Αμερικανοδουλεία κοπής ΣΥΡΙΖΑ

Η εικόνα του κυβερνητικού Τύπου το πρωί της περασμένης Πέμπτης ήταν τραγελαφική. Η ΕφΣυν κυκλοφόρησε με κύριο θέμα και τίτλο «Ο Π. Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα». Ο υπέρτιτλος «ενημέρωνε» ότι «Αθήνα και Ουάσινγκτον αδειάζουν τον υπ. Αμυνας για Μακεδονικό και Βάσεις», ενώ ο πλαγιότιτλος «ενημέρωνε» ότι «Η αμερικανική κυβέρνηση αγνοεί τις προτάσεις του» (του Καμμένου).  Κιτρινιά ήταν οι «ενημερώσεις», όπως θα δούμε παρακάτω, όμως η επιθετικότητα ενάντια στον κυβερνητικό εταίρο ήταν ξέχειλη.

Η «Αυγή»… την είδε αλλιώς. Το κύριο θέμα της ήταν απ’ αυτά που χαρακτηρίζουμε με τη φράση «η μπάλα στην εξέδρα», ενώ στη βάση της σελίδας υπήρχε ένα θέμα με τίτλο: «Ν. Βούτσης: Ανοιχτή συνεργασία και όχι άξονες επιδιώκει η κυβερνητική πολιτική στα Βαλκάνια». Με μικρά γράμματα σημειωνόταν ότι «Για αμυντικό σύμφωνο Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας, Αλβανίας και Σερβίας ως “εναλλακτικό σχέδιο στη συμφωνία των Πρεσπών“ είχε μιλήσει ο Π. Καμμένος από τις ΗΠΑ». Κι ακόμα: «Κυβερνητικές πηγές: Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία των Πρεσπών».

Η προσέγγιση των δύο κυβερνητικών φυλλάδων ήταν όχι αποκλίνουσα, αλλά διαμετρικά αντίθετη. Η ΕφΣυν ζητούσε -εμμέσως πλην σαφώς- «να τελειώνουμε με τον Καμμένο», ενώ η «Αυγή» υποβάθμιζε το ζήτημα και απλώς κατέγραφε… ψύχραιμα τις διαφορετικές… αποχρώσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, φροντίζοντας να μην υπάρχει καμιά αιχμή για τον Καμμένο (από την τοποθέτηση Βούτση διάλεξε την πιο ανώδυνη).

Και οι δύο φυλλάδες, όμως, έκαναν την ίδια κουτοπονηριά. Στέκονταν στο… Plan B για το «Μακεδονικό» που παρουσίασε ο Καμμένος στις ΗΠΑ (σε συνάντηση με αμερικανό υφυπουργό Εσωτερικών) και όχι στη συνάντησή του με τον ομόλογό του, υπουργό Πολέμου των ΗΠΑ Τζέιμς -«Τρελό Σκυλί»- Μάτις. Και οι δύο φυλλάδες «κατάπιαν» αυτό το θέμα, γιατί επ’ αυτού ο Καμμένος δεν παρουσίασε προσωπικές θέσεις, αλλά κυβερνητικές θέσεις.

Αντίθετα, η φυλλάδα του Μαρινάκη, ναυαρχίδα της αμερικανοδουλείας εδώ και δεκαετίες, βρήκε την ευκαιρία να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ στο μαλακό του υπογάστριο, με κύριο θέμα και τίτλο «Ολη η Ελλάδα μία βάση των ΗΠΑ» και υπέρτιτλο που έσταζε φαρμάκι: «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ “παραδίδουν“ τη χώρα στους Αμερικανούς». Οχι, δεν ανησυχεί η φυλλάδα του Μαρινάκη μη τυχόν και οι Αμερικανοί την κατατάξουν στους εχθρούς τους. Το «πτυχίο» της αμερικανοδουλείας το έχει πάρει εδώ και πολλά χρόνια και το ανανεώνει με καθημερινές σχεδόν εξετάσεις. Απλά, και οι Αμερικανοί πρέπει να καταλάβουν ότι το Συγκρότημα Μαρινάκη πρέπει να κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορούσε ν’ αφήσει αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη. Κι αν δεν το καταλάβουν, θα γίνει μια επαφή με τον πρέσβη ή με τον ακόλουθο Τύπου της πρεσβείας και θα δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Αλλωστε, το σχετικό δημοσίευμα στις μέσα σελίδες κάθε άλλο παρά αντιαμερικανικό ήταν. Εστίαζε αποκλειστικά στο ερώτημα: «τι ανταλλάγματα πήρατε;», που τέθηκε και από πλευράς ΝΔ.

Ο Τσίπρας, όμως, τι εξηγήσεις να δώσει στον κόσμο της Αριστεράς, που τον βλέπει να πολιτεύεται ως ο πιο αμερικανόδουλος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης; Αυτός ο κόσμος δε διακατέχεται από «αντιαμερικανικά σύνδρομα», όπως αρέσκονται να γράφουν οι χυδαίοι αρθρογράφοι του αστικού Τύπου, τα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης. Αυτός ο κόσμος ξέρει Ιστορία, έχει μνήμες κι έχει νεκρούς και σακατεμένους από το καθεστώς της αμερικανοκρατίας.

Ας δούμε, όμως, τι συνέβη με τον Καμμένο στην Ουάσινγκτον, ξεκινώντας από το δευτερεύον.

Ρεντίκολα

Ο Καμμένος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, τον αρχιτέκτονα της Συμφωνίας των Πρεσπών και του παρουσίασε μια… εναλλακτική λύση για την περίπτωση που δεν κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Η εναλλακτική λύση (το Plan B) προβλέπει τη σύναψη μιας αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα Βαλκάνια. Υπό αμερικανοτοϊκό έλεγχο, φυσικά και με στόχο να αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και να θωρακιστεί η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ (το ονοματολογικό μπορεί να εξεταστεί αργότερα, όταν θα είναι «ώριμοι» οι δύο λαοί να δεχτούν μια συμβιβαστική λύση).

Δεν πρόκειται για ιδέα που «κατέβασε» ο Καμμένος. Πρόκειται για ιδέα που δουλεύεται στα επιτελεία του ΝΑΤΟ, ως εναλλακτική λύση στην περίπτωση που ναυαγήσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Πράγμα απολύτως λογικό για το επιτελείο μιας ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, που δε θέλει να χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Κάποιες πληροφορίες είχε, προφανώς, ο Καμμένος (από τις επαφές του με υπουργούς και επιτελείς του ΝΑΤΟ) και έσπευσε να «ξεφουρνίσει» αυτό που έπρεπε να κρατηθεί σαν εφτασφράγιστο μυστικό! Και πότε; Σε μια στιγμή που όλο το βάρος έχει ριχτεί στην προσπάθεια να «αγοραστούν» κάποιοι βουλευτές της Αντιπολίτευσης στα Σκόπια, ώστε να εξασφαλιστεί συνταγματική πλειοψηφία και να υλοποιηθεί το Plan A, δηλαδή η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών  από τα κοινοβούλια Μακεδονίας και Ελλάδας, ώστε η πρώτη να ενταχθεί με fast track διαδικασίες στο ΝΑΤΟ και να προχωρήσουν τα σχέδια που υπάρχουν για το έδαφός της.

Ο Καμμένος εμφανίστηκε ως «πυρπολητής» της Συμφωνίας των Πρεσπών, τη στιγμή που η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης (και των ΗΠΑ, της Γερμανίας, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ) είναι πως η Συμφωνία μπορεί και πρέπει να κυρωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πρώτα από το μακεδονικό και μετά από το ελληνικό κοινοβούλιο. Η συνάντηση με τον Μίτσελ δεν ήταν επίσημη, η αμερικάνικη πλευρά δεν εξέδωσε καμιά ανακοίνωση, όμως πρέπει να θεωρείται σίγουρα ότι κάποια «γαλλικά» πρέπει να τα άκουσε ο Κοτζιάς.

Δε χρειάζεται να σημειώσουμε ότι πρόκειται για κυβέρνηση-ρεντίκολο. Οταν ένας υπουργός πηγαίνει σε μια ξένη πρωτεύουσα και ξεφεύγει και από το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του (δεν είναι υπουργός Εξωτερικών ο Καμμένος) και από το πλαίσιο της επίσημης πολιτικής της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τον απολύει πριν καν επιστρέψει στη χώρα του (όπως είχε απολύσει κάποτε τον Ασημάκη Φωτήλα ο Ανδρέας Παπανδρέου, την ώρα που ο πρώτος βρισκόταν εν πτήσει προς την Αθήνα). Ο Τσίπρας, όμως, βρίσκεται υπό την ιδιότυπη ομηρία του Καμμένου και «καταπίνει» κάθε ξεφτιλίκι (κάποτε άκουσε τον Καμμένο να λέει μπροστά του στον Ιερώνυμο, ότι αν του το ζητήσει, θα ρίξει την κυβέρνηση!). Τι κάνει ένας αστός πρωθυπουργός σ’ αυτή την περίπτωση; Διώχνει τον υπουργό χωρίς δεύτερη συζήτηση κι αν χρειαστεί πάει σε εκλογές. Το τελευταίο είναι που δε θέλει ο Τσίπρας αυτή τη στιγμή. Θέλει να πάει σε εκλογές όπως τις έχει σχεδιάσει: να του έχουν δώσει την αναστολή της περικοπής των συντάξεων και να έχει κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως έχει δεσμευτεί στη Μέρκελ (και όχι μόνο). Γι’ αυτό και ανέχεται να τον κάνει «ρόμπα» ο Καμμένος.

Δε θα σχολιάσουμε, βέβαια, τα όσα είπαν ο Καμμένος και οι κολαούζοι του, μετά το σάλο που ξέσπασε. Οτι ήταν προσωπικές του θέσεις, από αγωνία για να βρεθεί λύση κτλ. Με τον Μίτσελ συναντήθηκε ως υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, όχι ως πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Με τέτοια «επιχειρήματα» απλώς μεγαλώνει η ξεφτίλα της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Απόγειο αμερικανοδουλείας

Επισήμως, ο Καμμένος συναντήθηκε με τον Μάτις στο Πεντάγωνο. Πριν δούμε τι είπε ο Καμμένος, ας δούμε την επίσημη ανακοίνωση του αμερικάνικου υπουργείου Πολέμου από την εκπρόσωπο Τύπου Ντάνα Γουάιτ:

«Ο υπουργός Αμυνας Τζέιμς Ν. Μάτις συναντήθηκε σήμερα στο Πεντάγωνο με τον έλληνα υπουργό Αμυνας Παναγιώτη Καμμένο για να επαναβεβαιώσουν τη μακρά αμυντική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Ο υπουργός ευχαρίστηκε τον υπουργό Καμμένο για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της χώρας του στην αμερικάνικη βάση της Σούδας, ένα κρίσιμο σημείο επιμελητείας.

Ο υπουργός Μάτις επαίνεσε επίσης τον υπουργό Καμμένο για τη δέσμευση της Ελλάδας στις αμυντικές δαπάνες του 2% και την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας αναβάθμισης των F-16 ύψους 1,5 δισ. δολαρίων.

Επίσης, ευχαρίστησε τον έλληνα υπουργό Αμυνας για τις πρόσφατες ενέργειες της χώρας του να πολεμήσει τις ρωσικές κακόβουλες ενέργειες στην περιοχή και οι δύο συμφώνησαν να συνεχίσουν να κρατούν τη Ρωσία υπόλογη».

Οπως βλέπουμε, η αμερικάνικη ανακοίνωση στέκεται κυρίως σε πολιτικά ζητήματα ειδικού αμερικάνικου ενδιαφέροντος. Η αναφορά στο 2% για τις πολεμικές δαπάνες είναι μια «εμμονή» των Αμερικανών, που πιέζουν τους άλλους νατοϊκούς ιμπεριαλιστές (είναι γνωστή η κόντρα Τραμπ-Μέρκελ). Η αναφορά στις «ρωσικές κακόβουλες ενέργειες» υπηρετεί την αμερικάνικη στρατηγική στα Βαλκάνια. Οσο για την αναβάθμιση των F-16, θυμόμαστε πολύ καλά τη μεγάλη σημασία που της έδωσε ο ίδιος ο Τραμπ, όταν δέχτηκε τον Τσίπρα στο Λευκό Οίκο. Είναι προπαγάνδα για τους Αμερικανούς, στους οποίους ο Τραμπ τάζει δουλειές.

Σε ό,τι αφορά τις βάσεις στην Ελλάδα, το Πεντάγωνο έκανε αναφορά μόνο στη Σούδα και στη σημασία της. Δε θέλησε να ανοιχτεί περισσότερο, μολονότι είναι γνωστό (το έχει πει και ο Πάιατ) ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συγκεκριμένα αμερικάνικα σχέδια για τη μόνιμη χρησιμοποίηση ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, κυρίως αεροπορικών. Ο Καμμένος, όμως, υπήρξε ασυγκράτητος. Βγήκε και διακήρυξε «ό,τι θέλετε, φίλοι Αμερικανοί». Κι επειδή είναι γνωστό πως ο χειρισμός της γλώσσας δεν είναι από τα δυνατά του σημεία, φρόντισε στη δήλωσή του (πριν δεχτεί ερωτήσεις) να πει τα πράγματα ως έχουν: «Οι ΗΠΑ, με αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που πλέον έχουν χτίσει με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό έχουν αναθέσει ουσιαστικά στην Ελλάδα το ρόλο του κέντρου του άξονα σταθερότητας προς τα νότια με την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και άλλες, αλλά και προς τα βόρεια με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία – χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ – και την ΠΓΔΜ». Ετσι ακριβώς: «έχουν αναθέσει»! Οι Αμερικάνοι είναι τα αφεντικά και η αστική Ελλάδα ο υπεργολάβος που του αναθέτουν συγκεκριμένες δουλειές!

Λίγο πριν τη δήλωση… εργολαβίας, ο Καμμένος είχε αναφερθεί στην «πάρα πολύ στενή συνεργασία στον αμυντικό τομέα», σε «προγράμματα όπως αυτά της αναβάθμισης των F16 και των P-3 Orion», αλλά και σε «δωρεάν στρατιωτική βοήθεια σε πολύ σημαντικό υλικό, όπως αυτή των Chinook, των Kiowa και άλλων μέσων που δεν είναι ανακοινώσιμα», που «έχουμε δεχτεί από τις ΗΠΑ». Ποια είναι τα «μη ανακοινώσιμα μέσα»; Ρητορικό είναι, φυσικά, το ερώτημα. «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», είπε ο Καμμένος, ένας από αυτούς που λοιδορούσαν τον Σημίτη για εκείνο το «ευχαριστώ την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οταν ρωτήθηκε αν ζητήθηκε κάτι συγκεκριμένο από τους Αμερικανούς, ο Καμμένος δεν είχε πρόβλημα να απαντήσει: «Συζητήθηκαν πολλά θέματα τα οποία δεν είναι ανακοινώσιμα. Σε γενικό πλαίσιο σας λέω ότι αυτά τα οποία είχαμε σχεδιάσει προχωρούν πολύ πιο γρήγορα και παράλληλα σχεδιάζουμε και καινούργιες συνεργασίες». Κι όταν ζητήθηκε το σχόλιό του για τον Μάτις, που «άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό ως ενδεχόμενο την πιθανότητα για νέα στρατιωτική βάση στην Ελλάδα και έριξε το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση», πάλι δεν είχε πρόβλημα να απαντήσει: «Υπάρχουν δομές, οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπει πλέον σε μία περίοδο που έχουμε νέα είδη απειλών, υπάρχει ο κυβερνοπόλεμος, οι δορυφορικές πληροφορίες, πάρα πολλά νέα μέσα τα οποία έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ και με την παρουσία τους στην Ελλάδα θα μπορούν να μας βοηθήσουν πάρα πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική».

«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε»! Αυτό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο Καμμένος από αμερικανικού εδάφους. Είναι γνωστό, άλλωστε ότι ο ίδιος έχει προτείνει από το 2015 στους Αμερικάνους να φτιά-ξουν αεροπορική βάση στην Κάρπαθο. Διότι το «δόγμα Καμμένου» είναι πως όσο πιο πολύ «αμερικανοποιηθεί» η Ελλάδα τόσο πιο πολύ θα θωρακιστεί έναντι της Τουρκίας.

Ο Καμμένος είπε όσα είπε, όχι ως Καμμένος, αλλά ως υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Τσίπρα. Οι συριζαίοι ενοχλήθηκαν για προπαγανδιστικούς και μόνο λόγους. Ενοχλήθηκαν από το ύφος του Καμμένου και όχι από την ουσία των όσων είπε. Επί της ουσίας δεν έχουν καμιά διαφωνία. Δεν είναι ο Τσίπρας που έγλειφε με τον πιο αηδιαστικό τρόπο τον Τραμπ; Δεν είναι η κυβέρνηση Τσίπρα που οργάνωσε το «έτος ΗΠΑ» στη ΔΕΘ; Δεν είναι ο Τσίπρας που δήλωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι καλύτερες από κάθε άλλη περίοδο; Δεν είναι ο Τσίπρας που παρουσιάζει τον ασφυκτικό εναγκαλισμό με τους ναζι-σιωνιστές του Ισραήλ και με τη ματοβαμμένη δικτατορία της Αιγύπτου, ως στρατηγική συμμαχία που προωθεί την ασφάλεια και την ειρήνη; Τουλάχιστον ο Καμμένος λέει ότι «μας το έχουν αναθέσει» οι Αμερικανοί.

Τις νέες στρατιωτικές βάσεις στους Αμερικανούς δεν τις έταξε ο Καμμένος στον Μάτις. Τις έχει δώσει η κυβέρνηση με τον πιο επίσημο τρόπο (αλλά στα μουλωχτά για τον ελληνικό λαό). Στη Λάρισα σταθμεύουν ήδη και επιχειρούν σε καθημερινή βάση τα αμερικάνικα UAV ΜQ-9 Reaper (μη επανδρωμένα), ενώ αναμένονται και ιπτάμενα τάνκερ. Στο αεροδρόμιο του Στεφανοβίκειου στη Μαγνησία αναμένονται αμερικάνικα ελικόπτερα. Το ίδιο έγινε στην Αλεξανδρούπολη με τα Black Hawk. Yπάρχει σχέδιο για εγκατάσταση F-22 και F-35 στην Ανδραβίδα και στο Ακτιο. Ο στρατηγός Ντάντφορντ, που ήρθε στο Σεπτέμβρη στην Αθήνα για να κανονίσει τα επιχειρησιακά, το είχε δηλώσει: «Η Ελλάδα είναι επίσης ανοιχτή στην επέκταση των ευκαιριών εκπαίδευσης για τις δυνάμεις μας που σταθμεύουν στην Ευρώπη, ιδιαίτερα για τις μονάδες του αμερικανικού στρατού, για να κάνουν εκπαίδευση με ελικόπτερα».

Εχουμε, λοιπόν, να κάνουμε με μια ανοιχτά και απροκάλυπτα αμερικανόδουλη κυβέρνηση. Κι αυτή είναι κυβέρνηση Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ (με τσόντα Καμμένο-ΑΝΕΛ).

Ο Σαββίδης είναι το σαμάρι…

Το δημοσίευμα των «New York Times» για τον Σαββίδη, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Η επιλογή της συγκεκριμένης εφημερίδας (που κάθε άλλο παρά φιλική προς τον Τραμπ είναι) επίσης δεν είναι τυχαία. Το μήνυμα ήταν πως σ’ αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχουν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί, δεν υπάρχει Τραμπ και «βαθύ κράτος», αλλά υπάρχει η ενιαία αμερικάνικη ιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική.

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, το γεγονός ότι το δημοσίευμα είδε το φως της δημοσιότητας τη μέρα που ο Καμμένος έκανε επίσημες συναντήσεις στις ΗΠΑ. Είναι γνωστές οι στενές σχέσεις του Καμμένου με τον Σαββίδη, καθώς ο Σαββίδης «τροφοδοτούσε» το εθνικοφασιστικό κύμα στη Βόρεια Ελλάδα, από το οποίο φιλοδοξεί να αντλήσει ψήφους και να πετύχει την κοινοβουλευτική του διάσωση ο Καμμένος. Οπως δεν ήταν τυχαία η ακροτελεύτεια παράγραφος στο επίσημο ανακοινωθέν του Πενταγώνου για τη συνάντηση Μάτις-Καμμένου: «Και οι δύο συμφώνησαν να συνεχίσουν να κρατούν τη Ρωσία υπόλογη». Περιττεύει να πούμε ότι ο Καμμένος δεν έχει καμιά αρμοδιότητα σ’ αυτόν τον τομέα. Δεν προΐσταται των μυστικών υπηρεσιών, ούτε του υπουργείου Εξωτερικών.

Το Μαξίμου έσπευσε να πει ανεπίσημα (μέσω «κυβερνητικών πηγών») ότι «η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των NYT». Τι έλεγε το δημοσίευμα; Οτι αμερικάνοι πράκτορες παρακολουθούσαν τον Σαββίδη, τον έκαναν «τσακωτό» να «εργάζεται υπέρ της Ρωσίας, προσπαθώντας να υπονομεύσει τη συμφωνία Ελλάδας-Μακεδονίας» και έτσι έφτασαν και στους ρώσους διπλωμάτες που απελάθηκαν ως κατάσκοποι. «Οι ΗΠΑ θεωρούν τις πληροφορίες  για τον κ. Σαββίδη και την απέλαση των διπλωματών ως μια σπάνια νίκη κατά των ρωσικών εκστρατειών παραπληροφόρησης στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνιζε το δημοσίευμα.

Οπως αντιλαμβάνεστε, το ταξίδι του Τσίπρα στη Μόσχα τον επόμενο μήνα, για το οποίο τόσο κόπο κατέβαλε το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών, έχει ήδη υπονομευτεί. Γι’ αυτό και οι συριζαίοι έβγαζαν καπνούς από τ’ αυτιά, ρίχνοντας μέρος της ευθύνης στον Καμμένο. Φυσικά, ο Σαββίδης, που έσπευσε επίσης να κάνει τις δικές του διαψεύσεις, είναι απλώς το σαμάρι. Ο γάιδαρος είναι ο ρωσικός ιμπεριαλισμός, τον οποίο οι Αμερικανοί θέλουν να εξοβελίσουν εντελώς από τα Βαλκάνια και γι’ αυτό χρησιμοποιούν τους Τσιπροκαμμένους ως απλά εργαλεία τους.

Πηγή: “ΚΟΝΤΡΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *