Μαντάτα απ’ την Αμερική


Πολύ κατατοπιστικό το ρεπορτάζ της «Ημερησίας» που αναφέρει ότι:«Περισσότερα από 690.000 παιδιά στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας το 2007, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, τη στιγμή που ένας στους οκτώ Αμερικανούς αγωνιζόταν να θρέψει επαρκώς τον εαυτό του ακόμη και πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Ο αριθμός των παιδιών που υποσιτίζονται διπλασιάστηκε κατά 50% σε σχέση με το 2006 και μαζί με τους ενήλικους που συγκαταλέγονται στην ίδια κατηγορία έφτασαν τα 36,2 εκατομμύρια».

Οσο ο πλούτος μια χώρας συγκεντρώνετε στα χέρια μιας χούφτας καπιταλιστών τόσο πλατιές εργατικές μάζες θα βιώνουν την ανέχεια και την εξαθλίωση.

Το παράδειγμα της Αμερικής είναι χαρακτηριστικό.

Το 1983 οι ΗΠΑ μετρούσαν 4 εκατομμύρια εκατομμυριούχους. Το 2008 έφτασαν τα 10 εκατομμύρια. Και οι δισεκατομμυριούχοι από 13 έφτασαν τους 400. Το 1% των Αμερικανών νέμεται το 22% της συνολικής αξίας των εισοδημάτων και η μεγάλη εργατική μάζα μετά βίας επιβιώνει.
Και σύμφωνα με τους αναλυτές τα χειρότερα για τους απλούς εργαζόμενους δεν ήρθαν ακόμα στην χώρα πρότυπο του καπιταλισμού.

Οπως γράφει και η αμερικανική εφημερίδα «The New York Times»: «Δεν είναι απίθανο το ενδεχόμενο να περάσει ο Μπάρακ Ομπάμα το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του πολεμώντας ένα παγκόσμιο κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο δεν έχουμε ακόμη δει (…) τους επόμενους μήνες, πολλά μέλη της νέας μεσαίας τάξης θα χάσουν τη δουλειά τους και θα αντιμετωπίσουν εκ νέου την ανεργία και τη φτώχεια (…) το αποτέλεσμα θα είναι η αποξένωση και η πολιτική αντίδραση. Αν θέλετε να μάθετε τη δεξαμενή απ’ όπου θα προέλθουν τα νέα κοινωνικά κινήματα παρακολουθήστε την εξέλιξη των πάλαι ποτέ μικροαστών που έγιναν νεόπτωχοι»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *