάρει ο «σκληρός εθνικιστής» πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας την καταρχήν συμφωνία Κοτζιά-Διμιτρόφ κι έτσι να μην υπάρξει λύση, τουλάχιστον αυτή την περίοδο, με την ευθύνη έναντι των ιμπεριαλιστών να βαραίνει τη μακεδονική πλευρά.

Μα «δεν υπάρχει συμφωνία», δηλώνει το μέγαρο Μαξίμου με επίσημη ανακοίνωσή του. Ναι καλά! Δε θα αναφερθούμε στις δηλώσεις Κοτζιά στη Νέα Υόρκη και στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποίησε εντατικές συνομιλίες με τον Διμιτρόφ. Θα αναφερθούμε στη δήλωσή του παρουσία του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, τον οποίο επισκέφτηκε στο Βερολίνο για να του δώσει ραπόρτο: «Αυτή η συμφωνία με τους βόρειους γείτονες δεν έγινε για να μπουν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ – φυσικά το θέλουν και εμείς τους υποστηρίζουμε. Εγινε πρωτίστως γιατί υπηρετεί το δικό μας και το δικό τους εθνικό συμφέρον».

Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς υπήρξε λίγο συγκρατημένος, δηλώνοντας απλώς ότι οι υπουργοί Εξωτερικών τελείωσαν το δικό τους μέρος, στο Βερολίνο, όμως, όπου έδινε και τις προσωπικές του εξετάσεις ενώπιον του Μάας, το ξεφρούρνισε: υπάρχει συμφωνία. Εξήγησε, μάλιστα, ότι «στο ΥΠΕΞ στην Αθήνα συνεδριάζει ήδη ομάδα ειδικών από τα Σκόπια, την Αθήνα και τον ΟΗΕ. Επεξεργάζονται τα κείμενα από νομικής και τεχνικής απόψεως και θα κάνουν τις προτάσεις και διορθώσεις. Οι υπουργοί Εξωτερικών θα τα ελέγξουν ξανά και θα τα επιδώσουν στους πρωθυπουργούς». Αυτά σημαίνουν ότι υπάρχει συμφωνία και οι εμπειρογνώμονες κοιτάζουν τις νομικές και διπλωματικές λεπτομέρειές της.

Προς τι λοιπόν η έκπληξη από τη συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη ο Ζάεφ, στην οποία δήλωσε ότι «υπάρχει συμφωνία επί της αρχής, ενώ οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας»; Δεν είπε τίποτα διαφορετικό από τον Κοτζιά. Βέβαια, ο Ζάεφ έκανε κι ένα βήμα παραπέρα σε επίπεδο αποκαλύψεων, δηλώνοντας ότι μετά την επίτευξη της συμφωνίας «η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η Μακεδονία να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία». Κι αυτό ακόμα, όμως, απέκτησε «υπόσταση» επειδή το είπε ο Ζάεφ. Γιατί τις δυο προηγούμενες μέρες είχαν γίνει ανεπίσημες διαρροές σε Αθήνα και Σκόπια, που περιέγραφαν την ίδια διαδικασία: το έγγραφο της συμφωνίας θα κυρωθεί από τη μακεδονική Βουλή και θα κατατεθεί στον ΟΗΕ ως παράρτημα της έκθεσης του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα, Μάθιου Νίμιτς, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αμέσως μετά, η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι έχει βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση με τη FYROM. Ανάλογη επιστολή θα στείλει και στην ΕΕ. Ετσι, το ΝΑΤΟ θα δώσει (στη σύνοδο κορυφής στις 11-12 Ιούλη) στη ΔτΜ πρόσκληση ένταξης και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (κορυφής) θα δώσει στη ΔτΜ πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Θα ορίζεται ταυτόχρονα ένα χρονικό διάστημα εντός του οποίου η γειτονική χώρα θα πρέπει να έχει τροποποιήσει το Σύνταγμά της, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη συμφωνία, ώστε να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες ένταξης στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών δεν οφείλονται στη βούληση της κυβέρνησης και στην ικανότητα του Κοτζιά, όπως αυτάρεσκα αρέσκεται να λέει, αλλά στην πίεση των δυτικών ιμπεριαλιστών, που έχουν συγκεκριμένη στρατηγική για τα Βαλκάνια και βιά-ζονται να τα εντάξουν στις «στρούγκες» τους (ΝΑΤΟ και ΕΕ), για να φράξουν κάθε πιθανότητα διεύρυνσης της ρωσικής επιρροής στην περιοχή. Οι Αμερικάνοι δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους (ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίτσελ είναι αυτός που διεξήγαγε τις σχετικές συζητήσεις με τον Κοτζιά), ενώ το τελευταίο διάστημα εκδηλώθηκαν φανερά και οι Γερμανοί. Η Μέρκελ έκανε τηλεφωνήματα σε Τσίπρα και Ζάεφ και συναντήσεις και με τους δύο, ενώ ο Μάας, αφού είπε υποκριτικά ότι «η Γερμανία δεν ενεπλάκη στη διένεξη για το όνομα», συμπλήρωσε με νόημα: «Μόνον όταν μας ζητήθηκε επιδράσαμε στους εταίρους της διαπραγμάτευσης παραγωγικά και εξισορροπητικά»!

Εχοντας καεί στο χυλό, ο Τσίπρας άρχισε να φυσάει και το γιαούρτι. Μετά το χουνέρι με το «Μακεδονία του Ιλιντεν», που το έφερε σαν πρόταση ο ίδιος για να εισπράξει τη χλεύη όλου του εθνικιστικού εσμού, αυτή τη φορά δε δίστασε ν’ αδειάσει τον Κοτζιά, ανακοινώνοντας μέσω του πρωθυπουργικού Γραφείου Τύπου: «Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση. Η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία».

Οι διαρροές, όμως, έκαναν τη δουλειά τους, «εισπράττοντας κλίμα» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα οποία, ειδικά μετά τη συνέντευξη Ζάεφ, άρχισαν να κατηγορούν την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία και μυστική συμφωνία. Η ΝΔ έκανε ένα βήμα παραπέρα, προειδοποιώντας την κυβέρνηση «να μη συναινέσει προκαταβολικά σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα δίνει στα Σκόπια ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ και το πράσινο φως για ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Αν όμως ο Τσίπρας έχει συμφωνήσει με τους ιμπεριαλιστές σε μια τέτοια μεθόδευση, ελάχιστα τον ενδιαφέρει τι θα πει η ΝΔ. Γιατί δεν πρόκειται να πάει στην ελληνική Βουλή τη συμφωνία. Αυτό θα το κάνει (ο ίδιος ή μια επόμενη κυβέρνηση) μόνο όταν η ΔτΜ κάνει συνταγματική αναθεώρηση. Στο μεταξύ, όμως, θα έχει στείλει τις επιστολές για να ξεκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ο,τι είχε να χάσει από το εθνικιστικό κλίμα το έχασε ήδη ο Τσίπρας. Μ’ αυτή τη μεθόδευση, όμως, δε θα έχει κανένα πρόβλημα με τον κυβερνητικό συνεταίρο Καμμένο, ο οποίος ασχολείται τώρα με πιο σοβαρά πράγματα (με τους «συνοδούς τέως μοντέλων για να καλύπτουν εραστές», με τον «Μίλτο ή φερετζέ» και άλλα τέτοια).

Ομως, αν ο Ζάεφ έχει πρόβλημα να περάσει τη συμφωνία στη δική του χώρα, ειδικά το erga omnes (μια ονομασία έναντι όλων), ο Τσίπρας θα είναι τρισευτυχισμένος, γιατί το ναυάγιο θα το χρεωθεί η άλλη πλευρά. Ηδη, από την Πέμπτη, μετά τη δημόσια διαφωνία του προέδρου της ΔτΜ Ιβάνοφ, η κυβερνητική προπαγάνδα παίζει το «άσμα»: «όταν ο Ζάεφ πετύχει συμφωνία στην ίδια του τη χώρα, ας τηλεφωνήσει στον Τσίπρα». Αυτή η τοποθέτηση δεν απευθύνεται στον ελληνικό λαό, αλλά στους ιμπεριαλιστές «προστάτες». Ο Τσίπρας δηλώνει πρόθυμος να υπογράψει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Κοτζιάς-Διμιτρόφ και πετάει το μπαλάκι στον Ζάεφ. Γι’ αυτό λέμε ότι στο Μαξίμου προσεύχονται «βάστα Ιβάνοφ». Και βέβαια, όλοι μαζί εξακολουθούν να δηλητηριάζουν τον ελληνικό λαό με το εθνικιστικό μίσος και τα ιστορικά ψεύδη.

ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 2 ΙΟΥΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *