Για να βάλουν κατηγορίες και να κόψουν άδειες από Κουφοντίνα κ.ά. – Ποινικοποιούν και την έκφραση αλληλεγγύης σε κρατούμενους!

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας καλείται να απαντήσει αν, «από κοινού και με πρόθεση» με τους συγκρατούμενούς του Γουρνά, Πετρακάκο και Πολύδωρο, με τους οποίους συνυπέγραψε ανακοίνωση συμπαράστασης στην κινητοποίηση των κρατούμενων στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού στις 24 του περασμένου Φλεβάρη, «παρείχε ψυχική συνδρομή και ενίσχυσε την ειλημμένη απόφαση» στους κρατούμενους που ανήκουν «στην ομάδα ΣΠΦ», προκειμένου να οργανώσουν εξέγερση στις φυλακές!

Πριν από οτιδήποτε άλλο, καλούμε την εισαγγελέα να καλέσει κι εμάς να δώσουμε ανωμοτί κατάθεση ως ύποπτοι για παροχή «ψυχικής συνδρομής και ενίσχυση της ειλημμένης απόφασης κτλ.», γιατί κι εμείς εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας προς την κινητοποίηση των κρατούμενων του Κορυδαλλού, που προκλήθηκε από την εισβολή των ΕΚΑΜ την ώρα που οι κρατούμενοι ήταν κλειδωμένοι στα κελιά και τη γκανγκστερική μεταγωγή του πολιτικού κρατούμενου Ντίνου Γιαγτζόγλου, ο οποίος βρισκόταν σε απεργία πείνας.

Η κινητοποίηση των κρατούμενων έγινε στις 24 Φλεβάρη, κράτησε πέντε περίπου ώρες και ολοκληρώθηκε μετά από συνάντησή τους με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Δικαιοσύνης Παύλο Δουλάμη, ο οποίος σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία, δεσμεύτηκε προφορικά ότι ο Γιαγτζόγλου θα μεταφερθεί πάλι στον Κορυδαλλό (όπως και έγινε). Οπως προκύπτει από έγγραφα, στις 27 Φλεβάρη η διεύθυνση της φυλακής διαβίβασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης αναφορές δύο αρχιφυλάκων και τριών φυλάκων «σχετικά με διαμαρτυρία των κρατουμένων της Α, Β, Γ και Δ πτέρυγας του Καταστήματός μας». Στις αναφορές γίνεται λόγος για «γενικευμένη διαμαρτυρία» και για αντικείμενα που αφαιρέθηκαν από τους φύλακες «τα οποία επεστράφησαν λίγο αργότερα κατόπιν συνεννόησης».

Στις 2 Μάρτη, προσωπικά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (όχι κάποιος αντεισαγγελέας) στέλνει διαταγή στη διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά και της ζητά «όπως διενεργήσετε αυτοπροσώπως ή με κάποιον εισαγγελικό λειτουργό της υπηρεσίας σας, ποινική προκαταρκτική εξέταση για τη διακρίβωση τέλεσης ή μη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων εντός του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού», επικαλούμενη δημοσιεύματα σε τέσσερις ιστοσελίδες (tovima,gr, matrix24.gr, capital.gr και news247.gr).

Στις 5 Μάρτη, ο εισαγγελέας επόπτης στις φυλακές Κορυδαλλού Δ. Σαββαΐδης ζητά από τη διεύθυνση των φυλακών συμπληρωματική αναφορά, «προκειμένου, ει δυνατόν, να διευκρινισθεί ονομαστικά και συγκεκριμένα ποιοι εκ των κρατουμένων των ανωτέρω πτερύγων βγήκαν από αυτές αν και όφειλαν να συμμορφωθούν στις νόμιμες εντολές των υπευθύνων του καταστήματος». Η φυλακή στέλνει συμπληρωματικές αναφορές, στις οποίες όλοι οι φύλακες αναφέρουν ότι ο αριθμός των κρατούμενων που κινητοποιήθηκαν ήταν μεγάλος και δεν μπορούν να αναγνωρίσουν κανέναν κρατούμενο.

Η προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανατίθεται στην εισαγγελέα Β. Μαρσιώνη, η οποία έχει διατελέσει και επόπτρια στον Κορυδαλλό (είναι αυτή που έκοψε για τελευταία φορά την άδεια του Κουφοντίνα). Παίρνει ένορκες καταθέσεις από τουλάχιστον 11 αρχιφύλακες και φύλακες. Ολοι αποδραματοποιούν τα γεγονότα και δηλώνουν πως δεν μπορούν να αναγνωρίσουν κανέναν κρατούμενο από τους πάρα πολλούς που κινητοποιήθηκαν. Η εισαγγελέας επιμένει να ρωτάει αν οι κρατούμενοι ήταν αναρχικοί, αν ανήκουν στη ΣΠΦ κι αν αναγνωρίζουν κάποιον από τους Ασπιώτη, Πολίτη, Μιχαηλίδη, Σακκά, Σεϊσίδη, Σταμπούλο, που είχαν κάνει δήλωση αλληλεγγύης στην απεργία πείνας του Γιαγτζόγλου. Οι φύλακες δεν αναγνωρίζουν κανέναν.

Ο αρχιφύλακας Λ.Β. αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι κρατούμενοι πήραν κάποια κλειδιά «και τρεις ασυρμάτους (CB) τους οποίους επέστρεψαν όταν γύρισαν στις πτέρυγές τους πριν φθάσει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου (…) Οι κρατούμενοι συμμορφώθηκαν, επέστρεψαν στις πτέρυγές τους περιμένοντας τον εκπρόσωπο του Υπουργείου». Οσο για τις υποτιθέμενες φθορές αναφέρει: «Γύρισαν μια κάμερα προς τα επάνω για να μην καταγράφει και την άλλη κάμερα την ξεβίδωσαν, κατά συνέπεια δεν προκλήθηκαν φθορές ούτε στις κάμερες ή σε κάποιο άλλο αντικείμενο».

Ιδιαίτερη σημασία έχει η κατάθεση του απεσταλμένου του υπουργείου. Ο σημερινός γενικός διευθυντής Π. Δουλάμης είναι ένας υπηρεσιακός παράγοντας με μεγάλη πείρα από φυλακές. Το 2009, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας τον τοποθέτησε διευθυντή στον Κορυδαλλό και στην ανακοίνωση του διορισμού του τόνιζε ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της υπαλληλικής σταδιοδρομίας του κ. Δουλάμη, δεν του έχει επιβληθεί ποτέ πειθαρχική ποινή και δεν υπάρχει εις βάρος του καμία πειθαρχική εκκρεμότητα».  Περιγράφει τη μετάβασή του στον Κορυδαλλό, όπου οι δύο αρχιφύλακες και ο διευθυντής του έφερανπολυπληθή ομάδα κρατουμένων, με τους οποίους συνομίλησε, ενώ αργότερα έφτασε και ο εισαγγελέας επόπτης Α. Σπηλιώτης. Αναφέρει ότι βρήκαν σημείο συμφωνίας για την επαναμεταγωγή του Γιαγτζόγλου, δηλώνει ότι δεν γνωρίζει αν έγιναν ζημιές και πως αρμόδια για τυχόν παραπτώματα είναι η διοίκηση της φυλακής και ότι δεν ζήτησε τα ονόματα των κρατούμενων, ούτε γνωρίζει κάποιον από όσους του ονομάτισε η εισαγγελέας που κάνει την προκαταρκτική εξέταση. Ούτε δραματοποιήσεις, ούτε αναφορές σε εξεγέρσεις, αλλά μεταφορά ενός πνεύματος συζήτησης του ίδιου με δεκάδες κρατούμενους, η οποία μάλιστα κατέληξε σε συμφωνία.

Παρά ταύτα, η εισαγγελέας ζητά ανωμοτί καταθέσεις από μια σειρά πολιτικούς κρατούμενους (και μόνο απ’ αυτούς), με προφανή στόχο να τους καταστήσει κατηγορούμενους. Κι ας μην περιγράφουν κανένα αδίκημα οι καταθέσεις των υπεύθυνων της φυλακής! Οι πολιτικοί κρατούμενοι που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις ανωμοτί έχουν ζητήσει προθεσμία και θα καταθέσουν μέχρι τα τέλη του Ιούλη, αφού προηγουμένως μελετήσουν τη δικογραφία.

Και ο Κουφοντίνας, ο Γουρνάς, ο Πετρακάκος, ο Πολύδωρος, πού κολλάνε σ’ αυτή την ιστορία; Κρατούνται σε άλλο κτίριο (στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών), δεν έχουν φυσική επαφή με τις πτέρυγες των ανδρικών φυλακών, δεν συμμετείχαν στην κινητοποίηση, την οποία πληροφορήθηκαν αργότερα, κανένας δεν ονοματίζει τους ίδιους ή έστω την πτέρυγα όπου κρατούνται. Μα το ζήτημα της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι κυρίως ο Κουφοντίνας και οι άδειες που δικαιούται. Στήνουν μια ολόκληρη ποινική υπόθεση, ποινικοποιούν μια κινητοποίηση την οποία η διεύθυνση της φυλακής δεν αξιολόγησε ούτε σε επίπεδο  πειθαρχικού παραπτώματος (το ίδιο και ο αναπληρωτής επόπτης εισαγγελέας, που ήταν παρών στη διαδικασία και συνεργάστηκε με τον Π. Δουλάμη για την υλοποίηση της επαναμεταγωγής του Γιαγτζόγλου), σκοπεύουν να φορτώσουν με ποινές όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και στο τέλος, κάνοντας ένα σάλτο στην άλλη πλευρά του δρόμου και φτάνοντας στο υπόγειο όπου κρατείται ο Κουφοντίνας, τον κατηγορούν για… ψυχική συνδρομή σε μια κινητοποίηση που έτσι κι αλλιώς ήταν αυθόρμητη, δεν ήταν σχεδιασμένη.

Επιτέλους, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, σταματήστε αυτά τα αίσχη. Γιατί εσείς είστε που τα σχεδιάζετε.

ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 6 ΙΟΥΛΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *