Βενεζουέλα: Επίκειται επίθεση τον Οκτώβριο;

του Modaira Rubio, Καράκας

Οι ΗΠΑ οξύνουν παραπέρα τη δράση τους ενάντια στη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μίκαελ «Μάικ» Πομπέο, ανακοίνωσε την Παρασκευή στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News ότι τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν μια «σειρά από ενέργειες». Ο επικεφαλής διπλωμάτης του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να φροντίσουν «ότι ο λαός της Βενεζουέλας θα αποκτήσει το δικαίωμα της συναπόφασης».

Στη Λατινική Αμερική τέτοιου είδους απειλές παίρνονται πολύ σοβαρά. Ο πρόεδρος της Βολιβίας για παράδειγμα, έκρινε τις δηλώσεις του Πομπέο τη νύχτα προς την Κυριακή, ως «αναγγελία για παραπέρα επιθέσεις» και ζήτησε: «Αν οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πραγματικά για την ευημερία του λαού της Βενεζουέλας, τότε πρέπει να άρουν το εμπάργκο και να σταματήσουν με τις συνωμοσίες. Ο Μάικ Πομπέο θα πρέπει να ενεργεί περισσότερο ως υπουργός Εξωτερικών και λιγότερο ως επικεφαλής της CIA.»

Αφότου ο ίδιος ο Τραμπ, μεταξύ άλλων, δεν ήθελε να αποκλείσει μια «στρατιωτική επιλογή» κατά της Βενεζουέλας, ο πρώην επιτελάρχης του Λευκού Οίκου υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, αναμένει ήδη ακόμη και τον Οκτώβριο μια στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας. Στον τηλεοπτικό σταθμό CNBC είπε την περασμένη βδομάδα, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε, με το βλέμμα στραμμένο στην ήττα που απειλεί τους ρεπουμπλικάνους του κατά τις εκλογές για το Κογκρέσο που θα γίνουν το Νοέμβριο, να ριψοκινδυνεύσει μια στρατιωτική περιπέτεια στο εξωτερικό, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τις αυξανόμενες εσωπολιτικές δυσκολίες. «Στη χώρα μας υπάρχει ένα ρητό: Ο Οκτώβριος εκπλήσσει», είπε ο Εμάνουελ [Ραμ], που στο μεταξύ είναι δήμαρχος του Σικάγου. «Πιστεύω ότι σ’ αυτή την κατάσταση θα προσπαθήσει να κάνει κάτι.» Ενόψει της μειούμενης αποδοχής της πολιτικής του [αναφέρει ο Εμάνουελ], ο Τραμπ θα καταφύγει στη δοκιμασμένη στρατηγική του παρελθόντος «να συγκεντρώσει κάτω απ’ τη σημαία» του πατριωτισμού τους ανθρώπους. Το CNBC, στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε τις επιθέσεις που διέταξε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, το 1998, κατά του Αφγανιστάν, του Σουδάν και του Ιράκ. Την εποχή εκείνη υπήρχε η υποψία ότι ήθελε να αποσπάσει την προσοχή κυρίως από την υπόθεση της ασκούμενης Μόνικα Λεβίνσκι. Μια σύγκριση, την οποία ο Ραμ –που τότε ήταν επίσης σύμβουλος του Κλίντον- φυσικά απορρίπτει.

Στις 14 Σεπτεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας του ελεγχόμενου από την Ουάσιγκτον, Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), Λουίς Αλμάγκρο, σε μια επίσκεψή του στα σύνορα μεταξύ Κολομβίας και Βενεζουέλας, δεν απέκλεισε μια στρατιωτική επέμβαση για να «επιλυθεί η κρίση στη Βενεζουέλα». Η αντίδραση σ’ αυτές τις δηλώσεις ήταν σε όλη τη Λατινική Αμερική ομόφωνα απορριπτική. Μάλιστα έντεκα μέλη της «Ομάδας της Λίμα», ενός συνασπισμού δεξιά κυβερνώμενων κρατών της ηπείρου που στρέφονται ενάντια στο Καράκας, αποστασιοποιήθηκαν σε μια επίσημη δήλωση από τα λεγόμενα του Αλμάγκρο και απέρριψαν ρητά κάθε ενέργεια, «η οποία περιλαμβάνει μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα». Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, Ταμπαρέ Βάσκες, ανακοίνωσε ότι δε θα υποστηρίξει την επανεκλογή του συμπατριώτη του ως επικεφαλής του ΟΑΚ. Αυτή, ωστόσο, θα γίνει το 2020.

Η κατακερματισμένη Αντιπολίτευση της Βενεζουέλας στο ζήτημα της ξένης επέμβασης είναι διχασμένη. Ενώ οι εκπρόσωποι της δεξιάς πτέρυγας όπως οι Antonio Ledezma, Diego Arria ή η Tamara Suju σε ταξίδια τους στο εξωτερικό ζήτησαν επανειλημμένα μια περαιτέρω αύξηση των κυρώσεων στο Καράκας καθώς και επέμβαση της «διεθνούς κοινότητας», ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία Χένρι Φάλκον καταδίκασε τις δηλώσεις του Αλμάγκρο. Κάλεσε τη δημοκρατική Αντιπολίτευση να συνεργαστεί για να βρει μια διέξοδο μέσω διαπραγματεύσεων. «Το να εκφράζεται κανείς υπέρ μιας ξένης στρατιωτικής επέμβασης για την ανατροπή του Μαδούρο, αυτό θα έφερνε όλο και περισσότερη βία φτάνοντας μέχρι τον εμφύλιο πόλεμο, η κρίση θα επιδεινώνονταν», προειδοποίησε.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, σε μια επίσκεψή του στην Κίνα πριν από λίγες ημέρες, έλαβε σαφή υποστήριξη. Προφανώς μπροστά στο φόντο του οικονομικού πολέμου μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, ο κινέζος πρόεδρος Ξι Τζίνπινγκ αξιοποίησε την επίσκεψη του ομολόγου του από τη Βενεζουέλα για να στείλει ένα σαφές μήνυμα, ότι η Λαϊκή Δημοκρατία δεν είναι έτοιμη να παραιτηθεί από τα συμφέροντά της στη Λατινική Αμερική. Η Κίνα εδώ και χρόνια αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της Βενεζουέλας και δραστηριοποιείται ιδιαίτερα με την εκεί βιομηχανία πετρελαίου. Ως εκ τούτου, στη νοτιοαμερικανική χώρα, η άφιξη ενός πλωτού νοσοκομείου συνοδευόμενου από ένα περιπολικό σκάφος του κινέζικου Πολεμικού Ναυτικού το Σάββατο στο λιμάνι της Λα Γουάιρα, χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό –παρ’ όλο που το «Χε Πινγκ Φανγκ Τσου» ήδη εδώ και βδομάδες βρίσκεται στο δρόμο στην Καραϊβική και έχει επισκεφτεί και άλλες χώρες.

Ο άλλος μεγάλος σύμμαχος της Βενεζουέλας, η Ρωσία, έλαβε επίσης σαφή θέση ενάντια στις απειλές που προέρχονται από την Ουάσιγκτον. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα, Μαρία Ζαχάροβα, καταδίκασε την περασμένη βδομάδα την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα που ζητούν οι πολιτικές ελίτ των ΗΠΑ και τα κοντσέρν των μέσων ενημέρωσης. Υπενθύμισε τις δραματικές συνέπειες των επεμβάσεων των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική στον εικοστό αιώνα, όπως στην Δομινικανική Δημοκρατία, την Κούβα, την Αϊτή και άλλες. Τόνισε ότι οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να προκαλέσει χάος στη Βολιβαριανή Δημοκρατία θα έρχονταν σε αντίθεση με τους «ανθρωπιστικούς στόχους» που διακήρυξε η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η πλούσια, όμως, σε πετρέλαια Βενεζουέλα, έχει στρατηγική σημασία για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αποκαταστήσουν την ηγεμονία τους στη Νότια Αμερική. Γι’ αυτό, την οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα θα μπορούσε να την εκμεταλλευτεί η Ουάσιγκτον, ώστε στην ανάγκη να εναποθέσει σε μια «στρατιωτική επιλογή», ακόμη και μόνη της και χωρίς τη συμμετοχή συμμαχικών κυβερνήσεων της ηπείρου. Και όχι μόνο για λόγους εκλογικής τακτικής.

Πηγή: junge Welt, 24.09.2018

Μετάφραση: Παναγιώτης Γαβάνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *