Καταγγελία για ρατσιστές γονείς στην Χίο οι οποίοι “σπέρνουν μίσος στα σχολεία και στην τοπική κοινωνία”

Εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις η απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων γονέων και κηδεμόνων της Χίου, που τάχτηκαν κατά της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων. Μετά την δημόσια τοποθέτηση του κομμουνιστή, εκπαιδευτικού Μάρκου Σκούφαλου, έρχεται και καταγγελία από την συλλογικότητα “«Λάθρα;» – Επιτροπή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου” η οποία αποδίδει στους πρωτεργάτες της ρατσιστικής αυτής κίνησης ότι “σπέρνουν μίσος στα σχολεία και στην τοπική κοινωνία”.

Και η καταγγελία δεν περιορίζεται εκεί. Χαρακτηρίζουν το κείμενο που έδωσαν στην δημοσιότητα οι γονείς που αντιδρούν στο να έχουν μόρφωση τα προσφυγόπουλα, “μνημείο ντροπής για το νησί” το οποίο σπέρνει “στην τοπική κοινωνία λόγο διχαστικό, φοβικό και γεμάτο από αρνητικά στερεότυπα για τους πρόσφυγες”.

Αποδίδουν στους συντάκτες του ρατσιστικού κειμένου ότι στερούνται “βασικές αρχές δημοκρατίας” και αναρωτιούνται γιατί οι εισαγγελικές αρχές παρακολουθούν αμέτοχες “μεθοδευμένες κινήσεις άκρως επικίνδυνες για όσους”

Ολόκληρο το κείμενο της «Λάθρα;»:

  ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΜΙΣΟΣ ΚΑΙ ΔΙΧΟΝΟΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το εξώδικο για τα σχολεία που δημοσιοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες, πέρα από τις έωλες νομικές περικοκλάδες σπέρνει στην ουσία του φανατισμό και μίσος. Χρησιμοποιεί μισές αλήθειες, πατάει στον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά λόγω της «συμφωνίας», υποθέτει πολλά, για να μας πουν ουσιαστικά όσοι το υπογράφουν ότι θέλουν έξω από τα σχολεία τα παιδιά των προσφύγων και ότι μάλιστα έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν γι΄ αυτό!!!

Για εμάς το κείμενο αυτό είναι μνημείο ντροπής για το νησί.

Είναι ντροπιαστικό και εκθέτει όσους γονείς το υπέγραψαν διότι ουσιαστικά οι ίδιοι ως γονείς ζητάνε «καθαρά» σχολεία. Δηλαδή, σχολεία μόνο για Χιωτάκια. Φαίνεται ότι ως γονείς χρειάζονται εντατικά μαθήματα (παιδαγωγικής, ανεκτικότητας και κυρίως των βασικών αρχών δημοκρατίας).

Είναι ντροπιαστικό για όλους όσους μένουν σε αυτό το νησί και τις συντεταγμένες μορφές εκπροσώπησης του τόπου. Διότι οι εμπνευστές, συντάκτες και διακινητές του κειμένου σπέρνουν στην τοπική κοινωνία λόγο διχαστικό, φοβικό και γεμάτο από αρνητικά στερεότυπα για τους πρόσφυγες.

Οι φερέλπιδες αυτής της ολιγομελούς ομάδας, της αυτοαποκαλούμενης «παγχιακής», δεν κρύβουν πλέον τις προθέσεις της και με σημαία τον ξενοφοβικό και τελικά ρατσιστικό λόγο και πολιτική ατζέντα ακροδεξιάς θέλουν να κατέβουν στις επόμενες εκλογές. Αυτός ο τόπος αντέχει τέτοιο διασυρμό αλλά και διχασμό μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;

Αναρωτιόμαστε αν οι εισαγγελικές αρχές έχουν αντιληφθεί την ζοφερή πραγματικότητα και την ύπαρξη μεθοδευμένων κινήσεων να μπει στην εκπαίδευση η αντιπροσφυγική  ατζέντα γεγονός άκρως επικίνδυνο για όλους. Με συστηματικό τρόπο διακινούνται τον τελευταίο ένα χρόνο πέρα από κάθε πραγματικότητα στα σχολεία και τα συμβούλια γονέων εικασίες και φοβικά επιχειρήματα. Υπάρχουν ή όχι ηθικοί αυτουργοί γνωστοί σε όλους μας, οι οποίοι συστηματικά επιχειρούν να διχάσουν την τοπική κοινωνία και να σπείρουν φόβο και μίσος όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά για και για όσους γονείς έχουν διαφορετική άποψη;

Ευτυχώς στην «γειτονιά» που ζούμε δεν είναι διαπραγματεύσιμα τα θεμελιώδη δικαιώματα του παιδιού. Άλλωστε, βασική αρχή της δημοκρατίας είναι ότι τα δικαιώματα δεν είναι θέμα πλειοψηφίας ή μειοψηφίας.

Στηρίζουμε τους εκπαιδευτικούς και διευθυντές των σχολείων που πράττουν το καθήκον τους σύμφωνα με το δίκαιο και τις ανθρώπινες αξίες.

Είμαστε κοντά στους γονείς που είναι υπέρ της εκπαίδευσης όλων των παιδιών και καλούμε όσους γονείς προβληματίζονται να ενημερωθούν από τους αρμόδιους και να κλείσουν τα αυτιά τους στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Είμαστε περήφανοι που υποστηρίξαμε τα παιδιά πρόσφυγες για να πάνε στο σχολείο ήδη από το 2002».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *