Ελεύθερα τα δύο παιδιά – Η Ελλάδα όμηρος

Η απελευθέρωση και η επιστροφή στη χώρα, των δύο ένστολων παιδιών, μελών των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, αποτελούν μια θετική εξέλιξη. Η άδικη σύλληψη και κράτηση τους, ήταν απόρροια των γενικότερων επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών παιχνιδιών στην περιοχή που πυροδοτούν και την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, πλήρωσαν βαρύ προσωπικό τίμημα, με την φυλάκιση τους, επί 167 μέρες στις Τουρκικές φυλακές της Ανδριανούπολης. Η σύλληψη τους χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν, ως μέσο για την κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα, ενταγμένο και στις αντιπαραθέσεις – παζάρια του Τουρκικού καθεστώτος με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

To γεγονός πιστοποιείται και από την εξόφθαλμη παρέμβαση της Ουάσιγκτον, στις παρασκηνιακές διεργασίες για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Το θέμα τέθηκε επί τάπητος σε συναντήσεις Αμερικανών και Τούρκων Αξιωματούχων. Οι πιέσεις του Αμερικανικού παράγοντα, σε μια περίοδο που οι σχέσεις Λευκού Οίκου και Άγκυρας διέρχονται έντονους κλυδωνισμούς, δεν εμφορούνταν ούτε από «ανθρωπιστικά», ούτε από ΝΑΤΟικά «συμμαχικά» αισθήματα για την τύχη των δύο παιδιών. Εξάλλου στα πλαίσια των κανόνων του ΝΑΤΟ, το θέμα θα έπρεπε να έχει λυθεί με συνοπτικές διαδικασίες, παρότι ο ΓΓ της «λυκοσυμμαχίας» είχε φροντίσει να υποδυθεί το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.

Οι ΗΠΑ, πάντως, θέλησαν να δείξουν, λίγες ώρες μετά την άφιξη των στρατιωτικών στην Ελλάδα, πως είχαν τον πρώτο ρόλο στη λύση του ζητήματος. Ο Τζ. Πάιατ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, απηύθυνε – μέσω τουίτερ – τα  συγχαρητήριά του προς τους συναδέλφους του στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Μαζί με τα συγχαρητήρια παρέθεσε και δημοσίευμα που φιλοξενεί δήλωσή του από τις 16 Μαΐου 2018, με την οποία επεσήμανε ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν στην Τουρκία, «έπρεπε να είχαν επιστρέψει» στην πατρίδα.

Eίναι εμφανές ότι το θέμα οδηγήθηκε σε άλλους ατραπούς, στρωμένους με τους νέους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την περιοχή.  Η υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών, αποτελεί άλλο ένα κομμάτι του παζλ, στο υπό διαμόρφωση νέο σκηνικό. Η απελευθέρωση τους, σε μια πολύ δύσκολη χρονική καμπή για την κυβέρνηση Τσίπρα, μετά την τραγωδία στο Μάτι, «ανακουφίζει» επικοινωνιακά την κυβέρνηση και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που ποικιλοτρόπως συμβάλουν στην στήριξη της. Δίνουν «οξυγόνο – μήνυμα», όμως  και στην κυβέρνηση Ερντογάν, που βλέπει την Τουρκική λίρα και οικονομία να καταρρέουν κάτω από τις πιέσεις των ελεγχόμενων από τις ΗΠΑ αγορών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η θετική εξέλιξη για την απελευθέρωση των δύο παιδιών, δεν πρέπει να συσκοτίσει την ουσία. Πίσω από την ευχάριστη εξέλιξη – στο φόντο των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων και παιχνιδιών – υπάρχει η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να αναχθεί σε «σημαιοφόρο», για την προώθηση των Αμερικανικών επικίνδυνων σχεδιασμών στην Νοτιανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή της ελληνικής άρχουσας τάξης που προσβλέπει σε γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας, αξιοποιώντας την διαφαινόμενη απόφαση της Ουάσιγκτον, για πρόσκαιρη ανακατανομή των ρόλων ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα. Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, επιχειρεί να καλύψει το «κενό» που αφήνουν τα ρήγματα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

Οι συγκεκριμένοι ρόλοι, όμως αποκτούν νέο περιεχόμενο με απρόβλεπτες συνέπειες, αφού εντάσσονται στην όξυνση των αντιθέσεων Ουάσιγκτον  – Μόσχας, που αποτυπώνονται και στην ένταση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας.

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, να προσδεθεί πλήρως στο άρμα του Λευκού Οίκου. Να μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανική βάση στρατιωτικής εξόρμησης, με αναβάθμιση των ορμητηρίων Σούδας, Αλεξανδρούπολης, Ακτίου, Ανδραβίδας. Να εκτελέσει με συνέπεια εντολές και σχέδια που εκπονούνται από τα επιτελεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν αποτελούν ακίνδυνες διαδικασίες. Η χώρα γίνεται όμηρος στα χέρια των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν πρόκειται να συμβάλει στην εξομάλυνση των «ελληνοτουρκικών σχέσεων» και τη «φιλία των λαών», όπως έσπευσαν να την μεταφράσουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.  Δεν μπορεί να συγκαλύψει την ένταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αφού πλέον η έκβαση τους, έχει παραδοθεί στις «ορέξεις» του «θείου Σαμ»…

Πηγή: “Ημεροδρόμος”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *