Το σκληρό πρόσωπο του πρώην δικαστή

Ο πρώην δικαστής, πρώην πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου με τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά, πρώτον, το πόσο μονομερώς αντιλαμβάνεται τις «παρεμβάσεις» στη Δικαιοσύνη και, δεύτερον, πολύ σημαντικότερο, το πώς αντιλαμβάνεται την επιείκεια απέναντι στους ευάλωτους.

Αφού λοιπόν στην τοποθέτησή του έκρινε ως «εξόφθαλμα αντισυνταγματικό» το κάθε πρόσθετο μέτρο ελέγχου που περιλαμβάνει ο νέος νόμος για το «Πόθεν Εσχες» όλων των υπόχρεων, κατέληξε λέγοντας«Εγώ, βεβαίως, δεν έχω καμία διάθεση να προκαταλάβω αποφάσεις δικαστηρίων»!

Θα μας επιτρέψει να σχολιάσουμε ότι η δημόσια εκφρασμένη αυτή βεβαιότητά του περί αντισυνταγματικότητας προφανώς και δεν «ξεπλένεται» με την τελευταία αποστροφή του λόγου του. Ειδικά μάλιστα όταν ο ίδιος και το κόμμα του για απλές και μόνο εκτιμήσεις ή κρίσεις άλλων δημόσιων προσώπων σήκωσαν τα αντιπολιτευτικά τους λάβαρα περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Αθανασίου, όμως, έδειξε και πάλι το πώς αντιλαμβάνεται την έννοια της επιείκειας και του ανθρωπισμού. Ηταν ο εμπνευστής των φυλακών Γ Τύπου για όσους κρατούμενους έκρινε η κυβέρνηση Σαμαρά ότι έπρεπε να στερούνται βασικά δικαιώματά τους, τιμωρώντας τους με πρόσθετες ποινές εκτός δικαστηρίων.

Ζήτησε να αποσυρθεί η τροπολογία για την αποσυμφόρηση χωρίς καν να καταδεχτεί να δει τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ομαλότερη και αξιοπρεπέστερη ζωή των κρατουμένων στις φυλακές μειώνουν δραστικά τις υποτροπές και την εγκληματικότητα.

Αυτό όμως που κυριολεκτικά σόκαρε στη χθεσινή στάση του στη Βουλή ήταν η τοποθέτησή του στην τροπολογία που καταργεί την κατάπτυστη διάταξη περί επαιτείας – η αποποινικοποίηση δηλαδή του αδικήματος της επαιτείας.

Είπε επί λέξει: «Εγώ πιστεύω, κύριε υπουργέ, ότι είναι λάθος. Μην την κάνετε δεκτή. Θα σας πω γιατί. Διότι αυτή η τροπολογία επιτρέπει την εκμετάλλευση της αθωότητας των πολιτών. Και εν πάση περιπτώσει, είναι μια κακή εικόνα για τη χώρα μας [!] Βλέπουμε τώρα τους ζητιάνους που έχουν γεμίσει τη χώρα και έχει γεμίσει πολύ περισσότερο με τους αλλοδαπούς και όλους αυτούς».

Στο σημείο αυτό ο κ. Αθανασίου καταχειροκροτήθηκε από τη Ν.Δ., ενώ φυσικά έσπευσε να συμφωνήσει και η Χρυσή Αυγή.

Οσο για το επόμενο βήμα του κ. Αθανασίου και των ομοϊδεατών του; Μα τι άλλο, από τη διάταξη που ψήφισε ο Ορμπαν: να συλλαμβάνονται οι άστεγοι που κοιμούνται στους δρόμους!

Πηγή: Αντα Ψαρρά – “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *