Το μικρόβιο του Ρατσισμού κάνει θραύση σε κάποιους κατοίκους του Ωραιόκαστρου

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που το μικρόβιο του ρατσισμού παρουσιάζεται να κάνει θραύση σε κάποιους κατοίκους του Ωραιοκάστρου και να τους οδηγεί σε απάνθρωπες συμπεριφορές, ανακαλύπτοντας τον “εχθρό” τους σε παιδάκια που οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι τα έχουν οδηγήσει προσφυγόπουλα στην χώρα μας. Είχε προηγηθεί η αντίδραση  μερίδας γονιών της πόλης αυτής που δήλωσαν την αντίθεση τους τα παιδιά τους να έχουν συμμαθητές προσφυγόπουλα, και σήμερα βλέπουμε ανεγκέφαλα άτομα να στήνουν ενέδρα και σαν συμμορία, να δείχνουν τον “ανδρισμό” τους, με επιθέσεις σε παιδάκια προσφυγόπουλα.

Η καταγγελία της ΑΡΣΙΣ είναι χαρακτηριστική:

“Το βράδυ της Τρίτης 4 Σεπτεμβρίου δύο ανήλικα προσφυγόπουλα δέχτηκαν ρατσιστική επίθεση έξω από τον Ξενώνα Φιλοξενίας της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στο Ωραιόκαστρο, δηλαδή έξω από το σπίτι τους.

Τα δύο αγόρια έπεσαν σε ενέδρα οκτώ – δέκα ατόμων, τα οποία τα προσέγγισαν με καλυμμένα χαρακτηριστικά, ρωτώντας τα επιθετικά «από που είναι». Μόλις τα παιδιά απάντησαν, δηλώνοντας τη χώρα καταγωγής τους, η ομάδα αυτή, με σαφή και δηλωμένα ρατσιστικά κίνητρα, επιτέθηκε στα παιδιά, χτυπώντας ένα από αυτά (το δεύτερο κατάφερε να απομακρυνθεί από το σημείο) στο κεφάλι και το σώμα με ρόπαλα. Το παιδί τραυματίστηκε σε αρκετά σημεία και μεταφέρθηκε άμεσα σε νοσοκομείο, ενώ κλήθηκε η αστυνομία και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες για το περιστατικό.

Τις προηγούμενες μέρες η ίδια, κατά πάσα πιθανότητα, ομάδα ατόμων βρίσκονταν στο σημείο και χειρονομούσε εναντίον άλλων παιδιών που κατευθύνονταν στη δομή.

«Με πολύ μεγάλη θλίψη είδαμε πριν κάποια χρόνια ένα μικρό μέρος της τοπικής κοινωνίας να αντιδρά στην πρόσβαση ανήλικων προσφύγων σε ένα από τα πιο βασικά δικαιώματα του παιδιού: το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Με μεγαλύτερη θλίψη είδαμε το περιστατικό που έλαβε χώρα στις 4 Σεπτεμβρίου», τονίζει η συντονίστρια του Ξενώνα Ίριδα Πανδίρη.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο δημιουργήθηκε το 2009. Μέσα στα εννέα χρόνια λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες παιδιά που έφτασαν στην Ελλάδα χωρίς τις οικογένειες τους, βοηθώντας τα να αναπτυχθούν ομαλά και να ενταχθούν στο νέο περιβάλλον.

«Δεν υπάρχουν λόγια που να χωρούν τον αποτροπιασμό μας για τέτοιες πράξεις ρατσιστικού μίσους ή για τη θρασυδειλία που κρύβεται πίσω από μία επίθεση οκτώ – δέκα ατόμων σε δύο ανήλικα παιδιά, με ρόπαλα», προσθέτει η συντονίστρια του Ξενώνα, «αλλά θα επιλέξουμε για ακόμα μία φορά να μην εστιάσουμε σε αυτό. Θα εστιάσουμε στα χαμόγελα που τόσα χρόνια μοιραστήκαμε με τους κατοίκους του Ωραιοκάστρου, στα είδη που δώρισαν για τα παιδιά μας, στις γιορτές στις οποίες όλοι μαζί συμμετείχαμε, στην αγάπη που μας έδειξαν. Σε όλους τους δασκάλους που τα αγκάλιασαν, σε όλους τους γείτονες που μας έκαναν να ελπίζουμε κάθε μέρα πιο δυνατά στο όραμα της ΑΡΣΙΣ για ένα κόσμο όπου κάθε παιδί, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, χρώματος, θα απολαμβάνει όσα ένα παιδί χρειάζεται και δικαιούται».

Η ΑΡΣΙΣ στηρίζει και βοηθά σταθερά τους ασυνόδευτους ανήλικους, μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων και συντηρώντας σταθερές δομές φιλοξενίας από το 2006. Σήμερα λειτουργεί επτά Ξενώνες, τρεις Μεταβατικές Δομές και επτά Safe Zone για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων, προσφέροντας συνολικά 525 θέσεις φιλοξενίας.

Ως ασυνόδευτος ανήλικος μπορεί να θεωρηθεί ο υπήκοος τρίτης χώρας ή ανιθαγενής που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και ο οποίος είτε εισέρχεται στην Ελληνική Επικράτεια χωρίς να συνοδεύεται από τον κατά το νόμο ή το έθιμο υπεύθυνο για την επιμέλεια του ενήλικο και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ανωτέρω κατάσταση, είτε βρέθηκε χωρίς συνοδεία μετά την είσοδο του στη xώρα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *