Κολαστήριο Μόρια: Βίντεο του Al Jazeera για τους βιασμούς, τις αυτοκτονίες και τη δυστυχία

Ντροπή για την Ευρώπη, την Ελλάδα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι το hot spot στη Μόρια της Λέσβου, καθώς εκεί περίπου 9.000 άνθρωποι βρίσκονται έγκλειστοι σε απάνθρωπες συνθήκες, σε εγκαταστάσεις που έχουν σχεδιαστεί για λιγότερους από 3.000.

Το αραβικό δίκτυο Al Jazeera, δημοσίευσε βίντεο «γροθιά στο στομάχι», στο οποίο η Λουίζ Ρολάν-Γκοσλέν από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» περιγράφει την δραματική κατάσταση, ενώ παρεμβάλλονται δηλώσεις μεταναστών και προσφύγων που εξιστορούν τα δεινά τους.

«Παιδιά βιάζονται. Περιορισμένοι χώροι. Ανύπαρκτες τουαλέτες. Θα μπορούσατε να επιβιώσετε ως αιτών άσυλο στη Μόρια;» αναφέρεται στο βίντεο.

«Παιδιά γύρω σου κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας. Η ψυχική σου υγεία επιδεινώνεται γρήγορα στον καταυλισμό στο ελληνικό νησί της Λέσβου», σημειώνει η Ρολάν-Γκοσλέν και προσθέτει: «Είχαμε νεαρούς ασθενείς ηλικίας ακόμη και πέντε ετών που τους βίασαν στη Μόρια. Αυτός ο φόβος συντρίβει τους ανθρώπους.»

AJ+

@ajplus

Children getting raped. Living in cramped spaces. No toilets. Could you survive as an asylum seeker in Moria?

Ένας Αφρικανός μετανάστης περιγράφει τις δραματικές καταστάσεις που έζησε στο ταξίδι του προς τη Λέσβο και όσα ζει στον καταυλισμό. «Εμένα με βίασαν στην Τουρκία. Όλα αυτά που είδα και έζησα είναι σαν να πήγαινα από κόλαση σε κόλαση».

Ένας άλλος πρόσφυγας, αναφέρει ότι ένα άτομο πρέπει να μοιραστεί την τουαλέτα με 72 άτομα και τη ντουζιέρα με 84. «Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις μια τουαλέτα πρέπει να περιμένεις μισή ώρα για να έρθει η σειρά σου», λέει.

Υπάρχουν συρματοπλέγματα γύρω, κοντέινερ όπου στριμώχνονται για να ζήσουν 20 άνθρωποι, μερικές φορές δύο, τρεις οικογένειες, τονίζεται στο βίντεο-γροθιά στο στομάχι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *