Ανάληψη ευθύνης για τον ξυλοδαρμό του χρυσαυγίτη δικηγόρου Γιάννη Ζωγράφου

Το μεσημέρι της Τρίτης, 24 του Ιούλη, ομάδα συντρόφων και συντροφισσών επιτέθηκε στον Γιάννη Ζωγράφο, φασίστα δικηγόρο της Χρυσής Αυγής, στα Εξάρχεια. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε έξω από την είσοδο της πολυκατοικίας όπου στεγάζεται το δικηγορικό γραφείο του ίδιου και των συνεργατών του (Σπυροπούλου Χ., Αλεξανδράκης Σ. και Φράγκος Γ.) στην οδό Ναυαρίνου. Το εν λόγω γραφείο βρίσκεται στο νούμερο 17 της οδού, στον 5ο όροφο.

Δώσαμε στον Γ.Ζ. το ελάχιστο της οργής που του αντιστοιχεί, μα αρκετό για να τον στείλει μερικές μέρες νοσηλευόμενο, προφανώς όχι σε κάποιο νησί για διακοπές. Του ευχόμαστε βραδεία ανάρρωση, και του προτείνουμε να απευθυνθεί στους συναγωνιστές του για τα νοσήλεια, μιας και λίγες ώρες μετά φρόντισαν με ανακοίνωσή τους να τον υπερασπιστούν, καταδικάζοντας την επίθεσή μας.

Για το ποιόν του Γιάννη Ζωγράφου

Ο Γ.Ζ. είναι ένας φασίστας δικηγόρος και τίποτα λιγότερο. Ανατρέχοντας στο παρελθόν μπορούμε να πούμε τα εξής:

Ο Γ.Ζ. εμφανίζεται ως νομικός σύμβουλος, συνεργάτης του Μ. Βορίδη την περίοδο που αυτός ήταν στον ΛΑ.Ο.Σ.. Μάλιστα, επί υπουργίας Μ. Βορίδη στην τρικομματική κυβέρνηση, πρωθυπουργίας Αλ. Παπαδήμου, ο ίδιος γίνεται σύμβουλός του επί πληρωμή στη Βουλή.

Λίγο μετά, μέσα στο 2012 αποχωρεί από τον ΛΑ.Ο.Σ. και γίνεται επίσημος επιστημονικός συνεργάτης, νομικός σύμβουλος και δικηγόρος της Χ.Α. Μια πορεία γνωστή και για άλλα στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ., εκείνη την περίοδο, αλλά και παλαιότερα όπως αυτή του Παναγιώταρου.

Ο Γ.Ζ., εκτός από τα νομικά των παρακρατικών της Χ.Α., αναλαμβάνει για κάποια χρόνια και υπεύθυνος ιδεολογικού, μιας και τοποθετείται σε αυτήν την τόσο νευραλγική θέση για την οργάνωση. Μια ανταπόδοση των υπηρεσιών του, μια αναγνώριση των ικανοτήτων του, ένας λόγος ακόμη για να μπει στο στόχαστρό μας. Ταυτόχρονα, αρθρογραφεί στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ», το πιο κάζουαλ έντυπο της Χ.Α., που λειτουργεί ως βιτρίνα εντός του ακροδεξιού ακροατηρίου και όχι μόνο. Επίσης, έχει υπάρξει ομιλητής σε εκδηλώσεις τοπικών οργανώσεων της Χ.Α. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Τ.Ο. Εύβοιας στις 19 Ιούλη 2014 και την Τ.Ο. Αθήνας τον Νοέμβρη του ίδιου έτους.

Μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα αναλαμβάνει άμεσα υπερασπιστής της οργάνωσης στη δίκη που ξεκινά (με βάση τα λεγόμενα της οργάνωσης). Ο ίδιος, προφανώς λόγω της υψηλής του θέσης και των νομικών του γνώσεων, ακούγεται σε ηχητικό να παροτρύνει τον χρυσαυγίτη Πανταζή, υπεύθυνο της Τ.Ο. Περάματος, να περιμένει οδηγίες απ’ το κόμμα πριν πει ή πράξει οτιδήποτε. Επίσης, είναι δικηγόρος του Ν. Μίχου, πριν και μετά την αποχώρησή του από τη Χ.Α., ενός από τα πρωτοπαλίκαρα της οργάνωσης, βουλευτή και υπέυθυνου της Τ.Ο. Εύβοιας.

Ακόμη περισσότεροι λόγοι για να μεγαλώσει το μίσος μας και να το δεχθεί ο ίδιος απλόχερα, μέρα μεσημέρι και σε απόσταση αναπνοής από μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας.

Για τη συνθήκη των τελευταίων μηνών

Τους τελευταίους μήνες και μέσα σε ένα παγκόσμιο κλίμα προετοιμασίας πολέμου, εξαιτίας της αύξησης των διακρατικών ανταγωνισμών (παράδειγμα η κατάσταση στη Συρία), της στρατιωτικοποίησης των πόλεων και της έντασης της ισλαμοφοβίας, με εκατομμύρια ξεριζομένων από τις εστίες τους, εκτοπισμένες σε κάποιο σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης, καθώς και χιλιάδες πνιγμένους στις θάλασσες της Μεσογείου, ανακινείται το ζήτημα του μακεδονικού.

Σε μια περίοδο που οι εθνικοί ανταγωνισμοί στα Βαλκάνια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο οξύνονται, όπου στο Αιγαίο ο παροξυσμός του ελληνικού και του τούρκικου κράτους είναι στα ύψη, ο πάντα χρήσιμος εθνικός κορμός κινητοποιείται και επανέρχεται στο προσκήνιο.

Η Νέα Δημοκρατία, η εκκλησία, οι απόστρατοι του στρατού, οι ενώσεις ομογενών, η πατριωτική αριστερά, τα επιχειρηματικά συμφέροντα, οι υπηρεσίες παντός τύπου, τα μίντια, οι φανατισμένοι μικροαστόι και φυσικά οι υποταγμένες ακροδεξιές οργανώσεις, η Χρυσή Αυγή και πλήθος άλλων παρακρατικών καθαρμάτων.

Μέσα στο κλίμα των μακεδονικών συλλαλητηρίων γίνεται προσπάθεια ώστε να υπάρξει το έδαφος για τη δεξιά ριζοσπαστικοποίηση εδαφικής φύσεως (χωρίς να παραβλέπουμε φυσικά τα all time στηρίγματα από τα πάνω, τις χρηματοδοτήσεις κ.τ.λ.). Μια ριζοσπαστικοποίηση που, όντας στον δρόμο, ενισχύει τις διαπραγματευτικές ικανότητες της κυβέρνησης για το ονοματολογικό (με δημόσιες άλλωστε παραδοχές στελεχών της, όπως του Π. Καμμένου). Το κομμάτι που θεωρεί τον εαυτό του ως τον βραχίονα της διατήρησης της ελληνικότητας της Μακεδονίας, στην ουσία συμπληρώνει την εξωτερική πολιτική του ελληνικού κράτους στον ανταγωνισμό του με το μακεδονικό.

Δεν είναι μόνο η αύξηση του εθνικού φρονήματος που αποτελεί πρόβλημα και αναζητά λύση. Είναι και οι υλικές του αποτυπώσεις. Οι σημαίες στα μπαλκόνια, τα συνθήματα στους τοίχους, το ψάρεμα κόσμου ως αντλία δυναμικού για τη στελέχωση ακροδεξιών ομάδων, και φυσικά οι επιθέσεις αυτών σε μετανάστριες, αγωνιστές, καταλήψεις και στέκια, σε καθέναν διαφορετικό. Οι επιθέσεις, κάποιες εκ των οποίων αρκετά σοβαρές, δεν μπορούν και ευτυχώς δεν μένουν αναπάντητες. Απ’ τη Θεσσαλονίκη ως τον Βόλο, και από την Αθήνα ως το Ηράκλειο, όποιο χέρι σηκώνεται, ευθύνεται ή αποτελεί μέρος όλου αυτού του βούρκου, λαμβάνει αργά ή γρήγορα και το ανάλογο αντίτιμο. Ο αντιφασισμός για όλους/ες εμάς δεν μπορεί παρά να είναι αντιιεραρχικός, ριζοσπαστικός, αντιθεσμικός και να εκφράζεται και μέσω της κοινωνικής αντιβίας, χωρίς έμφυλους διαχωρισμούς, μάτσο λογικές και ειδικεύσεις, ως μέρος του συνολικότερου αγώνα για την απελευθέρωση από τα δεσμά κράτους και κεφαλαίου. Με αυτή την αντίληψη και αυτά τα χαρακτηριστικά, νοηματοδοτούμε, χτίζουμε και αποτελούμε κομμάτι του αντιφασιστικού αγώνα.

Όσο και αν οι διάφορες παρακρατικές γκρούπες, με τις διαχρονικές πλάτες κράτους και αστυνομίας (φυσικά και εν καιρώ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) βγαίνουν από τις τρύπες τους, εμείς είμαστε εδώ για να τις ξαναβάλουμε μέσα. Με όποιον τρόπο και μέσο κρίνεται κάθε φορά απαραίτητο.

Πόλεμο σε κράτος και κεφάλαιο

Τσάκισμα των παρακρατικών μηχανισμών τους

Αγώνας για την αναρχία και την κοινωνική επανάσταση

αναρχικοί/αναρχικές

Υ.Γ. 1: Η επίθεση αφιερώνεται στον 24χρονο ρομά που δολοφονήθηκε, μετά από πογκρόμ νεοναζί στον καταυλισμό που έμενε στην πόλη Lviv της Ουκρανίας, στις 25 Ιουνίου 2018.

Υ.Γ. 2: Αλληλεγγύη στον σύντροφο που διώκεται μετά τον ξυλοδαρμό μελών του Ιερού Λόχου στα Μετέωρα της Θεσσαλονίκη, στις 25 Ιουλίου.

αναρχικοί/αναρχικές  – indymedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *