Το κάψιμο βιβλίων και τα «ιδανικά» της Χρυσής Αυγής

Το καθεστώς του Ι. Μεταξά, το οποίο έχουν ως ένα από τα πρότυπα τους οι φασίστες της Χρυσής Αυγήςέκαιγε βιβλία. Σαν σήμερα, 16 Αυγούστου 1936, είχαν οργανωθεί τέτοιου είδους τελετές από τους πολιτικούς προγόνους των χρυσαυγιτών. Σε τελετές,  όπως αυτές των ναζιστών, έκαιγαν βιβλία, τα οποία είχαν κατασχέσει οι υπηρεσίες της ασφάλειας από βιβλιοπωλεία μέχρι από σπίτια συλληφθέντων.

Το «εθνικό καθεστώς» (έτσι ονομάζουν οι φασίστες της Χρυσής Αυγής το καθεστώς του Μεταξά) έκαψε βιβλία που το περιεχόμενο τους αποτελεί περιουσία για την ανθρωπότητα. Δεν …περιορίστηκε σε κομμουνιστικά έργα των κλασικών του μαρξισμού. Κάηκαν, σε δημόσιους χώρους, έργα του Ντοστογιέφσκι, του Φρόυντ, του Τσβάιχ, του Γκόρκυ, του Γκαίτε, του Τολστόι, του Παπαδιαμάντη και πολλών άλλων.

Το καθεστώς του Μεταξά το «κοσμούσαν» αφίσες όπως αυτές, τις οποίες οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής της ανασύρουν κάθε 4η Αυγούστου (για περισσότερα διαβάστε εδώ):

«Η νεολαία απέκτησε όραμα και ιδανικά»

Πέρσι, τη μέρα της «επετείου» της 4ης Αυγούστου ο ναζιστής βουλευτής,  Χρήστος Παππάς, δημοσίευσε στην προσωπική του ιστοσελίδα (xristospappas.blogspot.gr) απόσπασμα από το βιβλίο του «Το εθνικό κράτος της 4ης Αυγούστου» (εδώ). Ένα μέρος των εκτιμήσεων του φτάνει για να καταλάβει κανείς ότι οι φασίστες της Χρυσής Αυγής εμπνέονται από τα «οράματα» και τα «ιδανικά» του Μεταξά:

Το ίδιο βράδυ ο Μεταξάς συγκάλεσε εκτάκτως υπουργικό συμβούλιο και το μόνο μέτρο που πήρε ήταν να τοποθετήσει δύο Ευζώνους στην είσοδο του Υπουργείου Εσωτερικών με την εντολή να επιτρέπουν την είσοδο στους υπουργούς και να απαγορεύουν την έξοδο σε όλους. Η επιβολή δικτατορίας με δύναμη μόλις δύο στρατιωτών αποτελεί έκτοτε μοναδικό ιστορικό προηγούμενο διεθνώς. Ο κοινοβουλευτισμός είχε χρεοκοπήσει και ο Μεταξάς έδωσε τη χαρακτηριστική βολή. Ενήργησε ως στρατιωτικός Και ως σπουδαίος ηγέτης με συναίσθηση της δυνάμεώς του. Η αποφασιστικό της του Μεταξά απέτρεψε την εμφύλια διαμάχη και απομάκρυνε τον κομμουνιστικό κίνδυνο.

Η αποδοχή της 4ης Αυγούστου

Η μεταβολή έτυχε της λαϊκής αποδοχής και επανατοποθέτησε τα πράγματα στη σωστή του βάση. Το κράτος έγινε κράτος, η νεολαία απέκτησε όραμα και ιδανικά και η εργατική και η αγροτική τάξης έφυγε από τα νύχτα των εργατοπατέρων – αγροτοπατέρων πολιτικάντηδων και του διεθνούς κομμουνισμού και βρήκε στο πρόσωπο του Μεταξά έναν αρωγό των δικαίων της.*

Η κεντρική φωτογραφία του δημοσιεύματος μας είναι έργο του Τάσσου.

Πηγή: “Ημεροδρόμος”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *