Ο άνδρας που διέταξε τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα

Σαν σήμερα (9/10) το 1967 δολοφονήθηκε ο Τσε Γκεβάρα. Με αφορμή αυτό το γεγονός μεταφράσαμε και δημοσιεύουμε ένα κείμενο που αποτελεί το 20ο Κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο, «MIAMI FBI terrorist CONNECTION», στο οποίο ο συγγραφέας αναφέρεται στη ζωή και στο βρώμικο ρόλο του Φέλιξ Ροντρίγκες, πράκτορα της CIA και εκείνου που διέταξε τη δολοφονία του. Πέρα από την παραστατική παρουσίαση της δολοφονίας του Τσε, ο συγγραφέας συνεχίζει την ανάλυσή του φτάνοντας μέχρι το 1989, παρουσιάζοντας μια σειρά στοιχεία που αφορούν στη δράση αυτού του κτήνους. Πρόκειται για δολοφονίες, σαμποτάζ, τρομοκρατικές επιθέσεις, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, βασανισμούς αιχμαλώτων… Για όλα αυτά τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους (1976) με το μετάλλιο «Αστέρι της Ανδρείας» (ΠΓ).

του Jean Guy Allard

Τον Ιούνιο του 2001, αμέσως μετά τη δίκη των Πέντε[1], ο Pesquera συμμετείχε σ’ ένα πρόγραμμα που διοργάνωσε το κανάλι WAQI στο Μαϊάμι, το οποίο φιλοξένησε τον Armando Pérez Roura, ο οποίος κάνει δημοσίως εκστρατεία υπέρ της τρομοκρατίας κατά της Κούβας. Στο πλευρό του βρισκόταν μια γνωστή φιγούρα της τοπικής σκηνής: δεν ήταν κανείς άλλος παρά ο Φέλιξ Ροντρίγκες [Félix Ismael Rodriguez Mendigutía]!

Ασφαλώς είναι ένα από τα πιο διάσημα παλιοτόμαρα που φιλοξενούνται στο Μαϊάμι, την πόλη των ΗΠΑ, η οποία έχει αναμφισβήτητα τους περισσότερους ύπουλους δολοφόνους, τσιράκια, βασανιστές και εγκληματίες ανά τετραγωνικό μέτρο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Ο Ροντρίγκες αφηγήθηκε για άλλη μια φορά πως ο Τζορτζ Μπους (πρεσβύτερος), την εποχή εκείνη πράκτορας της CIAκαι υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις κατά της Κούβας, συναντήθηκε μαζί του, που τότε ήταν αστυνομικός του Μπατίστα, κατά τη διάρκεια στρατολόγησης κουβανών εμιγκρέδων, από τους οποίους στόχος ήταν να σχηματιστεί μια μονάδα μισθοφόρων και σαμποτέρ.

Ο Μπους λοιπόν μάζεψε άτομα όπως τους: Luis Posada Carriles, Frank Sturgis, E. Howard Hunt, Guillermo και IgnacioNovo Sampoll, Rafael Quintero, José Basulto, Herminio Díaz und Bernard Barker – όλοι τους συνδέθηκαν αργότερα με βρώμικες ενέργειες, οι οποίες αποδίδονται στα μέλη της μαφίας του Μαϊάμι και, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, συνδέονταν με τη δολοφονία του Προέδρου Τζον Φ. Κένεντι.

Ο νεαρός Φέλιξ Ροντρίγκες, που ήταν ανιψιός του José Antonio «Toto» Mendigutia Silvera, ο οποίος ήταν υπουργός Δημοσίων Σχέσεων και στενός συνεργάτης του Φουλχένσιο Μπατίστα, [ο Ροντρίγκες λοιπόν], πρώην φοιτητής της Στρατιωτικής Ακαδημίας της Αβάνας που συμμετείχε στον κατασταλτικό μηχανισμό του Μπατίστα, είχε όλες τις ιδιότητες να συμμετάσχει σ’ αυτή τη μονάδα των μισθοφόρων δολοφόνων.

Στη συνέχεια πήγε στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη διώρυγα του Παναμά, όπου εκπαιδεύτηκε στα σαμποτάζ και στην τρομοκρατία. Ήταν μέλος της Επιχείρησης 40, μιας ομάδας άξεστων της CIA, η οποία μετά από μια υποτιθέμενη νικηφόρα εισβολή θα «αποκαθιστούσε την τάξη στο νησί». Μερικούς μήνες αργότερα η CIA του ανέθεσε την πρώτη του αποστολή. Στις 14 Φεβρουαρίου 1961, ο Ροντρίγκες και άλλοι πράκτορες επιβιβάστηκαν σ’ ένα πλοίο κοντά στο Arcosde Canasi στα όρια των επαρχιών Αβάνας και Ματάνσας στην Κούβα και από εκεί πήγαν στη χώρα.

Αποβιβάστηκαν με δυό τόνους εξοπλισμού και εκρηκτικών, τα οποία ανακαλύφθηκαν λίγες ημέρες αργότερα χάρη σ’ έναν πράκτορα που είχε μπει κρυφά στην επιχείρηση.

Ο Φέλιξ Ροντρίγκες είχε επίσης μαζί του και διαταγές για τους αντεπαναστάτες στο νησί, μεταξύ άλλων, θα έπρεπε κατά το χρονικό σημείο της προγραμματισμένης εισβολής να ανατινάξουν τη γέφυρα κοντά στην Bacunayagua.

Η στιγμή της ξακουστής εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων είχε έρθει. Απέτυχε παταγωδώς – σε λιγότερες από 72 ώρες. Ο κουβανικός στρατός όχι μόνο συνέτριψε τους εισβολείς, αλλά συνέλαβε και περισσότερους από χίλιους αιχμαλώτους.

Καταζητούμενος από την Κρατική Ασφάλεια, ο Ροντρίγκες κρύφτηκε στο σπίτι ενός αντεπαναστάτη. Ήρθε σε επαφή με έναν υπάλληλο της ισπανικής Πρεσβείας, συνεργάτη της CIA, ο οποίος οργάνωσε την αναχώρησή του από τη χώρα μέσω της Πρεσβείας της Βενεζουέλας. Το 1963 πυροβολήθηκε θανάσιμα ο Κένεντι. Υπάρχουν ενδείξεις και καταθέσεις μαρτύρων που συνδέουν μ’ αυτό το γεγονός διάφορους κουβανούς συνωμότες, συμπεριλαμβανομένου των Φέλιξ Ροντρίγκες, Frank Sturgis, Herminio Díaz, Orlando Bosch, τους αδερφούς Guillermo και τον Ignacio Novo Sampoll. Ωστόσο, ο ρόλος των Τζορτζ Μπους, Ρίτσαρντ Νίξον και διάφορων βαρόνων πετρελαίου του Τέξας δεν έχει εξιχνιαστεί.

Την ημέρα της δολοφονίας του Κένεντι, ο Τζορτζ Μπους ήταν στο Τέξας. Ισχυριζόταν πάντα ότι δεν ήταν πλέον σε θέση να αναπαραστήσει την ακριβή του διαδρομή. Και ο Φέλιξ Ροντρίγκες δεν ήταν ούτε και αυτός πλέον σε θέση. Ωστόσο, χρόνια αργότερα, δόθηκε στη δημοσιότητα μια επιστολή του επικεφαλής του FBI, Τζέι Έντγκαρ Χούβερ, στην οποία αναφέρεται ότι κάποιος κ. Τζορτζ Μπους είχε πληροφορηθεί από την CIA σχετικά με τις αντιδράσεις των κουβανο-αμερικανικών κύκλων για την απόπειρα δολοφονίας.

Μετά την επιστροφή του από την Κούβα, ο Ροντρίγκες στάλθηκε με διαταγή της CIA στη Νικαράγουα μαζί με μια ομάδα άλλων πρακτόρων, όπου επιτέθηκαν στο ισπανικό καράβι Sierra de Aranzazu ως εκδίκηση για τις σχέσεις της Ισπανίας με την Κούβα. Η τρομοκρατική επίθεση προκάλεσε ένα τέτοιο σκάνδαλο, που η CIA απέσυρε τις αντικουβανικές μονάδες της.

Σύμφωνα με τις δικές του καταθέσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούνιο του 1967, ο Φέλιξ Ροντρίγκες έλαβε ένα τηλεφώνημα από έναν υπάλληλο της CIA, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως Larry S. και του πρότεινε να συμμετάσχει στην επιχείρηση σύλληψης του Τσε Γκεβάρα, του οποίου είχε επιβεβαιωθεί η παραμονή του στη Βολιβία. Ο Ροντρίγκες χρησιμοποίησε το όνομα «Φέλιξ Ράμος Μεδίνα.»

Ταξίδεψε με έναν άλλο κουβανο-αμερικανό μισθοφόρο που ονομαζόταν González, με τον οποίο έφθασε στις 2 Αυγούστου 1967 στην Λα Πας, πρωτεύουσα της Βολιβίας. Ο υπάλληλος για την υπόθεση με το όνομα Jim και ένας βολιβιανός υπάλληλος [υπεύθυνος για θέματα] μετανάστευσης τους υποδέχτηκε. Ο John Tilton ήταν υπεύθυνος του σταθμού της CIA. Ένας άλλος κουβανο-αμερικανός με το όνομα Gustavo Villoldo συνδέθηκε σύντομα με τον Ροντρίγκες και τον González.

Στις 31 Αυγούστου ο Ροντρίγκες είχε την πρώτη ευκαιρία να δοκιμάσει το «ανακριτικό ταλέντο» του. Ο José CastilloChávez, γνωστός ως «Πάκο», μέλος της μονάδας του Τσε, συνελήφθη. Ο Ροντρίγκες πήγε αεροπορικώς, συνοδευόμενος από τον ταγματάρχη Arnaldo Saucedo, από την Σάντα Κρους προς το Βαλεγκράντε.

Στις 22 Σεπτεμβρίου οι αντάρτες κατέλαβαν τη μικρή πόλη Άλτο Σέκο, αργότερα όμως στο χωριό Jagüey έπεσαν σε ενέδρα, όπου σκοτώθηκαν οι Coco Peredo, Manuel Hernández Osorio και Mario Gutiérrez Arcaya.

Στις 30 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκε ο Τσε στην περιοχή Βάγε Σεράνο.

Στις 8 Οκτωβρίου κατά τις 15:30 η ώρα ο Τσε συνελήφθη μετά από μια μάχη κατά την οποία τραυματίστηκε στο πόδι, ενώ τα πυρομαχικά είχαν εξαντληθεί. Τρεις αντάρτες και δυο στρατιώτες σκοτώθηκαν σ’ αυτή την αναμέτρηση.

Στις 16:00 η ώρα οδηγήθηκε στον λοχαγό Prado, ο οποίος έδωσε εντολή στον ασυρματιστή του να ενημερώσει το Βαλεγκράντε για τη σύλληψη.

Μέσω του μηνύματος, «Η περίπτωση Ραμόν επιβεβαιώθηκε», το νέο έφθασε στον συνταγματάρχη Zenteno στο Βαλεγκράντε, ο οποίος έκπληκτος απαίτησε μια δεύτερη επιβεβαίωση, και αργότερα διέταξε τη μεταφορά του Τσε στην Λα Ιγκέρα … λίγο προτού ο Φέλιξ Ροντρίγκες, ο οποίος ήταν επίσης στο Βαλεγκράντε ειδοποιήθηκε μέσω ενός άλλου κρυπτογραφημένου μηνύματος.

Σύμφωνα με τη δική του εκδοχή των γεγονότων, ο Rodríguez έφθασε στην Λα Ιγκέρα στις 6:15 το πρωί της 9ης Οκτωβρίου μαζί με τον βολιβιανό συνταγματάρχη Zenteno Anaya, ο οποίος είχε μαζί του έναν ισχυρό ραδιοφωνικό σταθμό και μια φωτογραφική μηχανή.

Είδε τον Τσε πεσμένο στο έδαφος με δεμένα τα χέρια πίσω από την πλάτη και τα πόδια του δεμένα μαζί, και άρχισε να το βρίζει έντονα.

Αργότερα έστειλε ένα κωδικοποιημένο μήνυμα στον πλησιέστερο σταθμό της CIA, ώστε να συνδεθεί με την έδρα στο Λάνγκλεϊ, στη Βιρτζίνια. Στη συνέχεια άρχισε να φωτογραφίζει όλα τα έγγραφα που βρέθηκαν στον Τσε, συμπεριλαμβανομένου του Ημερολογίου του, σελίδα προς σελίδα.

Ήδη, την ίδια ημέρα, πληροφορήθηκε ο βολιβιανός δικτάτορας Barrientos από τον πρέσβη των ΗΠΑ, Henderson, σχετικά με τη διαταγή να σκοτώσουν τον Τσε. Ο Ροντρίγκες με τη σειρά του, έλαβε το κωδικοποιημένο μήνυμα που εκδόθηκε για την εκτέλεση.

Σύμφωνα με ντοκουμέντα των ΗΠΑ που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Ροντρίγκες ενημέρωσε μία ώρα αργότερα τον συνταγματάρχη Zenteno για την απόφαση.

Σύμφωνα με το νεαρό στρατιώτη Eduardo Huerta Lorenzetti, ο οποίος είχε σκοπιά στο μικρό σχολείο όπου βρισκόταν ο Γκεβάρα, ήρθε ξαφνικά μέσα ο κουβανο-αμερικανός πράκτορας της CIA, ταρακούνησε τον Τσε από τους ώμους, τράβηξε απότομα τα γένια του και ούρλιαζε ότι θα τον σκοτώσει.

Ο Huerta προσπάθησε να παρέμβει αλλά ο Ροντρίγκες τον απείλησε και στρίγγλιζε χυδαιότητες.

Στη συνέχεια ο Φέλιξ Ροντρίγκες, επικαλούμενος ως Capitan Ramos, και ως «El Gato» [Ο γάτος], διέταξε τον λοχία Τζέιμ Τεράν να δολοφονήσει τον Τσε.

Στο ισπανικό περιοδικό Cambio 16, στην έκδοσή του της 18ης Δεκεμβρίου 1998, επιβεβαίωσε: «Βγήκα έξω και έστειλα τον Τεράν να εκτελέσει τη διαταγή. Του είπα να πυροβολήσει κάτω από τον αυχένα, ώστε να φαίνεται έτσι σα να είχε σκοτωθεί στη μάχη.»

Αλλά ο Τεράν δε μπορούσε να πυροβολήσει.

Ο Ροντρίγκες απειλούσε και τον διέταξε να κάνει τη δουλειά του.

Τελικά ο Τεράν το έκανε.

Στη συνέχεια ο πράκτορας της CIA, Φέλιξ Ροντρίγκες, είπε και στους άλλους στρατιώτες που ήταν παρόντες να πυροβολήσουν και αυτοί το σώμα του Γκεβάρα.

* * *

Στο ξενοδοχείο του Βελεγκράντε οι πράκτορες της CIA και οι βολιβιανοί υπάλληλοι γιόρταζαν τον θάνατο του Τσε.

Σύμφωνα με μάρτυρες, ο Φέλιξ Ροντρίγκες άνοιξε ένα μπουκάλι ουίσκι και είπε στην υγειά μας.

Την επόμενη ώρα, ο Ροντρίγκες συμμετείχε στην απόφαση να αποκοπεί το χέρι του Τσε με σκοπό την μετέπειτα ταυτοποίησή του.

Αφότου έφερε σε πέρας την άθλια δολοφονική αποστολή του, ο Φέλιξ Ροντρίγκες έφυγε από το Βαλεγκράντε και πήγε στη Σάντα Κρους, από εκεί στον Παναμά και τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις 24 Φεβρουαρίου 1969 ο Ροντρίγκες έλαβε την υπηκοότητα των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια η CIA τον έστειλε στη Σαϊγκόν, στο Βιετνάμ, όπου βασάνιζε και ανάκρινε αιχμαλώτους μαζί με τον TedShackley, τον πρώην επικεφαλής για τις επιχειρήσεις του σταθμού JM/WAVE της CIA στο Μαϊάμι που σχεδιάζονταν κατά της Κούβας.

Με εξαιρετική βιαιότητα συμμετείχε στο Σχέδιο Φοίνικας. Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της CIA, William Colby, αυτή η ιδιαίτερα κατασταλτική επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα 26.369 νεκρούς και 33.500 κρατούμενους στα κέντρα ανάκρισης των ΗΠΑ.

Ο Φέλιξ Ροντρίγκες προσχώρησε στον Λόχο Μετώπου Air Amerika, αργότερα έκανε λαθρεμπόριο ηρωίνης από το Λάος προς τις ΗΠΑ στο δίκτυο του Santo Traficante, πρώην νονού της Αβάνας και, τελικά, επηρέασε τη σύγκρουση στο Λάος, κερδίζοντας την υποστήριξη απομονωμένων φυλών. Ο Donald Gregg, αυτός που λάμβανε διαταγές από τον TedShackley, διεύθυνε την επιχείρηση.

Το 1972 και το 1973 ήταν εκπαιδευτής στον στρατό της Αργεντινής υπό τον στρατηγό Tomás Sánchez, τον οποίο είχε γνωρίσει στο Βιετνάμ.

Το 1974 ο Φέλιξ Ροντρίγκες συνεργάστηκε με τον Orlando Bosch, τον διευθυντή της CORU[2], η οποία αργότερα πραγματοποίησε εκατοντάδες τρομοκρατικά χτυπήματα σε 25 χώρες. Στη συνέχεια εκπλήρωσε διάφορες «αποστολές» στην Ουρουγουάη, στη Βραζιλία, στην Κόστα Ρίκα, στην Ονδούρα, στη Γουατεμάλα και στο Ελ Σαλβαδόρ. Μάλιστα, βοήθησε και στη διαφυγή του Αναστάσιο Σομόζα από τη Νικαράγουα.

Το 1976 ο Μπους παραπληροφόρησε το Κογκρέσο σχετικά με τους δολοφόνους του Orlando Letelier και του RonniMoffit, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από πράκτορες της δικτατορίας Πινοσέτ και τους «δανεισμένους» αδελφούς-δολοφόνους Guillermo και Ignacio Novo Sampoll, όλοι τους μαθητές του Bosch και φιλαράκια του Ροντρίγκες.

Το 1976 ο Μπους απένειμε στον Ροντρίγκες το μετάλλιο «Star of Valor» [Αστέρι της Ανδρείας].

Το 1979 ο Ροντρίγκες μαζί με τον Ted Shakley, τον πρώην διευθυντή του στη Σαϊγκόν, ήταν μπλεγμένος σε επιχειρήσεις όπλων στη Νότια Αμερική.

Το 1981 ο Ρήγκαν και ο Μπους μπήκαν στο Λευκό Οίκο, και ο Φέλιξ Ροντρίγκες εκπλήρωσε ξανά διάφορες αποστολές για τη CIA.

Το 1982 ο διευθυντής της CIA, William Casey, ξεκίνησε την επιχείρηση Black Eagle [Μαύρος Αετός], για «να επεκτείνει το ρόλο της CIA στην Κεντρική Αμερική». Τον Αύγουστο, ο αντιπρόεδρος Μπους διόρισε τον Donald Gregg σε NationalSecurity Adviser [Σύμβουλο Ασφαλείας]. Ο Gregg έστειλε τον Ροντρίγκες σε μια αποστολή υποστήριξης των νικαραγουανών Κόντρας.

Εκεί ο Ροντρίγκες μαζί με τον José Basulto οργάνωσε αυτό που αργότερα χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη υπεξαίρεση χρημάτων της «Εθνικής Ασφάλειας», με το πρόσχημα ότι θα οργάνωναν τις υπηρεσίες των στρατιωτικών νοσοκομείων για τους μισθοφόρους Κόντρας στη Νικαράγουα.

Τον Οκτώβριο του 1984 ο στρατηγός Latchinian, αναπληρωτής διευθυντής της Giro Aviation, μιας αεροπορικής γραμμής της CIA που την διαχειριζόταν ο Ροντρίγκες, συνελήφθη και φυλακίστηκε εξαιτίας εισαγωγής κοκαΐνης αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στα τέλη του 1984, ο Donald Gregg σύστησε τον Φέλιξ Ροντρίγκες, ο οποίος στη συνέχεια συναντήθηκε με τον ίδιο τον Μπους στις 22 Ιανουαρίου 1985, στον συνταγματάρχη Oliver North, επικεφαλής των επιχειρήσεων στην Κεντρική Αμερική.

Από δω και πέρα, το πρώην μέλος της Επιχείρησης 40 στο Ελ Σαλβαδόρ, ήταν υπεύθυνος για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κολομβία προς τις ΗΠΑ.

Η CIA του πρόσφερε το παλιό της φιλαράκι Luis Posada Carriles ως μόνιμο βοηθό.

Ένα πρώην μέλος της DEA, ο Celerino Castillo III, αφηγήθηκε αργότερα σε μια επιτροπή των μυστικών υπηρεσιών, με ποιο τρόπο ανακάλυψαν οι πληροφοριοδότες του μια αποθήκη γεμάτη με ναρκωτικά, όπλα και χρήματα στη βάση του Ιλοπάγκο και ότι πολλοί από τους πιλότους των Κόντρας αναφέρθηκαν ως έμποροι ναρκωτικών στους φακέλους τηςDEA.

Στις 18 Ιανουαρίου 1985, ο Ροντρίγκες συναντήθηκε με τον Roberto Milán-Rodríguez, έναν ειδικό στο ξέπλυμα χρήματος στο καρτέλ Medellin, ο οποίος καυχήθηκε ότι για την οργάνωση του είχε ήδη ξεπλύνει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Milán Rodríguez έδωσε 10 εκατομμύρια δολάρια για τους Κόντρας στη Νικαράγουα.

Στις 8 Μαΐου 1985, το γραφείο του Μπους ειδοποιήθηκε από τον Ροντρίγκες, ότι ένα αεροπλάνο τύπου C123 είχε καταρριφθεί από τις ένοπλες δυνάμεις της Νικαράγουας, κάτι που σημάδεψε την αρχή του σκανδάλου Ιράν-Κόντρας.

Τον Δεκέμβριο του 1985, ο Τζορτζ Μπους υποδέχτηκε πολύ ανοιχτά τον φίλο του Φέλιξ Ροντρίγκες στο Λευκό Οίκο για να γιορτάσει μαζί του τα Χριστούγεννα.

Το 1988 μια επιτροπή της Γερουσίας με επικεφαλής τον John Kerry, διερεύνησε αυτή τη σκανδαλώδη υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών και όπλων, στην οποία ήταν μπλεγμένοι οι Oliver North, Donald Gregg, John Poindexter, Elliott Abrams,Otto Reich, Richard Armitage, John Negroponte, Mitch Daniels και Φέλιξ Ροντρίγκες. Ο τελευταίος έπρεπε επίσης να καταθέσει, εμφανίστηκε όμως καλά προετοιμασμένος: «Στη διαδικασία κερδίσατε πολύ σεβασμό», ήταν το αινιγματικό σχόλιο του Τζορτζ Μπους σ’ ένα προσωπικό μήνυμα προς αυτόν.

Το 1989 ο Τζορτζ Μπους (πρεσβύτερος) έγινε πρόεδρος. Κατά την τελετή, με αφορμή την ανάληψη υπηρεσίας, ο Ροντρίγκες ήταν παρών μαζί με το μεγάλο φίλο του στρατηγό Rafael Bustillos, ο οποίος ήταν διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του Ελ Σαλβαδόρ.

Αν και ο Φέλιξ Ροντρίγκες ισχυρίστηκε ότι στη συνέχεια εγκατέλειψε την CIA, το περιοδικό «Rolling Stone» ανέφερε ότι συνέχισε να επισκέπτεται κάθε μήνα την αντιπροσωπεία για να πάρει οδηγίες και να πάει την αλεξίσφαιρη Cadillac του για επιθεώρηση. Σήμερα ο Φέλιξ Ροντρίγκες mafiando τριγυρίζει με το δίκτυό του αποτελούμενο από πρώην πράκτορες, δολοφόνους και συνωμότες, μέσα στο Μαϊάμι. Τώρα είναι επικεφαλής της εταιρείας βετεράνων του Κόλπου των Χοίρων, της Ταξιαρχίας 2056[3] και κάνει προπαγάνδα δημοσίως υπέρ της τρομοκρατίας κατά της Κούβας.

______

Σημειώσεις

[1] Πρόκειται για τους Πέντε Κουβανούς αγωνιστές, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 12 Σεπτεμβρίου 1998 από το FBI και φυλακίστηκαν μετά από στημένη δίκη. Τελικά μετά από διεθνείς κινητοποιήσεις αφέθηκαν ελεύθεροι σταδιακά, οι τελευταίοι το 2014.

[2] CORU, ισπ. «Coordinación de Organizaciones Revolucionarias Unidas», αγγλ. «Coordination of United RevolutionaryOrganizations» [Συντονισμός Ενωμένων Επαναστατικών Οργανώσεων]: Ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1976 από τον Orlando Boschμε εντολή του Τζορτζ Μπους (πρεσβ.), που τότε ήταν διευθυντής της CIA, σε μια συνάντηση στο Σάντο Ντομίγκο. Τα περισσότερα μέλη της ήταν πράκτορες της CIA. Στην πρώτη συνάντηση σχεδιάστηκαν μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένου της δολοφονίας του πρώην υπουργού Εξωτερικών Orlando Letelier και της ανατίναξης ενός κουβανέζικου επιβατικού αεροπλάνου. Στο σχέδιο συμμετείχε επίσης ο Luis Posada Carriles. Η CORU πραγματοποίησε εκατοντάδες χτυπήματα σε 25 χώρες.

[3] Ταξιαρχία 2056: Στρατιωτική ομάδα, η οποία ιδρύθηκε από την CIA, ώστε υπό την διοίκηση των υποστηρικτών του Μπατίστα να πραγματοποιήσει εισβολή στην Κούβα. Μετά την αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, μετατράπηκε σε εταιρεία βετεράνων αυτής της επιχείρησης, η οποία υποστηρίζει κάθε είδους βία κατά της Κούβας. Το σημερινό αφεντικό της είναι ο πράκτορας της CIA, Φέλιξ Ροντρίγκες, αυτός που έδωσε τη διαταγή το 1967 να δολοφονηθεί ο Τσε Γκεβάρα.

Μετάφραση: Παναγιώτης Γαβάνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *