Να στηρίξουμε τον ριζοσπαστικό συνεργατισμό!

Αν όχι εμείς, ποιοι; Αν όχι τώρα, πότε;

Στις 12, 13 και 14 Οκτώβρη, στο κατειλημμένο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ στην Θεσσαλονίκη λαμβάνει χώρα ένα μεγάλο φεστιβάλ για τον ριζοσπαστικό συνεργατισμό: Στο CoOpenAir Festival, μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις, συζητήσεις και workshops, αναδεικνύονται τα ζωντανά παραδείγματα συνεργατικών εγχειρημάτων που εργάζονται και λειτουργούν ριζοσπαστικά. Από τον Έβρο ως την Κρήτη 20 συνεργατικά εγχειρήματα μοιράζονται τις εμπειρίες τους και ανοίγουν νέους δρόμους για μία εργασία χωρίς αφεντικά, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Ο χώρος του φεστιβάλ είναι αυτός όπου δίνουν τον αγώνα τους καθημερινά από το 2011 οι εργάτριες και εργάτες της ΒΙΟΜΕ απαντώντας στα αφεντικά που πτώχευσαν την εταιρεία με μια απλή φράση: «Δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς». Κατέλαβαν το εργοστάσιο και το δουλεύουν καθημερινά με τη συνέλευση του σωματείου ως το κυρίαρχο όργανο λήψης αποφάσεων. Εδώ και 6 σχεδόν χρόνια, παράγουν προϊόντα που σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, ενώ παράλληλα στηρίζουν όλα τα κινήματα που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Φυσικά, οι ριζοσπαστικοί συνεταιρισμοί εντός του καπιταλισμού θα βρίσκουν διαρκώς απέναντί τους τα ασφυκτικά όρια του συστήματος. Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα από όλους οι εργάτριες και εργάτες της ΒΙΟΜΕ. Με το αστικό κράτος (υπό την ηγεσία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) να μην δίνει άδειες, να την οδηγεί σε πλειστηριασμούς να την καταστέλλει. Να της κόβει το ρεύμα και το νερό. Αυτός όμως δεν είναι ο λόγος για να παραιτηθούμε από την στήριξη του ριζοσπαστικού συνεργατισμού. Αντίθετα είναι ακόμα ένας λόγος για να σταθούμε στο πλάι του. Για να δυναμώσουμε τις εστίες αντίστασης και δημιουργίας, που θα προετοιμάζουν στο σήμερα την επανάσταση και την ανατροπή του καπιταλισμού μαζί με ολόκληρο το κοινωνικό κίνημα.

Καλούμε όλα τα κινήματα και τους ενεργούς πολίτες της Θεσσαλονίκης να δυναμώσουμε την προσπάθεια τόσο της ΒΙΟΜΕ όσο και όλων των υπόλοιπων συνεργατικών εγχειρημάτων που αγωνίζονται κόντρα στην «κοινωνική επιχειρηματικότητα» και την οικονομία των από πάνω. Να ενισχύσουμε το κομμάτι του συνεταιριστικού κινήματος εκείνο που βλέπει τον εαυτό του έξω από τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, της Ευρωπαικής Ένωσης. Έξω από τις λογικές των ΕΣΠΑ και τις εκμεταλλευτικές σχέσεις που κρύβονται κάποιες φορές πίσω από το πλαίσιο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Καλούμε σε μαζική προσέλευση στο CoOpen Air Fest 12, 13, 14 Οκτωβρίου και σε συμμετοχή στις πολιτικές συζητήσεις για να ανοίξουμε μαζί τους δρόμους που έχει ανάγκη η κοινωνία! Καλούμε επίσης στις κινητοποιήσεις για το μπλοκάρισμα όλων των επιχειρούμενων πλειστηριασμών της ΒΙΟΜΕ με πρώτη συγκέντρωση στις 25 Οκτωβρίου στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Μας στάλθηκε από την “ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ. Ομάδα κομμουνιστών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *