Φύσα, ρούφα, τράβα τόνε – H ιστορία του τεκέ σαν “κομμάτι της ιστορίας της εργατικής τάξης”.

Του Γ.Γ

Εικόνες μια άλλης εποχής, αλλά και αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, περιέχει το βιβλίο “Ρεμπέτικο΅Τεκέδες, μπαγλαμάδες, αμανέδες και νταλγκάδες” που κυκλοφόρησε χτες μαζί με την εφημερίδα “Docunento”.

Απ’ αυτό επιλέξαμε να παραθέσουμε δυο κεφάλαια.
Το πρώτο που το θεωρούμε και πιο ενδιαφέρον πρόκειται για μια προσέγγιση για το “Πώς συνδέονται τα χασισοποτεία και τα στέκια των ρεμπετών με την επιτήρηση της αναπαραγωγής της εργατικής τάξης εκ μέρους του κράτους”
Είναι ένα κείμενο γραμμένο από ξεκάθαρα αναρχικό οπτικό πεδίο – έχει πρωτοδημοσιευτεί στην περιοδική έκδοση “Antifa- Πόλεμος ενάντια στον φόβο τ. 57- και αντιμετωπίζει την ιστορία του τεκέ σαν “κομμάτι της ιστορίας της εργατικής τάξης”.

Το δεύτερο κείμενο που παραθέτουμε έχει περισσότερο ιστορικό ενδιαφέρον. Το υπογράφει η δημοσιογράφος Εμμυ Ντούρου. Κάνει αναφορά στους “διάσημους” τεκέδες που υπήρχαν, στους γνωστούς ρεμπέτες που σύχναζαν σ’ αυτούς, καθώς και τις σχέσεις που είχαν ορισμένοι “τεκετζήδες” με την αστυνομία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποσπάσματα από βιογραφίες του Νίκου Μάθεση και του Μάρκου Βαμβακάτη, που υπάρχουν εκεί και μας παρουσιάζουν τις εμπειρίες τους, από “μαστουρώματα”.

Διαβάστε:

Πώς συνδέονται τα χασισοποτεία και τα στέκια των ρεμπετών με την επιτήρηση της αναπαραγωγής της εργατικής τάξης εκ μέρους του κράτους.

Φύσα, ρούφα, τράβα τόνε – Τι συνέβαινε στα πέριξ όταν έκαιγαν φωτιές, Μα τι άλλο; Επιναν οι μάγκες αργιλέ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *