Ομιλία και συνέντευξη Τύπου του Τσίπρα στη ΔΕΘ: Μνημονιακή πολιτική με φιλανθρωπικά βοηθήματα

Απολογητές του καπιταλισμού

Η πλειοψηφία ασχολήθηκε με τις εξαγγελίες του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Βλέπετε, αυτές οι εμφανίσεις των αστών πολιτικών αρχηγών εξετάζονται πάντοτε υπό το πρίσμα των πολιτικών συσχετισμών. Ο μηχανισμός προπαγάνδας κάθε κόμματος προσπαθεί να «ρίξει» τον αντίπαλο και ν’ «ανεβάσει» τον δικό του. Ομως, μπορούμε να δούμε διαφορετικά και τις εξαγγελίες, αν τις τοποθετήσουμε στο βασικό ιδεολογικό βάθρο του κάθε κόμματος. Γιατί τα μεν «καθαρόαιμα» αστικά κόμματα δεν έχουν πρόβλημα να δηλώσουν ότι υπερασπίζονται τον καπιταλισμό, τον οποίο αντιδιαστέλλουν προς την αστική δημοκρατία. Σύμφωνα με το βασικό ιδεολόγημά τους, η αστική δημοκρατία, την οποία διαχειρίζονται ή θέλουν να διαχειριστούν, εκπροσωπεί ολόκληρη την κοινωνία, όλες τις τάξεις, και έχει ως αποστολή να βάζει φρένο στις τυχόν υπερβολές του καπιταλισμού.

Υπάρχουν, όμως, και τα ψευτοαριστερά κόμματα που στα συνεδριακά κείμενά τους δε διστάζουν να επαγγελθούν ακόμα και τον… σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. Διαχειρίζονται, βέβαια, τον καπιταλισμό, όμως -σύμφωνα με την «προγραμματική» τους προπαγάνδα- στόχος τους είναι να τον αποδυναμώσουν, μέσα από «διαδοχικές ρήξεις» που θα οδηγήσουν στο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό.

Αρκούν, όμως, κάποιες απλές δηλώσεις για να καταλάβει κανείς αν αυτά τα κόμματα και οι ηγεσίες τους είναι αντίπαλοι ή απολογητές του καπιταλισμού. Ιδού μια από τις… οραματικές (δικός του ο όρος) αποστροφές της ομιλίας Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη:

«Θα βγάλουμε διδάγματα από την κρίση; Ή θα γυρίσουμε πίσω στις αιτίες που την προκάλεσαν; Πίσω δηλαδή στην Ελλάδα της σπατάλης, του πελατειακού κράτους, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, της κρατικοδίαιτης και διαπλεκόμενης πολλές φορές επιχειρηματικότητας, στην Ελλάδα του αλόγιστου δανεισμού, των πρωτογενών ελλειμμάτων και των τεράστιων ανισοτήτων και της αυθαιρεσίας».

Χωρίς καμιά δυσκολία διαπιστώνει κάποιος ότι για τον Τσίπρα η κρίση δεν είναι προϊόν του ίδιου του καπιταλισμού, αλλά ήταν αποτέλεσμα της διαχείρισης του ελληνικού αστικού κράτους. Ηταν δηλαδή ένα ειδικά ελληνικό φαινόμενο, σχετιζόμενο αποκλειστικά με τη λειτουργία του κράτους και ιδιαίτερα με τη δημοσιονομική του πολιτική. Στη συλλογιστική του Τσίπρα ο καπιταλισμός εμπλέκεται μόνο με τη μορφή ενός τμήματος της κεφαλαιοκρατίας (επιχειρηματικότητα την αποκαλεί), η οποία υπήρξε κρατικοδίαιτη και διαπλεκόμενη. Η υπόλοιπη κεφαλαιοκρατία ήταν (και είναι υγιής), επομένως άμοιρη ευθυνών για την κρίση!

Η υπόλοιπη συλλογιστική είναι μια «πολιτικά ορθή» επανάληψη της παγκάλειας χυδαιότητας «όλοι μαζί τα φάγαμε». Και βέβαια, περιττεύει να θυμίσουμε πως δεν υπάρχει καμιά πρωτοτυπία σ’ αυτή τη συλλογιστική. Την ίδια κι απαράλλαχτη συλλογιστική παρουσίασαν όλοι οι ηγέτες και οι υπουργοί των μνημονιακών κυβερνήσεων, συμπτύσσοντάς την συχνά σ’ ένα εύληπτο δόγμα: «Δαπανούσαμε περισσότερα απ’ αυτά που παράγαμε» ή «ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας». Ενας αχταρμάς είμαστε όλοι, καπιταλιστές και εργάτες. Ολοι μαζί «ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας». Περισσότερο οι εργάτες, μάλιστα, γιατί αυτοί αποτελούν την… πελατεία του «πελατειακού κράτους».

Τι εννοεί ο Τσίπρας, όταν μιλά για «σπατάλη» και «πελατειακό κράτος»; Το ίδιο ακριβώς που εννοεί η μνημονιακή πολιτική, την οποία εφαρμόζει απαρέγκλιτα και σχεδιάζει να εφαρμόσει και στο μέλλον. Οι προ νόμου Κατρούγκαλου συντάξεις ήταν «σπατάλη» που ήρθε ως αποτέλεσμα της «πελατειακής αντίληψης» των κυβερνήσεων, οι οποίες -για ψηφοθηρικούς λόγους- υποχωρούσαν σε «συντεχνιακές πιέσεις κοινωνικών ομάδων». Ο νόμος Κατρούγκαλου, πολύ πιο αντεργατικός από τους  -μνημονιακούς επίσης- νόμους Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, ήρθε να βάλει τέλος στη… σπατάλη, πετσοκόβοντας τις συντάξεις. «Ηταν δίκαιο, έγινε πράξη», όπως λέει και το συριζαίικο σλόγκαν.

Ποιους αφορούν η φοροδιαφυγή και τα πρωτογενή ελλείμματα, στα οποία επίσης αναφέρθηκε ο Τσίπρας ως κάποιες από τις αιτίες της κρίσης; Ολους ανεξαιρέτως. Γι’ αυτό μπήκε οριζόντιος (κεφαλικός) φόρος στην ακίνητη περιουσία, γι’ αυτό εκτινάχτηκαν στα ύψη ο ΦΠΑ και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (οι πιο κοινωνικά επαχθείς φόροι), γι’ αυτό μειώθηκε το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους και έχει προ-νομοθετηθεί νέα μείωσή του από 1.1.2019. Διότι δεν είναι δυνατόν ο εργάτης που παίρνει εξίμισι κατοστάρικα το μήνα να μην πληρώνει άμεσο φόρο. Ολοι φταίμε, όλοι πρέπει να πληρώσουμε!

Είναι σαφής, λοιπόν, η ιδεολογική βάση στην οποία στηρίζει την πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπερασπίζεται τον καπιταλισμό ως σύστημα και τη μνημονιακή πολιτική ως πολιτική «νοικοκυρέματος» ενός «σπάταλου κράτους».

Μ’ ένα κρεσέντο αμερικανοδουλείας ξεκίνησε την καθιερωμένη ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας. Γράφουμε στη σελίδα 3 γι’ αυτή την πλευρά της πρωθυπουργικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη. Εδώ θα ασχοληθούμε με την άλλη πλευρά, την «εσωτερική», που αναμενόταν με ενδιαφέρον, καθώς ο μηχανισμός προπαγάνδας του Μαξίμου είχε φροντίσει τις προηγούμενες μέρες, με διαρροές αλλά και με δηλώσεις υπουργών, να δημιουργήσει ένα κλίμα αναμονής για εξαγγελίες που θα πιστοποιούσαν το πέρασμα στη νέα εποχή, χωρίς τον στενό κορσέ των Μνημονίων.

Πλην όμως, ο θησαυρός αποδείχτηκε άνθρακες. Ακόμα και ενόψει μιας περιόδου καθαρά προεκλογικής (που μπορεί να κρατήσει από μερικούς μήνες μέχρι το πολύ ένα χρόνο), ο Τσίπρας φρόντισε να κινηθεί αυστηρά εντός του μνημονιακού πλαισίου, το οποίο (μνημονιακό πλαίσιο) παρουσίασε ως εξυγιαντικό μηχανισμό του ελληνικού αστικού κράτους, ο οποίος (μηχανισμός) λειτούργησε αποτελεσματικά μόνο κατά την περίοδο της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Σύμφωνα με το αφήγημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι προηγούμενοι ήταν αποτυχημένοι μνημονιακοί, ενώ αυτοί (οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) υπήρξαν οι μόνοι επιτυχημένοι μνημονιακοί!

Αφού έγλειψε γλοιώδικα τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές και αφού διακήρυξε ότι χάρη στη δική του μνημονιακή κυβέρνηση «η Ελλάδα είναι μια χώρα διαφορετική», ο Τσίπρας πέρασε στο «ζουμί», που σίγουρα δυσαρέστησε τους φανατικούς συριζαίους. Για να βρίσκεται σε american mood, μεταμφιέστηκε σε Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (I have a dream) και βροντοφώναξε: «Σήμερα, λοιπόν, από αυτό εδώ το βήμα της ιστορικής, κατά τη γνώμη μου, 83ης ΔΕΘ, θέλω να σας πω ότι δεν ήρθα εδώ για να σας μοιράσω παροχές. Ηρθα για να μοιράσω και να μοιραστώ μαζί σας όραμα»!

Η φράση δεν επιλέχτηκε τυχαία από τους λογογράφους του.  Το «όραμα» για τους αστούς πολιτικούς ισοδυναμεί με το «φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο». Οταν λες ότι βγήκαμε από τα Μνημόνια, πρέπει να άρεις μνημονιακά μέτρα. Αλλιώς λες ψέματα. Ο Τσίπρας δεν ανακοίνωσε την άρση ούτε ενός μνημονιακού μέτρου, ούτε ενός εφαρμοστικού νόμου. Ακόμα και αυτά που παρουσίασε ως εξαγγελίες ήταν αυστηρά μέσα στο μνημονιακό πλαίσιο. Μόνο έτσι θα μπορέσει να πείσει τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές για τη μνημονιακή συνέπειά του, ώστε να του δώσουν μια αναστολή στο πετσόκομμα των συντάξεων από 1.1.2019, που έχει μυθοποιηθεί τόσο ως μέτρο, ώστε να προορίζεται για «βαρύ πυροβολικό» της προεκλογικής προπαγάνδας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μόνο αν επιδείξει μνημονιακή συνέπεια, μπορεί να ελπίζει σε κάποια υποχώρηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, ώστε να βρεθεί ένα «παράθυρο ηρεμίας» (γιατί οι «αγορές» είναι… νευρικές, ως γνωστόν) και να γίνει ένας δανεισμός, που επίσης θα χρησιμοποιηθεί ως προεκλογικό εργαλείο των κομμάτων της σημερινής συγκυβέρνησης.

Απάτη ολκής

Επρεπε, όμως, να γίνει και προεκλογική «δουλίτσα». Το επιτελείο του Μαξίμου διάλεξε τα θέματα που οι νεοδημοκράτες είχαν διαρρεύσει ότι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας τα ανακοίνωσε ως δικά του. Κυρίως αυτά που αφορούσαν τη φορολογία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και τον ΕΝΦΙΑ. Ο Τσίπρας, όμως, πρέπει να φανεί πιο «λαρτζ» από τον Μητσοτάκη. Χωρίς να διστάσουν καθόλου, πήραν τα περιβόητα αντίμετρα, αυτά που έχουν ήδη προνομοθετηθεί για το 2019-2020 -υπό αίρεση, όπως είναι γνωστό- από τον Μάη του 2017 (Ν. 4472/17, ΦΕΚ 74 Α/19.5.2017 – η αιρεσιμότητα προβλέπεται στο άρθρο 15 αυτού του νόμου) και τα ανακοίνωσαν ως νέες «παροχές» του Τσίπρα!

Δείτε τα ένα προς ένα:

♦ Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αυτό προβλεπόταν στον μνημονιακό νόμο 4472/17. Οσο για την ουσία, αναφερθήκαμε στο προηγούμενο φύλλο στην προπαγανδιστική απάτη που επιχειρείται και επανερχόμαστε στις διπλανές στήλες.

♦ Μείωση του ΕΝΦΙΑ: προβλέπεται στα «αντίμετρα» (άρθρο 11 Ν. 4472/17).

♦ Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων: προβλέπεται στα «αντίμετρα» (άρθρο 14 Ν. 4472/17).

♦ Επιδότηση ενοικίου: προβλέπεται στα «αντίμετρα» (άρθρο 3 Ν. 4472/17).

♦ Καταβολή αναδρομικών σε μπάτσους-καραβανάδες, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς: είναι υποχρέωση βάσει αποφάσεων του ΣτΕ και προβλεπόταν στα αντίμετρα (άρθρα 123-162 Ν. 4472/17).

♦ Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα: προβλέπεται στα «αντίμετρα» (άρθρο 7 Ν. 4472/17).

♦ Δεν προβλέπονται από τα «αντίμετρα» η ενίσχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ (με προσλήψεις προσωπικού), όπως και η ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία (επίσης με προσλήψεις προσωπικού). Οι προσλήψεις αυτές, όμως, θα γίνουν εντός του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, επομένως είναι πλήρως εντός του μνημονιακού πλαισίου. Αν γίνουν, φυσικά, όπως τις ανακοίνωσε ο Τσίπρας.

♦ Δεν προβλέπεται, επίσης, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚοιΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19. Ο Τσίπρας δεν έδωσε κοστολόγηση του μέτρου, είναι όμως προφανές ότι μιλάμε για ιδιαίτερα χαμηλή απώλεια εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, που μπορούν να την καλύψουν από το λεγόμενο «υπερπλεόνασμα» (χωρίς η τρόικα να φέρει αντιρρήσεις).

♦ Επίσης, δεν υπάρχει στα «αντίμετρα» η μείωση συντελεστώντου  ΦΠΑ. Για πότε, όμως, την ανακοίνωσε ο Τσίπρας; Για το 2021! Δηλαδή, ανακοίνωσε ένα μέτρο φορολογικής ελάφρυνσης, πέρα από τον ορίζοντα της σημερινής κυβέρνησης (ίσως και πέρα από τον ορίζοντα της επόμενης κυβέρνησης) και πέρα, επίσης, από τον ορίζοντα των μέτρων και αντιμέτρων που έχουν προ-νομοθετηθεί τον Μάη του 2017 και θα ισχύσουν το 2019 και το 2020.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε αντίθεση με τις εξαγγελίες που είναι ήδη νομοθετημένες και με κάποιες άλλες (π.χ. ΕΝΦΙΑ) για τις οποίες είπε πότε θα νομοθετηθούν, για τη μείωση του ΦΠΑ δεν είπε τίποτα για άμεση νομοθέτηση. Την πρέπεμψε στο 2021, δηλαδή στις ελληνικές καλένδες. Εξήγγειλε ένα μέτρο μικρής ελάφρυνσης στην έμμεση φορολογία, μόνο και μόνο για λόγους προεκλογικής δημαγωγίας!

♦ Τέλος, στα «αντίμετρα» δεν περιλαμβάνεται η εξαγγελία για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθεροεπαγγελματιών, επαγγελματιών, εμπόρων και αγροτών, στην οποία ρίχνει τις τελευταίες μέρες όλο το βάρος της η κυβερνητική προπαγάνδα. Τι γίνεται εδώ; Αυτοί πέρυσι ψήφισαν μέτρο που αυξάνει την ασφαλιστική επιβάρυνση (οι ασφαλιστικές εισφορές δεν εκπίπτουν πλέον από το ασφαλιστέο εισόδημα) και ξαφνικά φέτος αποφάσισαν να μειώσουν το συηντελεστή από 20% σε 13,3%;

Οπως οι ίδιοι λένε, η μείωση αφορά 250.000 αυταπασχολούμενους. Επομένως, η πλειοψηφία (1.250.000 αυταπασχολούμενοι, όπως είπε η Αχτσιόγλου) στριμώχνεται στον κοινό παρονομαστή της ελάχιστης καταβλητέας ασφαλιστικής εισφοράς (117,22 ευρώ το μήνα για κλάδο σύνταξης, 167,95 ευρώ συνολικές ασφαλιστικές εισφορές) και το μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών δεν την ενδιαφέρει. Το μέτρο θέλει ψάξιμο, όμως από μια πρώτη άποψη φαίνεται πως στόχος τους είναι να μπορούν να εισπράττουν κάποιες ασφαλιστικές εισφορές. Καλύτερα λιγότερα, παρά τίποτα. «Επρεπε να κλείσουν 200.000 ελαύθεροι επαγγελματίες τα βιβλία τους και να δηλώσουν στην Εφορία περί το 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα εισοδήματα από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, για να αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση να μειώσει τους συντελεστές των ασφαλιστικών εισφορών», δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Κ. Κόλλιας.

Ταξικό πρόσημο

Ακόμα και στα όσα εξήγγειλε ο Τσίπρας, ντύνοντας τα με τα χρώματα μιας φιλολαϊκής πολιτικής (ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για φιλανθρωπικά βοηθήματα, που έχουν θεσπιστεί με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας), μπορούμε να δούμε το ταξικό πρόσημο. Βαλμένο σκληρά μάλιστα.

♦ Για παράδειγμα, ενώ τα «αντίμετρα» προβλέπουν μείωση του φόρου κερδών των καπιταλιστικών επιχειρήσεων από 29% σε 26%, ο Τσίπρας τους έδωσε έναν επιπλέον πόντο, κατεβάζοντας το 26% σε 25%.

♦ Δεν έκανε, όμως, την ίδια αναφορά στη μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος (εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ) από 22% σε 20%, που επίσης προβλέπεται στα «αντίμετρα» (άρθρο 12 Ν. 4472/17). Το ξέχασε; Οχι βέβαια, από γραπτό κείμενο μιλούσε, που το είχαν «ξεσκονίσει» οι συνεργάτες του. Οπως δεν έκανε αναφορά ούτε στη μείωση των κλιμακίων της περιβόητης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που επίσης προβλέπεται στα ,αντίμετρα» (άρθρο 13 Ν. 4472/17).

Αυτές οι παραλείψεις δεν είναι τυχαίες, αλλά εντάσσονται σε ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης των «αντιμέτρων», στην περίπτωση που ανασταλεί για ένα διάστημα (έστω και για έξι μήνες) το πετσόκομμα των συντάξεων που έχει προνομοθετηθεί να ισχύσει από 1.1.2019. Κάποια λεφτά θα λείψουν από τα έσοδα (ως γνωστόν, στη μνημονιακή δημοσιονομική πολιτική τα έσοδα-έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού και τα έσοδα-έξοδα της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν ξεχωρίζονται, θεωρούνται ένα και το αυτό) και πρέπει να εξισορροπηθούν.

Το βέβαιο είναι ότι θα πάρουν ένα μέρος από το περιβόητο «υπερπλεόνασμα». Ισως και όλο το «υπερπλεόνασμα». Το επιχείρημα σαν να τ’ ακούμε: «παιδιά, πετύχαμε να μην κοπούν οι συντάξεις, δεν μπορούμε να δώσουμε και 13η σύνταξη»! Το είχε πει πριν λίγο καιρό ο Δραγασάκης: δε χρειάζεται να μοιράσουμε μέρισμα, γιατί θα ενσωματώσουμε το υπερπλεόνασμα σε στοχευμένες πολιτικές! Το επανέλαβε έμμεσα ο Τσίπρας, θέτοντας εν αμφιβόλω ακόμα και το «μέρισμα» του 2018: «Ετσι, μπορούμε – πέραν της πιθανής απόδοσης μερίσματος για την οποία θα έχουμε σαφή εικόνα προς το τέλος του έτους – μπορούμε από τώρα να αποφασίσουμε και να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση αδικιών που τα μνημόνια έφεραν».

Ομως θα κόψουν ακόμα και από τα φιλανθρωπικά βοηθήματα. Γιατί έχει άλλο προπαγανδιστικό βάρος να πεις ότι «κερδίσαμε τη μη περιοκοπή των προσωπικών διαφορών των συντάξεων» και άλλο να κόψεις στη μέση τη δαπάνη για ένα φιλανθρωπικό μέτρο, που λίγοι θα το προσέξουν. Κι αυτό φάνηκε καθαρά από την ίδια την ομιλία Τσίπρα, όταν είπε με το γνωστό του στόμφο: «Προχωράμε, επίσης, από 1/1/19, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια που θα αφορά τουλάχιστον 300.000 οικογένειες».

Το μέτρο έχει -όπως είπαμε- προνομοθετηθεί. Το άρθρο 3 του Ν. 4472/17 αναφέρει: «Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θεσπίζει Επίδομα Στέγασης για έως και εξακόσιες χιλιάδες (600.000) νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας».

Τα 600.000 νοικοκυριά που προβλέπει ο νόμος, ο Τσίπρας τα κατέβασε σε 300.000, κόβοντας τη δαπάνη στη μέση. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην Εκθεση που κατέθεσε όταν ψηφιζόταν ο νόμος, υπολόγιζε τη σχετική δαπάνη από αυτό το «αντίμετρο» στα 600 εκατ. ευρώ. Αρα, εξοικονομούν 300 εκατ. ευρώ μόνο από την αποψίλωση αυτού του φιλανθρωπικού μέτρου και τα ρίχνουν στον «κουμπαρά» που θα εξισορροπήσει τη μη μείωση των συντάξεων, που είναι ο διακαής τους πόθος. Κάπως έτσι, αναδιανέμοντας τα κονδύλια της μνημονιακής πολιτικής, επιχειρούν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό.

 Ας τους αφήσουμε να πεθάνουν με την ησυχία τους!

Πριν από μερικά χρόνια, ο Λοβέρδος -σχεδόν εξοργισμένος- διαπίστωνε ότι οι συνταξιούχοι ζουν πολλά χρόνια κι αυτό αποτελεί… πρόβλημα για την Κοινωνική Ασφάλιση. Σήμερα, ο Τσίπρας διαβεβαιώνει καθησυχαστικά τους ιμπεριαλιστές δανειστές, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από το ύψος των συντάξεων που εκδόθηκαν πριν από το νόμο Κατρούγκαλου, γιατί οι άνθρωποι αυτοί θα πεθάνουν και θα πάψουν να ταλαιπωρούν το σύστημα με τις… συνταξάρες τους. Ας θυμηθούμε πώς ακριβώς το είπε ο… κοινωνικά ευαίσθητος πρωθυπουργός:

«Αλλά το μέτρο αυτό (σ.σ. το προνομοθετημένο πετσόκομμα των συντάξεων), θα εξηγήσουμε στους εταίρους μας στην Κομισιόν, ότι είναι ένα μέτρο αντιαναπτυξιακό. Και είναι ένα μέτρο μη διαρθρωτικό. Είναι μέτρο μη διαρθρωτικό διότι αφορά στην προσωπική διαφορά. Και αφορά, δηλαδή, κάποια συγκεκριμένη μερίδα συνταξιούχων, οι οποίοι σήμερα είναι πάνω από 70 ετών οι περισσότεροι, άρα η όποια, ας το πούμε έτσι, περικοπή δαπανών δεν θα είναι μια μόνιμη περικοπή. Θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου. Να το πω με δυο λόγια, δεν θα έχει καμία επίπτωση στην δομή του ασφαλιστικού συστήματος, στις αναλογιστικές μελέτες, στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

Πέρα από τον κυνισμό του Τσίπρα, πέρα από την προσβολή προς τους απόμαχους της δουλειάς (είναι σαν να τους λέει: «ψοφήστε όσο γίνεται νωρίτερα, για να ησυχάσουμε μ’ εσάς και τις συνταξάρες που παίρνετε»), εδώ έχουμε τα επίσημα αποκαλυπτήρια του νόμου Κατρούγκαλου. Θυμόσαστε τι μας έλεγαν όταν τον ψήφιζαν; Οτι οι νέες συντάξεις θα είναι ψηλότερες από τις παλιές κι ότι οι παλιοί συνταξιούχοι θα παίρνουν αυξήσεις μέχρι να φτάσουν τους νέους! Τώρα, παραδέχονται πως οι νέες συντάξεις είναι χαμηλότερες από τις παλιές και γι’ αυτό έχει προνομοθετηθεί το πετσόκομμα τους σε ποσοστό μέχρι 18%. Η σύγκριση γίνεται, φυσικά, για συνταξιούχους με ίδιο συνταξιοδοτικό στάτους (συντάξιμα χρόνια και συντάξιμο μισθό). Και βέβαια, μιλάμε για συντάξεις άθλιες (παλιές και νέες) για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων εργατών.

«Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα και έχοντας κερδίσει πια την αξιοπιστία ως κυβέρνηση και ως χώρα έναντι των εταίρων μας, θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει να πετύχουμε προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας», είπε ο Τσίπρας. Η αντιπολίτευση παρακαλάει να μη γίνει δεκτό το κυβερνητικό αίτημα, για ευνόητους λόγους. Και για να μην κερδίσει πολιτικούς πόντους ο ΣΥΡΙΖΑ και για να μην περάσει η «καυτή πατάτα» στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης. Γιατί το μόνο βέβαιο είναι πως το μέτρο δεν πρόκειται να καταργηθεί. Το πολύ να ανασταλεί για ένα χρονικό διάστημα κι αυτό για να διευκολυνθεί ο Τσίπρας που αποτελεί το αγαπημένο παιδί των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, όχι μόνο των σοσιαλδημοκρατών αλλά και της δεξιάς Μέρκελ. Οπως έχουμε αποκαλύψει, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ είναι παντελώς ανέτοιμες (δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα για τον απαραίτητο επανυπολογισμό των συντάξεων με το νέο σύστημα), οπότε μπορεί να βρεθεί μια τεχνική δικαιολογία, προκειμένου να βολευτεί και ο Τσίπρας και το σύστημα.

Γιατί για το σύστημα, το πετσόκομμα των παλιών συντάξεων ώστε να έρθουν στο ίδιο επίπεδο με τις παλιές, είναι διαρθρωτικό μέτρο, κι ας λέει τις μπούρδες του ο Τσίπρας. Δε θα πεθάνουν μαζικά σε τρία-τέσσερα χρόνια οι συνταξιούχοι, όπως είπε ο Τσίπρας. Ο ορίζοντας είναι ορίζοντας εικοσαετίας. Και μόνο αυτό το γεγονός καθιστά το μέτρο απ’ αυτά που ονομάζουν διαρθρωτικά. Αρκεί να σκεφτούμε ότι οι αντιασφαλιστικές ανατροπές γίνονταν παλιά με ορίζοντα δεκαετίας και τώρα γίνονται με ορίζοντα πενταετίας (το 2010 ήταν οι νόμοι Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, το 2016 ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου). Κι έπειτα, οι καπιταλιστές και οι «θεσμοί» τους δε θέλουν να έχει απομείνει τίποτα από το προηγούμενο ασφαλιστικό σύστημα, γιατί ό,τι απομείνει μπορεί να χρησιμεύσει σαν ορόσημο για μελλοντικές διεκδικήσεις.

Η κυβέρνηση, μέσω διαρροών, ανήγγειλε ότι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης έθεσαν για πρώτη φορά επίσημα το ζήτημα στην τρόικα, τα μέλη της οποίας δεν τοποθετήθηκαν, γιατί -λέει- πλέον δεν εγκρίνουν ή απορρίπτουν μέτρα, αλλά μόνο καταγράφουν δεδομένα για να κάνουν έκθεση στην Κομισιόν.

Δεν έχει κανένα νόημα να εμπλακούμε σ’ αυτή τη φιλολογία, που την κατευθύνει η κυβερνητική προπαγάνδα. Εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε είναι το κύριο. Οτι δηλαδή θέλουν να μας βάλουν σε μια διαδικασία διεκδίκησης του να μείνουν οι παλιές συντάξεις στο επίπεδο που βρίσκονται σήμερα (έχοντας υποστεί του κόσμου τις περικοπές), αποδεχόμενοι ταυτόχρονα το νόμο Κατρούγκαλου, που δε διαφέρει σε τίποτα από το ασφαλιστικό σύστημα του Πινοσέτ, για το οποίο οι συριζαίοι κατηγορούν τη ΝΔ. Αν θέλουμε να έχουμε κοινωνική ασφάλιση, θα πρέπει να είμαστε πάντοτε συσπειρωμένοι γύρω από τη θεμελιώδη διεκδίκηση: πλήρης ασφάλιση για όλους και πλήρης χρηματοδότησή της αποκλειστικά από τους καπιταλιστές και το κράτος τους.

 
πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *