ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στους ΟΤΑ

 Ανοικτή επιστολή

Στους εργαζόμενους με το πρόγραμμα –κοινωφελούς  εργασίας-.

Συνάδελφοι συναδέλφισσες, σας καλωσορίζουμε στη δουλειά. Γνωρίζουμε ότι  η επιλογή να εργαστείτε μέσω αυτού του προγράμματος –  κοινωφελής εργασία- ήταν επιλογή ανάγκης για εσάς . Με το  πρόγραμμα αυτό θα απασχοληθείτε 30.000 άνεργοι στους Δήμους.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα πρόγραμμα υπερεκμετάλλευσης.  Σας λένε ωφελουμένους του προγράμματος – δεν σας αναγνωρίζουν ως εργαζόμενους- για να μπορούν με αυτό το τρόπο να παρακάμπτουν την εργατική νομοθεσία, να μην εφαρμόζουν τη συλλογική σύμβαση και το μισθολόγιο του Δημοσίου. Τα χρήματα που θα πληρώνεστε είναι : α)  19,81 ευρώ ημερησίως ( 495,25 ευρώ) καθαρά μηνιαίως για αυτούς που είναι πάνω από 25 ετών.  β) 17,27 ευρώ ημερησίως (431,75 ευρώ) καθαρά μηνιαίως για αυτούς που είναι  κάτω των 25 ετών, ανεξάρτητα από ειδικότητα, προϋπηρεσία, πτυχίο, οικογενειακή κατάσταση .

Οι δήμαρχοι συμβάλλουν με την πολιτική τους πρακτική στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην αύξηση των ελαστικών σχέσεων και στην εκ περιτροπής εργασία, ενώ γνωρίζουν ότι οι υπηρεσίες των δήμων έχουν αποψιλωθεί από μόνιμο προσωπικό και είναι τεράστιες οι ελλείψεις προσωπικού. Δεν ενδιαφέρονται για να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, την εξυπηρέτηση των πολιτών, ούτε και για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Έχουν αποδεχτεί και στηρίζουν αυτή τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική όπως και όλες τις μνημονιακές πολιτικές ,  συμπεριφέρονται ως εργοδότες και θέλουν το πρόγραμμα αυτό, όχι για να δώσουν δουλειά σε ανέργους όπως ισχυρίζονται  αλλά γιατί:

Δεν καταβάλλουν χρήματα από τα ταμεία του δήμου για τους εργαζόμενους με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, αφού πληρώνεστε  από τον ΟΑΕΔ.

θα καλύψετε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών των δήμων και μετά από 8 μήνες (λίγες ημέρες μετά τις δημοτικές εκλογές) θα σας δείξουν την πόρτα της εξόδου  για να πάρουν άλλους ανακυκλώνοντας τους ανέργους.

Ενώ είστε εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σας βαφτίζουν ωφελούμενους για να μην σας πληρώνουν με τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Να μην  αμείβεστε  με τον ίδιο μισθό που αμείβονται οι συνάδελφοι σας είτε είναι συμβασιούχοι είτε μόνιμοι. Να μην σας δίνουν ανθυγιεινό επίδομα -150 ευρώ – ενώ αρκετοί από εσάς θα εργαστείτε σε βαριά και ανθυγιεινή εργασία.  

Η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, Ν.Δ., τα κόμματα που το ψήφισαν στη βουλή αυτό το πρόγραμμα   και οι δήμαρχοι που το εφαρμόζουν  τσαλαπατούν το Σύνταγμα, το εργατικό δίκαιο που αναφέρεται στην ίση αμοιβή για ίση εργασία και  επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα με μισθούς πείνας και εξαθλίωσης. Θέλουν το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας στο πλαίσιο των νεοφιλελευθέρων πολιτικών της ευελιξίας στην εργασία, με την ανακύκλωση των ανέργων, αντί της μόνιμης σταθερής εργασίας με δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες. Μάθετε τα δικαιώματά σας.

 Τα προηγούμενα προγράμματα με τους αγώνες των εργαζομένων πετύχαμε ορισμένα δικαιώματα, όπως:

Η απασχόληση σας υπάγεται στο καθεστώς πενθήμερης εργασίας. Το δε ωράριο απασχόλησης  ακολουθεί το ωράριο που έχουν οι μόνιμοι εργαζόμενοι με την ίδια ειδικότητα στην ίδια υπηρεσία. Από την πρώτη ημέρα πρόσληψης σας  ο Δήμος υποχρεούται  σε όσους εργάζεστε στην καθαριότητα, τεχνική, πράσινο, φύλαξη  να σας δώσει Μέσα Ατομικής Προστασίας( ΜΑΠ) για την υγιεινή και ασφάλεια σας (παπούτσια, γάντια, παντελόνι, αδιάβροχο κ.λπ.) τα οποία θα πρέπει να φοράτε και ένα λίτρο φρέσκο γάλα την ημέρα.

Δικαιούστε άδεια με αποδοχές δύο (2) εργάσιμες ημέρες το μήνα. Στην περίπτωση που δεν κάνεις χρήση κάθε  μήνα, τότε οι μέρες μεταφέρονται στον επόμενο μήνα.  Οι γονείς παιδιών ηλικίας 4 έως 16 ετών δικαιούνται να απουσιάσουν συνολικά στη διάρκεια του Προγράμματος έως δύο (2) ημέρες για κάθε παιδί, σε ώρες ή ολόκληρη ημέρα κάθε φορά, προκειμένου να διευκολυνθούν στην παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών τους.

Εργαζόμενοι  οι οποίοι θα απασχολείστε σε παιδικούς/βρεφονηπιακούς σταθμούς μπορείτε να κάνετε χρήση του δικαιώματος απουσίας δύο (2) ημερών μηνιαίως, ενώ αναστέλλεται η απασχόλησή σας κατά τη διάρκεια των διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα, εξαιρουμένων των επίσημων αργιών. Στην περίπτωση αυτή, η απασχόλησή σας παρατείνεται μέχρι τη συμπλήρωση εκατόν είκοσι πέντε (125) ημερομισθίων και κατά ανώτατο όριο έως έξι (6) μήνες και δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

Στις περιπτώσεις που απουσιάσετε  λόγω ασθένειας, απαιτείται η προσκόμιση σχετικού πιστοποιητικού θεράποντος ιατρού. Οι ημέρες απουσίας λόγω ασθένειας που καλύπτονται από το Πρόγραμμα ανέρχονται συνολικά σε δεκατρείς (13) ημέρες. Σε περίπτωση που οι Ωφελούμενοι κάνουν χρήση αναρρωτικής άδειας πέραν των δεκατριών (13) ημερών, παρατείνεται η δυνατότητα απασχόλησής τους μέχρι τη συμπλήρωση εκατόν είκοσι πέντε (125) ημερομισθίων και κατά ανώτατο όριο έως έξι (6) μήνες και δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

Οι εργαζόμενες σε κατάσταση κυοφορίας δικαιούνται επιπλέον να απουσιάζουν για να υποβληθούν σε εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, εφόσον οι εξετάσεις αυτές πρέπει να γίνουν σε ώρες απασχόλησής τους από τον θεράποντα ιατρό. Σε περιπτώσεις απουσίας λόγω: α) επαπειλούμενης κύησης, β) κύησης και γ) λοχείας, οι οποίες βεβαιώνονται με τα προβλεπόμενα ιατρικά δικαιολογητικά, οι εργαζόμενες  δεν εκπίπτουν του Προγράμματος, αλλά αναστέλλεται η απασχόλησή τους κατά τη διάρκεια απουσίας τους, ενώ το χρονικό διάστημα απασχόλησης δύναται να ανέλθει κατά ανώτατο όριο στους δέκα (10) μήνες.

Οι μητέρες δικαιούνται μετά τον τοκετό είτε να προσέρχονται αργότερα είτε να αποχωρούν νωρίτερα από την εργασία τους κατά μία (1) ώρα κάθε μέρα και μέχρι το τέκνο να φτάσει στην ηλικία των τριάντα (30) μηνών. Σημειώνεται ότι το μειωμένο ωράριο για τη φροντίδα παιδιού έχει ως αφετηρία τη λήξη της άδειας λοχείας, δηλαδή εννέα (9) εβδομάδες μετά τον τοκετό. Το μειωμένο ωράριο για λόγους φροντίδας παιδιού χορηγείται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις στους γονείς και των δύο φύλων. Χορηγείται δε στον απασχολούμενο γονέα ακόμη και στην περίπτωση που ο άλλος γονέας δεν εργάζεται. Σε περίπτωση διαζυγίου, διάστασης ή γέννησης τέκνου χωρίς γάμο των γονέων του, το μειωμένο ωράριο για τη φροντίδα του παιδιού λαμβάνει ο γονέας που έχει την επιμέλεια του παιδιού, εκτός αν συμφωνήσουν διαφορετικά. Το δικαίωμα αυτό αποδίδεται έπειτα από κοινή δήλωση των γονέων προς τον Δήμο. Το δικαίωμα καθυστερημένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της μητέρας και εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα του παιδιού έχουν και οι θετοί γονείς παιδιού ηλικίας έως έξι (6) ετών, υπό τους ίδιους ως άνω όρους των φυσικών γονέων και με χρονική αφετηρία την υιοθεσία.

Οι εργαζόμενοι  ΑμεΑ ή  που έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ή παιδιά έως 15 ετών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο ή τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω ή έχουν σύζυγο με αναπηρία 80% και άνω, τον/την οποίο/α συντηρούν, έχουν δικαίωμα στο μειωμένο ωράριο κατά μία (1) ώρα την ημέρα, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.

Συνάδελφοι , συναδέλφισσες .

Αν εμείς οι  ίδιοι δεν αλλάξουμε την μοίρα μας ποτέ της  δεν θα αλλάξει.

Μην αποδέχεστε αυτή την πολιτική. Καλά κάνατε και ήρθατε στη δουλειά, αμφισβητήστε όμως τους όρους εργασίας που σας ΕΠΕΒΑΛΑΝ.  Παλέψτε μαζί με όλους τους  εργαζόμενους στον δήμο για τα δικαιώματα σας. Οργανωθείτε, δημιουργείστε επιτροπή αγώνα και διεκδίκησης των δικαιωμάτων σας. Μην εφησυχάζετε,  μην φοβάστε η δύναμη μας βρίσκεται στην αλληλεγγύη και τη συναδελφικότητα. Μαζί με το σωματείο των εργαζομένων στον δήμο να διεκδικήσουμε ότι μας στερούν και μας ανήκει.

Μέσα από τους αγώνες μπορεί να επιβληθεί η ίση αμοιβή για ίση εργασία. Απαιτείστε ΤΩΡΑ την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος, να πληρώνεστε με τη συλλογική σύμβαση των εργαζόμενων στους δήμους. Άνεργοι και εργαζόμενοι μαζί να υπερασπιστούμε τη σταθερή και μόνιμη εργασία με δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό. Με ανεξάρτητη εργατική δράση και πνεύμα ταξικής ενότητας ανέργων και εργαζομένων, όλοι μαζί να ανατρέψουμε αυτή την εργασιακή ζούγκλα.

Αυτή η πολιτική πρέπει και μπορεί να ανατραπεί. Να καταργηθούν τα προγράμματα αυτά. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών τους. Να Βρουν δουλειά οι άνεργοι  με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα .

Επικοινωνήστε μαζί μας στο email diktuoergazomenonota@gmail.com

Οκτώβριος 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *