Πειθαρχική δίωξη στους εισαγγελείς που ενέκριναν άδεια στον Δ. Κουφοντίνα

Η Εισαγγελέας του Α.Π. τρομοκρατεί!

 

Η ανακοίνωση της αμερικάνικης πρεσβείας είχε… άρωμα Πιουριφόι.  Δεν περιορίστηκε μόνο στην καταδίκη της τρίτης άδειας «σε έναν καταδικασμένο τρομοκράτη και δολοφόνο» και στην επισήμανση ότι πρόκειται για «μια ντροπιαστική αδικία στις οικογένειες των πολλών θυμάτων του», αλλά προχώρησε την παρέμβαση πιο βαθιά, μπαίνοντας σε ζητήματα πρακτικής πολιτικής. Η άδεια στον Κουφοντίνα, είπε, είναι «ένα παραπέρα κίνητρο στους αναρχικούς οπαδούς του να διαπράττουν βίαιες και καταστροφικές ενέργειες στο όνομά του»! Αυτή είναι η αντίληψη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για την αστική δημοκρατία και το νομικό της καθεστώς.

Η απάντηση του Κοντονή είχε… άρωμα «στρατηγέ ιδού ο στρατός σας». Αντί να καταγγείλει την ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελληνικής Δημοκρατίας και να τελειώσει με ένα -διπλωματικό έστω- «βουλώστε το», πήρε το αξιοθρήνητο ύφος του δικηγορίσκου που παραδίδει μαθήματα σε κάποιους που… δε γνωρίζουν καλά νομικά. Είπε στους Αμερικανούς ότι κάνουν λάθος, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε το καθεστώς για τις άδειες που κληρονόμησε από τη ΝΔ, με αποτέλεσμα οι τρεις άδειες που πήρε ο Κουφοντίνας να έχουν δοθεί και με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων εισαγγελικών λειτουργών.

Τα ίδια είχε πει ο Κοντονής και σε μια συνέντευξή του διαρκούσης της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα.  Αναφερόμενος στο αίτημα του απεργού πείνας για κατάργηση του εισαγγελικού βέτο, είπε με προσποιητή αφέλεια (στην πραγματικότητα με απύθμενη υποκρισία): «Απλώς να υπενθυμίσω ότι και τις δύο προηγούμενες άδειες τις πήρε με τη σύμφωνη γνώμη των εισαγγελέων. Επομένως, βλέπω μια υπερ-κινητοποίηση στο κενό αυτή την ώρα».

Τις δυο προηγούμενες άδειες ο Δ. Κουφοντίνας τις πήρε με τη σύμφωνη γνώμη των εισαγγελέων, αυτό όμως που κρύβει ο υποκριτής συριζαίος είναι πως και οι δύο εκείνοι εισαγγελείς, ο επόπτης εισαγγελέας Εφετών και ο αναπληρωτής επόπτης εισαγγελέας Πρωτοδικών, είναι πειθαρχικά κατηγορούμενοι γι’ αυτό το λόγο. Πλέον, γνωρίζουμε και τους λόγους που επικαλείται η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στις πειθαρχικές διώξεις κατά των δύο εισαγγελέων. Το θέμα πρωτοέβγαλε η Κατερίνα Κατή στο Documento, την περασμένη Κυριακή («Υπόθεση Κουφοντίνα: Δικαστικές ερμηνείες κατά το δοκούν»). Επανερχόμαστε, με τις δικές μας επισημάνσεις.

Οπως προκύπτει από την έκτασης 39 σελίδων πειθαρχική αγωγή «ενώπιον του Επταμελούς Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου», τη σχετική πρωτοβουλία να διώξει τους εισαγγελείς είχε η ίδια η Ξένη Δημητρίου, η οποία παρήγγειλε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή. Υπήρξε εισαγγελέας-επόπτης της Αντιτρομοκρατικής, πόστο από το οποίο έφυγε όταν προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Είναι ο ίδιος που άσκησε αναίρεση κατά της αθωωτικής για τον Τάσο Θεοφίλου απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου, με μια έκθεση στην οποία δεν είχε να προσάψει καμιά δικονομική παράβαση ή έλλειψη αιτιολογίας στους δικαστές που απάλλαξαν τον Θεοφίλου, αλλά έκρινε ότι έπρεπε να τον καταδικάσουν,  σαν να ήταν αυτός δικαστής, παραβιάζοντας ωμά τον βασικό κανόνα βάσει του οποίου (υποτίθεται ότι) λειτουργούν οι δικαστές (την κατά συνείδηση κρίση, αφού λάβουν υπόψη το αποδεικτικό υλικό).

Οπως φαίνεται από το 39σέλιδο κείμενο της πειθαρχικής αγωγής κατά των εισαγγελέων, η τοποθετημένη από τον ΣΥΡΙΖΑ (και με στενές οικογενειακές σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Τζανακόπουλος) εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, έχει σχηματίσει ένα πολύ καλό «δίδυμο» με τον (επίσης προαχθέντα επί ΣΥΡΙΖΑ) αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή. Οπως στην υπόθεση Θεοφίλου ασκήθηκε αναίρεση επειδή οι δικαστές δεν έκριναν τα αποδεικτικά μέσα όπως θα τα έκρινε ο Ι. Αγγελής (επαναλαμβάνουμε: πράγμα νομικά απαράδεκτο), έτσι και στην «υπόθεση Κουφοντίνα» οι εισαγγελείς διώκονται πειθαρχικά επειδή δεν έκριναν όπως θα ήθελε η Ξ. Δημητρίου! Οι εισαγγελείς παραπέμπονται στο πειθαρχικό γιατί συμφώνησαν να δοθεί άδεια στον Κουφοντίνα. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας κατηγορείται ότι η έγκρισή του στο αίτημα Κουφοντίνα για χορήγηση άδειας «αντίκειται στις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το Σύνταγμα και τις κείμενες διατάξεις, θίγει το κύρος της δικαιοσύνης και του εισαγγελικού λειτουργήματος και συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα της “παράβασης διατάξεως που αναφέρεται στην απονομή της δικαιοσύνης…“ και συγκεκριμένα της πλημμελούς άσκησης των υπηρεσιακών του καθηκόντων, σε σχέση με τις (υπηρεσιακές του) ενέργειες κατά την χορήγηση αδείας στο Δημήτριο Κουφοντίνα».

Και μόνο από τη διατύπωση του πειθαρχικού κατηγορητήριου αντιλαμβάνεται κανείς ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ασκεί τρομοκρατία επί των εισαγγελέων που τοποθετούνται στον Κορυδαλλό. Δεν ξέρουμε τι θα έκανε ο νέος αναπληρωτής επόπτης, που ενέκρινε την τρίτη άδεια στον Δ. Κουφοντίνα, αν ο αγωνιστής πολιτικός κρατούμενος δεν προχωρούσε στην απεργία πείνας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο εισαγγελέας έκανε σχεδόν ένα μήνα για να πάει και να αναλάβει υπηρεσία στον Κορυδαλλό, ανέλαβε όταν οι γιατροί χτύπησαν καμπανάκι για τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του απεργού πείνας και μετά από τρεις μέρες το Συμβούλιο συνεδρίασε και ενέκρινε την άδεια. Ο νέος εισαγγελέας ζήτησε να μεταφερθεί ο Δ. Κουφοντίνας στη φυλακή, για να παραστεί στο συμβούλιο, όμως οι γιατροί του απάντησαν ότι απαγορεύεται να τον μεταφέρουν ακόμα και με ασθενοφόρο και φορείο!

Επανερχόμενοι στην πειθαρχική δίωξη της Ξ. Δημητρίου κατά των εισαγγελέων, θα ξεκινήσουμε με ένα άκρως χαρακτηριστικό γεγονός. Σε τεσσερισήμισι σελίδες της πειθαρχικής αγωγής παρατίθενται μία προς μία όλες οι κατηγορίες για τις οποίες έχει καταδικαστεί από το τρομοδικείο ο Δ. Κουφοντίνας. Οι άδειες, όμως, είναι ένα δικαίωμα των κρατούμενων που δε συνδέεται με το αδίκημα ή τα αδικήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί. Αυτή η πολυσέλιδη παράθεση των αδικημάτων για τα οποία έχει καταδικαστεί ο Δ. Κουφοντίνας ένα σκοπό έχει: να δείξει πως δεν πρόκειται για έναν κοινό κρατούμενο, αλλά για έναν εξαιρετικό κρατούμενο, ο οποίος δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με τα κοινά για όλους τους κρατούμενους μέτρα και σταθμά, αλλά υπό το πρίσμα της εξαίρεσης.

Πώς μπορεί να αρθεί η εξαίρεση; Με την διατύπωση πολιτικής δήλωσης μετάνοιας από τον Κουφοντίνα.

Στην πειθαρχική αγωγή αναφέρονται λεπτομερειακά όλες οι προηγούμενες διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων άδειας του Δ. Κουφοντίνα (οκτώ τον αριθμό) και οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Φυλακής, αλλά και του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, που δύο φορές αποφάσισε υπέρ της απόρριψης της άδειας (ως οιονεί δευτεροβάθμιο όργανο). Οι εισαγγελείς που ενέκριναν την άδεια, ενώ θα έπρεπε να επαινούνται γιατί τήρησαν το νόμο, κατηγορούνται για-τί ενήργησαν διαφορετικά σε σχέση με τους προηγούμενους συναδέλφους τους.

Οι αποφάσεις για τις δύο πρώτες άδειες του Δ. Κουφοντίνα αναφέρουν ότι του χορηγείται άδεια «διότι αυτός πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις του άρθρου 56§1 του Σωφρονιστικού Κώδικα». Δηλαδή, έχει εκτίσει το 1/5 της ποινής του (8 χρόνια), δεν εκκρεμεί σε βάρος του ποινική διαδικασία για κακούργημα και εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τελέσεως κατά τη διάρκεια της άδειας νέων εγκλημάτων ή κίνδυνος φυγής, «μετά την αυτοπρόσωπη παρουσία του και τη διαβεβαίωση του κρατούμενου για την τήρηση των επιβαλλόμενων όρων και της δήλωσής του ότι δεν προτίθεται να τελέσει νέα αδικήματα ή να επιδείξει αντικοινωνική συμπεριφορά».

Αυτά τα κριτήρια, τα οποία ισχύουν για κάθε κρατούμενο, δεν πρέπει να ισχύσουν για τον Κουφοντίνα, σύμφωνα με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οι εισαγγελείς εγκαλούνται και παραπέμπονται πειθαρχικά γιατί δεν του ζήτησαν δήλωση μετάνοιας. Συγκεκριμένα, κατηγορούνται γιατί δεν του υπέβαλαν «ερωτήσεις σχετικές με την προσωπικότητά του και την εν γένει συμπεριφορά του μετά την τέλεση της πράξης και κατά την διάρκεια της κράτησής του και δη αυτήν την ερώτηση που όλα τα προηγούμενα Συμβούλια του είχαν υποβάλει και που συνίσταται στο “…εάν θα επαναλάμβανε ανάλογες έκνομες πράξεις με αυτές που τέλεσε στο παρελθόν και για τις οποίες έχει καταδικαστεί, στην περίπτωση που θα είχε τη δυνατότητα στο μέλλον…“». Ακόμα και για τη χορήγηση της δεύτερης άδειας, μολονότι στο μεταξύ έχει μεσολαβήσει η πιστή τήρηση των όρων της από τη μεριά του Δ. Κουφοντίνα, ο δεύτερος εισαγγελέας παραπέμπεται πειθαρχικά επειδή δεν του υπέβαλε την ίδια ερώτηση, η υποβολή της οποίας «είναι απολύτως αναγκαία, αφού συνδέεται με την διάγνωση και εκτίμηση της προσωπικότητας του αιτούντος κρατουμένου μετά την τέλεση της πράξης»!

Μολονότι ένας από τους παραπεμπόμενους εισαγγελείς σημείωσε ότι ο Δ. Κουφοντίνας πήρε διήμερη άδεια «τους όρους της οποίας τήρησε πιστά», ενώ «κατά την διάρκεια της παραμονής του εκτός φυλακής δεν έδωσε οποιαδήποτε αφορμή ούτε από απόψεως συμπεριφοράς ούτε από απόψεως δηλώσεων, ικανής να κλονίσει το αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας του κοινωνικού συνόλου», ενώ κατά την κράτησή του δεν έχει πειθαρχικό παράπτωμα, «στοιχεία που αποτελούν θετικές προϋποθέσεις για την χορήγηση δεύτερης τακτικής άδειας και θετικές ενδείξεις για την καλή χρήση αυτής», η Ξ. Δημητρίου πετάει στα σκουπίδια και τις νομικές προϋποθέσεις και τα πραγματικά περιστατικά και νομοθετεί η ίδια.

Ο εισαγγελέας εγκαλείται ακόμα και για τούτο: ότι «εξετάζει μόνον τον όρο “σωστή χρήση της αδείας“ και όχι το ενδεχόμενο “κακής χρήσης“, όπως προβλέπει ο νόμος, επιπλέον δε θεωρεί ως μη κακή χρήση μόνον την περίπτωση επιστροφής του αιτούντος στον χώρο των φυλακών και την μη εμφανή διάπραξη κάποιου ποινικού αδικήματος»! Ο κρατούμενος επιστρέφει στη φυλακή έγκαιρα (και καμιά ώρα πριν από το χρόνο επιστροφής), δε δίνει καμιά αφορμή, αλλά αυτά δεν είναι αρκετά, γιατί μπορεί να έχει διαπράξει «μη εμφανή ποινικά αδικήματα»! Η μεταφυσική στην υπηρεσία της τρομοϋστερίας και της κατασταλτικής μανίας. Προχωρά και παραπέρα, όμως. Κατηγορείται ο εισαγγελέας ότι δεν πήρε υπόψη του ότι η πρώτη άδεια του Κουφοντίνα «δημιούργησε πλείστες όσες αντιδράσεις από μεγάλο μέρος του πληθυσμού (σ.σ. πώς το μέτρησε η Ξ. Δημητρίου;) όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, λόγω της καταδίκης του ως “τρομοκράτη“»! Αυτή είναι η ουσία. Αλυχτάνε τα παπαγαλάκια της τρομοϋστερίας, η γνωστή «οικογένεια» και η αμερικάνικη πρεσβεία και αυτά τα αλυχτίσματα πρέπει να οδηγήσουν τους εισαγγελείς σε στέρηση από τον Κουφοντίνα του δικαιώματος στην άδεια, που κατά τα άλλα τη δικαιούται. Η Ξ. Δημητρίου ζητά από τους εισαγγελείς να παρανομήσουν!

Λέει πολλά ακόμα η πειθαρχική αγωγή, που ο χώρος δεν επαρκεί για να τα σχολιάσουμε. Θα περιοριστούμε σ’ ένα τελευταίο. Ο εισαγγελέας κατηγορείται γιατί «ουδόλως εξετάζει γιατί η έκθεση της Κοινωνικής Λειτουργού δεν αναφέρει (…) εάν επέδειξε έστω και την απειροελάχιστη μεταμέλεια τουλάχιστον,ως προς την οδύνη που προκάλεσε στους συγγενείς»!

Δήλωση μετάνοιας θέλει η Ξ. Δημητρίου και τίποτ’ άλλο. Γι’ αυτό και «στήνει στο σκαμνί» εισαγγελείς-υφισταμένους της, παραβιάζοντας ωμά την (υποτιθέμενη) δικαστική τους ανεξαρτησία. Και βέβαια, αυτά δε γίνονται ερήμην της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή, ο οποίος έχει πλήρη γνώση της άσκησης των πειθαρχικών αγωγών κατά δύο εισαγγελέων, καθώς αυτές οι πειθαρχικές αγωγές του έχουν κοινοποιηθεί.

ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 23 ΙΟΥΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *