Οι εργαζόμενοι του Δήμου Καλλιθέας νίκησαν

ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΥΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
 ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ !!!

Το 2014 ο τότε αντιδήμαρχος Σοφιανίδης (δημοτικός σύμβουλος σήμερα) της διοίκησης Κάρναβου, μας μήνυσε γιατί βάλαμε αυτό το πανό για την ΕΠΕΤΕΙΟ του πολυτεχνείου. Το δικαστήριο γίνεται ΤΡΙΤΗ 23/10/18 στις 9π.μ. στην Ευελπιδων.

———————————————————————————–

Στις 13 Νοέμβρη του 2014 o σύλλογος υπαλλήλων του Δήμου Καλλιθέας βάζει πανό στο Δημαρχείο για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Εκείνη την ώρα κάνει την εμφάνιση του ο αντιδήμαρχος και απαιτεί «να κατέβει το πανό γιατί χαλάει την αισθητική του Δημαρχείου». Η απάντηση που παίρνει είναι ότι είμαστε στις μέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, είναι καθήκον μας σαν εργαζόμενοι, ενεργοί πολίτες, να τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» και το πανό έμεινε εκεί. Ο αντιδήμαρχος επιτίθεται με υβριστικούς χαρακτηρισμούς προς τα μέλη του ΔΣ αποκαλώντας τους: «τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι, αργόσχολοι, χαραμοφάηδες, λουφαδόροι, κομματόσκυλα» αποκαλύπτοντας την ιδεολογική και πολιτική του αντίληψη για τους εργαζόμενους.

Ο σύλλογος υπαλλήλων του Δήμου Καλλιθέας βγάζει ανακοίνωση όπου καταγγέλλει την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης και την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του αντιδημάρχου. Παράλληλα o σύλλογος υπαλλήλων στις 24/11/2014 βάζει θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και ζητά από το Δήμαρχο και τις δημοτικές παρατάξεις να καταδικάσουν την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του αντιδημάρχου. Οι περισσότερες δημοτικές παρατάξεις την καταδικάσαν.

Ο δήμαρχος κ. Κάρναβος ζητούσε να τελειώσει το θέμα εκεί, αλλά δεν καταδίκασε την συμπεριφορά του συνεργάτη του. Αποτέλεσμα της στάσης του Δημάρχου, ήταν να προχωρήσει ο αντιδήμαρχος σε μήνυση ενάντια σε όλα τα μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου για πανό και την ανακοίνωση – καταγγελία που έβγαλε ο σύλλογος.

Η ενέργεια αυτή βαρύνει συνολικά τη διοίκηση Κάρναβου αφού ο αντιδήμαρχος είναι μέλος της παράταξής του (δημοτικός σύμβουλος τώρα) και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να μην καταδικάζει τις ενέργειες του συνεργάτη του.

Μήνυση ακροδεξιάς έμπνευσης λόγω… πανό για το Πολυτεχνείο!

«Τα “θρασίμια” του ’73 πάλευαν για Ψωμί Παιδεία Ελευθερία. Γι’αυτά παλευόυμε κι εμείς». Αυτό έγραφε το πανό που ύψωσαν οι υπάλληλοι του Δήμου Καλλιθέας το 2014. Σήμερα, ο πρώην αντιδήμαρχος τους οδηγεί στα δικσατήρια, για συκοφαντική δυσφήμιση 

Αφροδίτη Τζιαντζή

Παρουσία εκατοντάδων κόσμου, εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας, κατοίκων, αλληλέγγυων, συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ, ξεκίνησε την Τρίτη στα δικαστήρια της Ευελπίδων η δίκη 8 υπαλλήλων του δήμου για «συκοφαντική δυσφήμηση», μετά από μήνυση που υπέβαλε εναντίον τους ο πρώην αντιδήμαρχος Καλλιθέας και νυν εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Χριστόφορος Σοφιανίδης.

Ακούγοντας το ιστορικό της μήνυσης, αναρωτιέται κανείς αν πρέπει να γελάσει ή να ανατριχιάσει με την εξωφρενική αιτιολογία του.

Ολα ξεκίνησαν παραμονές της επετείου της 17 Νοέμβρη του 2014, με αφορμή την ανάρτηση πανό για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ενα πανό που, όπως μας λέει ο Λάζαρος Μηλιώνης, σημερινός πρόεδρος των εργαζομένων του δήμου, «ύψωσαν δύο εργαζόμενοι, εξουσιοδοτημένοι από τη γενική μας συνέλευση. Το πανό το αναρτάμε κάθε χρόνο δίπλα στην είσοδο του δημαρχείου, χωρίς ποτέ να υπάρξει αντίδραση. Εκεί πάντα έμπαινε, μπαίνει και θα μπαίνει».

Εκείνη τη χρονιά όμως, για κακή τους τύχη, περνούσε από μπροστά ο τότε αντιδήμαρχος Χρ. Σοφιανίδης, ο οποίος απαίτησε να κατέβει το πανό, διαμαρτυρόμενος ότι «χαλάει την αισθητική του».

Ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση, κατά την οποία ο αντιδήμαρχος εξύβρισε τους εργαζόμενους ως χαραμοφάηδες, ενώ εκείνοι του απηύθυναν τον χαρακτηρισμό «διπλοθεσίτης», επειδή κατά τη διάρκεια της θητείας του διατήρησε τη μισθοδοσία του ως δημοτικού υπαλλήλου στον Δήμο Αθηναίων.

Την 90ή μέρα μετά το περιστατικό, μία μέρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία για μήνυση, ο τότε αντιδήμαρχος μηνύει σύσσωμο το Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων για συκοφαντική δυσφήμηση. Τότε μάλιστα ίσχυε ο αντιδημοκρατικός νόμος του Κ. Μητσοτάκη περί διαθεσιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων αν εκκρεμούσε εις βάρος τους κατηγορία για αδίκημα μέχρι να τελεσιδικήσει η δίκη.

«Θεωρώ ότι είναι ένας από τους λόγους που μας μήνυσε. Ελεγε χαρακτηριστικά, «οι συνδικαλισταράδες από μένα θα χάσουν τη δουλειά τους»», συνεχίζει ο κ. Μηλιώνης.

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις και τα ψηφίσματα του δημοτικού συμβουλίου υπέρ των εργαζομένων, ο μηνυτής παρέμεινε ανυποχώρητος, υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι τον κατηγόρησαν πως εισπράττει παράνομα τους δύο μισθούς, κάτι που οι ίδιοι αρνούνται.

Μιλά για «ομηρία του Δήμου»!

Στην πρώτη μέρα της δίκης, ο πρώην αντιδήμαρχος ισχυρίστηκε ότι οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για απόσυρση της μήνυσης πάρθηκαν υπό πίεση και ότι «η Καλλιθέα τελεί υπό την ομηρία των συνδικαλιστών».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, κρίνεται προβληματική η στάση του δημάρχου Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου να επιβάλει «κομματική πειθαρχία» στους δημοτικούς συμβούλους και αντιδημάρχους της παράταξης ώστε να μην καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης.

«Εν έτει 2018, δεν θα επιτρέψουμε στα ακροδεξιά στοιχεία να βρίσκουν πολιτική στέγη και ειδικά σε ένα δημοτικό συμβούλιο όπως της Καλλιθέας, που αυτές οι αντιλήψεις δεν εκπροσωπούνται ώς τώρα. Καλούμε τη δημοτική αρχή να πάρει θέση αν είναι με τη δημοκρατία που εκφράζουν ο σύλλογος εργαζομένων και το δημοτικό συμβούλιο ή αν υποστηρίζει τα μεμονωμένα σταγονίδια “ιστορικού αναθεωρητισμού”», καταλήγει ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Ο σύλλογος δημοτικών υπαλλήλων της Καλλιθέας καλεί τους συναδέλφους τους και τον λαό της πόλης να τους συμπαρασταθεί αύριο, Παρασκευή, στα δικαστήρια, εκδηλώνοντας «την αντίθεσή τους στην ποινικοποίηση των δράσεων των εργαζομένων για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης».

Η δίκη συνεχίζεται αύριο στις 9.30 το πρωί στην αίθουσα 13, στην οποία μεταφέρθηκε εξαιτίας του πολυπληθούς κοινού και των μαρτύρων.

Δήλωση του δημάρχου Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβου στην «Εφ.Συν.»

«Το δημοτικό συμβούλιο με πρωτοβουλία της πλειοψηφίας έχει εγκρίνει ψήφισμα, που καλεί τον μηνυτή να βρει μία διέξοδο, ώστε να ανταποκριθεί στις προσπάθειες των εργαζομένων, για να μη συνεχιστεί αυτή η δίκη. Το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης είναι πλήρως κατοχυρωμένο και απολύτως σεβαστό στον Δήμο Καλλιθέας. Οι εργαζόμενοι έφεραν ένα ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο, που ακόμα και αν δεν συμφωνούσαμε πλήρως με το περιεχόμενό του, το υιοθετήσαμε, ζητώντας να αποσυρθεί η μήνυση. Θεωρούμε ότι ακόμα και τώρα η δίκη αυτή θα μπορούσε να αποφευχθεί. Προφανώς έχει γίνει μια παρεξήγηση».

———————————————————————-

26/10/18

Η δίκη τελείωσε, με την αθώωση των 7 μελών του πρώην ΔΣ του συλλόγου μας και την απαλλαγή του 8ου λόγω αμφιβολιών, ο 9ος όπως ξέρουμε έκανε δήλωση «μετάνοιας»…
Είναι μια τεράστιας σημασίας νίκη του εργατικού κινήματος, που βρέθηκε στο εδώλιο γιατί υπερασπίστηκε την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών, γιατί υπερασπίστηκε τη δυνατότητα του να τιμήσει την επέτειο του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ’ 73, γιατί υπερασπίστηκε τους εργαζόμενους και τη συκοφαντήσει τους από έναν αντιδήμαρχο νοσταλγό-υμνητή της χούντας, και φασίστα.

Παρά την προσπάθεια και τις παρεμβάσεις της έδρας να προστατέψουν τον μηνυτή-αντιδήμαρχο και τον μαρτυρά του, παρά την επιμονή τους να την μετατρέψουν σε μια δίκη που αφορούσε δήθεν προσωπικές διενέξεις και δήθεν συκοφαντική δυσφήμιση ενάντια του μηνυτή.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων (από συναδέλφους, από επικεφαλής δημοτικής παράταξης που εκπροσώπησε την αντιπολίτευση του Δήμου Καλλιθέας, της ΠΟΕ ΟΤΑ, της ΑΔΕΔΥ),οι απολογίες όλων των κατηγορουμένων, η υπεράσπιση της συνηγόρου μας, αλλά ΚΥΡΙΩΣ η μαζική συμμετοχή των συναδέλφων του Δ. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, και όσων μας συμπαρασταθήκαν, η αποφασιστικότητα τους, η ενωτική και μαχητική τους παρουσία και τις 2 ημέρες (μέσα και έξω από τη δικαστική αίθουσα), ήταν καθοριστική για την εξέλιξη της δίκης.

Ήταν μια άκρως πολιτική Δίκη, που κρίθηκε από τους συσχετισμούς και το Δίκιο, γι αυτό και η νίκη είναι τεράστιας πολιτικής σημασίας.

Ευχαριστούμε όλους (και καθένα ξεχωριστά) όσους συμπαραστάθηκαν με οποιαδήποτε τρόπο.
Δηλώνουμε όπως κάναμε και στο δικαστήριο πως δεν μπορούν να μας τρομοκρατήσουν, ότι και αν κάνουν, πως θα πολεμάμε παντού και πάντα το φασισμό, και κάθε αντεργατική πολιτική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *