Σήμερα χρειαζόμαστε μια νέα επανεκκίνηση του εργατικού κινήματος

ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ                          diktuoergazomenonota@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Σήμερα χρειαζόμαστε μια νέα επανεκκίνηση του εργατικού κινήματος. Να ξεπεράσουμε τις παθογένειες του γραφειοκρατικού και κομματικού συνδικαλισμού.

Από τη 1-3-2019 καταργούνται οι σημερινές διατάξεις που ρυθμίζουν τη χορήγηση του Ανθυγιεινού Επιδόματος στους εργαζόμενους στο δημόσιο και στους ΟΤΑ.

.——————————————————————————————————————————-

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους στους δήμους που πήραν μέρος στην απεργία και στις συγκεντρώσεις. Στην Αθήνα οι απεργοί μαζί με άλλους εργαζόμενους σε κλάδους του δημοσίου συγκεντρώθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο οικονομικών στη οδό βουλής.

Ο υπουργός κ. Τσακαλώτος αντιμετώπισε με απαξιώσει τους απεργούς , αφού απέφυγε για άλλη μια φορά  να τους συναντήσει και συνεχίζει να υποκρύπτει από τα συνδικάτα την νέα λίστα για το ποσό και τις ειδικότητες που θα περιλαμβάνονται στο νέο  καθεστώς για το ανθυγιεινό επίδομα.

Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της συνεχίζουν  να κοροϊδεύουν και να καθησυχάζουν τους εργαζόμενους ότι δήθεν δεν θα γίνει περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Ο Νόμος 4512/2018, άρθρο 396  που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  είναι σαφής. Συγκροτείται  Επιτροπή η οποία θα «επανεξετάσει» τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απόδοση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους στο Δημόσιο (ΟΤΑ, κλπ) .  Σύμφωνα με τη διάταξη, το επίδομα αυτό,  θα επανασχεδιαστεί από μηδενική βάση. Θα καθοριστούν νέα κριτήρια δικαιούχων, νέος τρόπος υπολογισμού και το ύψος του επιδόματος που θα δίνεται σε κάθε κατηγορία δικαιούχων. Από τη 1-3-2019 καταργούνται οι σημερινές διατάξεις που ρυθμίζουν τη χορήγηση του Ανθυγιεινού Επιδόματος.

Η περικοπή  στο συγκεκριμένο επίδομα, ειδικά για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, οι οποίοι υπάγονται και στο ασφαλιστικό καθεστώς των ΒΑΕ, θα ανοίξει το δρόμο για την παραπέρα υπονόμευση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Μάλιστα, ενδεχόμενη διασύνδεση του νέου μέτρου με το ασφαλιστικό καθεστώς που ισχύει για τα ΒΑΕ, πέραν της μείωσης των μισθών, θα φέρει και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 4 έως και  9  χρόνια(από το 58ο,που είναι σήμερα,   στο 62ο, 67ο έτος ηλικίας,).

Συνάδελφοι, συναδέλφισσσες

Δεν αρκεί  μια 24ωρη απεργία για να αντιμετωπίσουμε την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την λεγόμενη μεταμνημονιακη περίοδο.                         Η ηγεσία τόσο της ΠΟΕ ΟΤΑ, αλλά και των άλλων συνδικάτων αποφάσισαν μια 24ωρη χωρίς προοπτική και με αιτήματα που δεν αφορούσαν όλους τους εργαζόμενους στο κλάδο και το δημόσιο. Εξαντλούνται σε επικοινωνιακού τύπου κινήσεις. Δεν είναι αποφασισμένες να οργανώσουν ένα διαρκεί και συντονισμένο αγώνα. Αρκούνται σε επετειακού χαρακτήρα απεργίες – μια ακόμη στις αρχές Νοεμβρίου, ενδεχομένως και μια το Δεκέμβριο.

Σήμερα χρειαζόμαστε μια νέα επανεκκίνηση του εργατικού κινήματος .Να ξεπεράσουμε τις παθογένειες του γραφειοκρατικού και κομματικού συνδικαλισμού.

Συντονισμένους, σχεδιασμένους  εργατικούς αγώνες με σχέδιο και με διάρκεια. Ταξική εργατική ενότητα, αλληλεγγύη, συμμέτοχη των ίδιων των εργαζομένων στη διαμόρφωση των αποφάσεων. Να διαμορφωθούν στόχοι πάλης με τα εργατικά δικαιώματα μπροστά, με  αιτήματα που θα βελτιώνουν την ζωή των εργαζομένων, Για αύξηση στο μισθό ΤΩΡΑ, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να σταματήσουν οι πολιτικές που ανακυκλώνουν την ανεργία. Να μειωθεί ο χρόνος εργασίας και να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοι νόμοι. Όχι σύνταξη στα 67 . Όχι στην περικοπή των συντάξεων και στη μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους. Όχι στην κατάργηση, μείωση του ανθυγιεινού επιδόματος.  Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να αποτραπούν τα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και το ξεπούλημα της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας στο Υπερταμείο προς όφελος των δανειστών.

Οκτώβριος 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *