Η μουσική στον δρόμο δεν είναι επαιτεία

Με διαμαρτυρία την Τετάρτη στις 12:00 στη Θεσσαλονίκη απαντούν μουσικοί στην προσαγωγή μίας συναδέλφου τους, η οποία έπαιζε σε δρόμο κοντά σε αστυνομικό τμήμα της συμπρωτεύουσας το απόγευμα της Κυριακής με αφορμή τον νόμο περί επαιτείας.

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ η ίδια η Μαίρη Στεφάνου εξήγησε ότι οι μουσικοί του δρόμου κάνουν street performance, εκφράζουν την τέχνη τους κι εάν περαστικοί εκτιμήσουν αυτό που ακούν μπορεί να τους αφήσουν από χρήματα-μικρές δωρεές, μέχρι κεράσματα και στιχάκια.

Όπως δήλωσε, οι αστυνομικοί της ζήτησαν να μην παίξει ξανά στο ίδιο σημείο, αλλά εκείνη αρνήθηκε αντιτίνοντας πως δεν υπάρχει κατηγορία εναντίον της για να πάρει την απάντηση ότι το ίδιο θα γίνεται μέχρι να ρυθμιστεί νομοθετικά το θέμα.

Το γεγονός κατήγγειλε ο Δημήτρης Ζερβουδάκης χαρακτηρίζοντας «μεταξικό» και «ανάλγητο» το νόμο και τονίζοντας την ανάγκη να εκλείψει από τη χώρα, γιατί ταλανίζει νέους και παλαίμαχους μουσικούς, που εκφράζονται ή επιβιώνουν στον δρόμο.

«Δεν της αρμόζει της Θεσσαλονίκης και της ιστορίας της, αυτό το “κυνήγι των μαγισσών”, φτάνει αυτή η ιστορία, αυτός ο νόμος πρέπει να γκρεμιστεί πάραυτα» πρόσθεσε ο τραγουδοποιός σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

O κ. Ζερβουδάκης επισήμανε ότι «είναι ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα που αφορά τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, σχετικά με τη δραστηριότητα των μουσικών και των καλλιτεχνών του δρόμου» και πρόσθεσε πως «εμείς σαν σύλλογος μουσικών Βόρειου Ελλάδος, στεκόμαστε στο πλευρό αυτών των μουσικών που δρουν στο δρόμο και επιχειρούμε την αλλαγή αυτού του νόμου που μας συνδέει με την επαιτεία».

Σημείωσε πως γνωρίζει ότι «με επικεφαλής τον Νίκο Παρασκευόπουλο και άλλων 41 βουλευτών, υπάρχει μια κοινοβουλευτική ερώτηση που ελπίζουμε μέσα στην εβδομάδα θα εξελιχθεί σε τροπολογία για να διορθωθεί αυτό το θέμα».

Πρόσθεσε ότι οι μουσικοί δεν έχουν αντιπαράθεση με την αστυνομία αλλά «δεν μπορεί με το νομοθετικό αυτό κενό, τα αστυνομικά όργανα να μην ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Θα πρέπει κεντρικά να λυθεί αυτό το ζήτημα».

Ο Θωμάς Σαρηγιαννίδης είναι μέλος του συλλόγου μουσικών Βόρειας Ελλάδας και έτυχε να περνάει από το σημείο την ώρα που έγινε η προσαγωγή της μουσικού. «Ήμουν μαζί της όταν την οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, ούτε οι ίδιοι οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν για ποιο λόγο την προσήγαγαν» υποστήριξε.

«Ο Σύλλογος Μουσικών, έχει καταθέσει αίτημα στην εισαγγελία πρωτοδικών και αύριο στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουμε διαμαρτυρία στο σημείο που έγινε το περιστατικό. Είμαστε στο πλευρό των μουσικών του δρόμου γιατί είναι η χαρά της πόλης μας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βόρειας Ελλάδας Πέτρος Καράλης.

«Καλούνται ΟΛΟΙ οι μουσικοί, με τα όργανά τους στην ΣΙΩΠΗΡΗ ειρηνική μας διαμαρτυρία. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΙΤΕΙΑ» σημειώνεται στο σχετικό κάλεσμα της Σ.Μ.Β.Ε.

Πηγή: “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *