Ενας ακόμα μνημονιακός προϋπολογισμός

O Χουλιαράκης που ανέλαβε να παραδώσει το στικάκι στον Βούτση ήταν σχετικά «μαζεμένος». Μίλησε για «το πρώτο κρίσιμο βήμα για την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, σε πιο φιλική προς την ανάπτυξη κατεύθυνση, αλλά και σε πιο φιλική προς την κοινωνική συνοχή κατεύθυνση». Ο Μαντάς, όμως, δεν κρατιόταν κι έδωσε πρώτος το σύνθημα για την υστερική προπαγάνδα που ακολούθησε: «Η πραγματικότητα που καταγράφηκε στον προϋπολογισμό, ο οποίος κατατίθεται σήμερα στην ελληνική Βουλή, λέει ότι, παρά τις Κασσάνδρες και τις καταστροφολογίες, έχουμε έναν προϋπολογισμό για πρώτη φορά επεκτατικό -στα 910 εκατ. ευρώ είναι ο δημοσιονομικός χώρος, χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ».

Ο Τζανακόπουλος πήρε τη σκυτάλη το πρωί της επομένης: «Η κυβέρνηση όχι μόνο καταφέρνει να δημιουργήσει όρους εξόδου από το μνημόνιο, χωρίς νέες επιβαρύνσεις, αλλά αντιθέτως προχωρά σε μέτρα κοινωνικής στήριξης, σε μέτρα ελάφρυνσης». Για να μη χαθεί το μομέντουμ, πήγε στη Βουλή ο ίδιος ο Τσίπρας για να εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας, εξυμνώντας τον «πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό».

Η κυβερνητική προπαγάνδα είναι κυριολεκτικά διαστροφική. Λες και κατατέθηκε ένας προϋπολογισμός που περιλαμβάνει μόνο «δημοσιονομικό χώρο 910 εκατ. ευρώ». Πρέπει ο ελληνικός λαός να ξεχάσει τα βασικά μεγέθη που χαρακτηρίζουν κάθε προϋπολογισμό (έσοδα και δαπάνες) και να μάθει να παπαγαλίζει τις λέξεις «δημοσιονομικός χώρος», χωρίς να καταλαβαίνει τι σημαίνουν. Και δε θα φταίει αυτός που δεν καταλαβαίνει, γιατί δεν είναι δυνατόν να καταλάβεις έννοιες που δεν έχουν κανένα περιεχόμενο. Τα 910 εκατομμύρια είναι κάποιες από τις δαπάνες που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2019. Αν δεν τοποθετήσεις αυτό το υποσύνολο στο σύνολο των δαπανών, αν δεν αναλύσεις το περιεχόμενο των δαπανών και αν δεν τις συγκρίνεις με τα έσοδα, με τη διάρθρωσή τους και με την εξέλιξη από χρόνο σε χρόνο), δε θα βγάλεις κανένα ουσιαστικό συμπέρασμα.

Είναι ακριβώς αυτό που επιδιώκουν οι πολιτικοί απατεώνες του ΣΥΡΙΖΑ. Να μη φανεί ότι κατέθεσαν έναν ακόμα μνημονιακό προϋπολογισμό, χωρίς καμιά αλλαγή (ούτε καν δευτερεύουσα) από τους προηγούμενους. Ας δούμε επί τροχάδην μερικά κομβικά μεγέθη αυτού του αντιλαϊκού προϋπολογισμού της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας (για να προκύψει ένα ακόμα «ματωμένο πλεόνασμα» το 2019, ύψους 6,9 δισ. ευρώ ή 3,6% του ΑΕΠ).

 Το σύνολο των φορολογικών εσόδων θα αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ. Ποσό που ξεπερνά το «δημοσιονομικό χώρο» της κυβερνητικής προπαγάνδας. Τα 682 εκατ. αυτής της αύξησης θα προέλθουν από τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης)! Αλλα 211 εκατ. θα προέλθουν από την άμεση φορολογία των φυσικών προσώπων, ενώ η αύξηση του φόρου νομικών προσώπων (των καπιταλιστικών επιχειρήσεων δηλαδή) θα είναι μόνο 162 εκατ.Οπως βλέπουμε, οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, που πληρώνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των έμμεσων φόρων και του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, με τους παραπάνω φόρους που θα πληρώσουν θα έχουν ισοφαρίσει αυτό που η κυβερνητική προπαγάνδα διαφημίζει ως «δημοσιονομικό χώρο».

 Το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού πετσοκόβεται κατά 1,3 δισ. και θα φτάσει τα 56,9 δισ., έναντι 58,2 δισ. το 2018. Ο νέος στόχος για το 2019 είναι χαμηλότερος κατά 573 εκατ. ακόμα και σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Οπως βλέπουμε, 1 δισ. νέοι φόροι και 1,3 δισ. λιγότερες δαπάνες, μας κάνουν 2,3 δισ., ποσό δυόμιση φορές το ύψος του «δημοσιονομικού χώρου» των 910 εκατ.!

 Πριν δούμε τι ακριβώς περιλαμβάνει ο «δημοσιονομικός χώρος», ας δούμε πώς αντισταθμίστηκε η μη περικοπή των συντάξεων, που υπολογίζεται σε περίπου 2,065 δισ.  Τα 1,73 δισ. εξασφαλίζονται από τη μη εφαρμογή μιας σειράς προνοιακών μέτρων (εξισορροπητικές παρεμβάσεις τις ονομάζουν).  Δε θα γίνουν: η επέκταση των σχολικών γευμάτων (190 εκατ.), η δημιουργία μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης-νηπιαγωγείων (140 εκατ.), η επιδότηση της συμμετοχής φτωχών ασφαλισμένων στα φάρμακα (240 εκατ.), ενώ μειώνεται και το κονδύλι για το επίδομα στέγασης (κατά 200 εκατ.).

 Ας δούμε τώρα και τα «επεκτατικά μέτρα» του «δημοσιονομικού χώρου».

Το επίδομα στέγασης, αφού περιπλανήθηκε από τα 600 εκατ. (Μεσοπρόθεσμο) στα 300 (Τσίπρας στη ΔΕΘ) και μετά στα 200 (προσχέδιο προϋπολογισμού), προϋπολογίζεται να «κάτσει» τελικά στα 400 εκατ.  Επειδή, όμως, είμαστε υποψιασμένοι πολίτες και όχι χάπατα, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ετοιμάζεται ένα πρόγραμμα σαν το κυπριακό «Εστία» για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύθμισης των «κόκκινων» στεγαστικών ταμείων. Το ανεξόφλητο δάνειο του μη δυνάμενου οφειλέτη θα κουρεύεται στο ύψος της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, το κράτος θα επιδοτεί ένα μέρος της δόσης (το 1/3 είναι στην Κύπρο) και ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει το υπόλοιπο. Επειδή δεν έχει προβλεφθεί σχετικό κονδύλιο, υποψιαζόμαστε ότι το κονδύλι για το επίδομα στέγασης πήγε στα 400 εκατ. προκειμένου να πληρώνεται απ’ αυτό και η κρατική επιδότηση στα «κόκκινα» δάνεια που θα ρυθμιστούν (όποιος δε ρυθμίσει το δάνειό του θα χάνει το σπίτι του).

Θα μειωθεί μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ κατά 10%. Η μείωση κρατικών εσόδων υπολογίζεται σε 260 εκατ.  Ομως, με δεδομένο ότι θα υπάρξουν νέες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, το χαράτσι στις λαϊκές περιοχές θα πάει προς τα πάνω και στις πλούσιες προς τα κάτω.

Θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Η μείωση υπολογίζεται στα 177 εκατ. ευρώ.

Εδώ σταματούν οι «επεκτατικές παρεμβάσεις» υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, που αν πάρουμε τοις μετρητοίς τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, δε θα ξεπεράσουν τα 830 εκατ. Θυμηθείτε, 682 εκατ. είναι ο αυξημένος ΦΠΑ και 211 εκατ. η αυξημένη φορολογία φυσικών προσώπων.

Οι υπόλοιπες «επεκτατικές παρεμβάσεις» του «δημοσιονομικού χώρου» αφορούν το κεφάλαιο: Κρατική επιδότηση του 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους μέχρι 24 ετών (51 εκατ. για το 2019). Μείωση του συντελεστή φορολογίας εταιρικών κερδών από 29% σε 25% σε βάθος τετραετίας (1% θα μειωθεί το 2019, αλλά δεν υπολογίζουν ποσό, γιατί η εκκαθάριση θα γίνει το 2020). Μείωση του συντελεστή φορολογίας στα διανεμόμενα κέρδη από 15% σε 10% (και σ’ αυτό δεν υπολογίζουν ποσό, γιατί θα εκκαθαριστεί το 2020).

 Η συνολική δαπάνη για συντάξεις μειώνεται κατά 275 εκατ. ευρώ (από 28,662 δισ. το 2018 σε 28,387 εκατ. το 2019). Ο νόμος Κατρούγκαλου κάνει το θαύμα του. Η πραγματική μείωση είναι μεγαλύτερη, καθώς οι κύριες συντάξεις θα μειωθούν κατά 348 εκατ. ευρώ, ενώ οι επικουρικές θα αυξηθούν κατά 74 εκατ. ευρώ. Δεν πρόκειται, όμως, για αύξηση στις καταβαλλόμενες συντάξεις, αλλά για αύξηση του συνολικού κονδυλίου μετά τον υπολογισμό δεκάδων χιλιάδων συντάξεων των οποίων καθυστερεί η έκδοση. Ετσι, μειώνοντας το κονδύλι για συντάξεις, εμφανίζονται χωρίς την ανάγκη να κάνουν «τραβηχτική» από το ΑΚΑΓΕ (φέτος «τράβηξαν» σχεδόν 400 εκατ.).

 Η κρατική χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία θα μειωθεί κατά 935 εκατ. ευρώ.

 Το κονδύλι για επιδόματα ανεργίας μειώνεται κατά 63 εκατ. ευρώ (από 1,06 δισ. σε 997 εκατ.). Αυτό σημαίνει ότι λιγότεροι άνεργοι θα πάρουν επιδότηση, όχι φυσικά επειδή θα βρουν δουλειά, αλλά επειδή δε θα πληρούν τις προϋποθέσεις.

 Αντίθετα, η δαπάνη για προγράμματα «ενεργητικής απασχόλησης», δηλαδή γι’ αυτά που επιδοτούν τους καπιταλιστές για να απασχολούν εργαζόμενους-δούλους, θα αυξηθεί κατά 191 εκατ. ευρώ (από 360 σε 551 εκατ.).

 Στα νοσοκομεία, μετά το πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης των προηγούμενων χρόνων (363 εκατ. ήταν το πετσόκομμα το 2018), θα υπάρξει νέο πετσόκομμα το 2019 κατά 65 εκατ. Οι συριζαίοι, βέβαια, θα διαφημίσουν την άθλια αύξηση των 35 εκατ. ευρώ που προβλέπεται για το τρισάθλιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οσο για τον ΕΟΠΥΥ, θα χρηματοδοτηθεί μόνο με 100 εκατ. που προορίζονται για την «κάλυψη της δαπάνης υγειονομικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών».

Μετά την παραπάνω ενδεικτική παράθεση μερικών βασικών μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού, δεν πρέπει να μείνει καμιά αμφιβολία περί του ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ακόμα μνημονιακό προϋπολογισμό. Πράγμα απολύτως λογικό, αν σκεφτούμε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με τη φορολογία, τόσο την έμμεση (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης) όσο και την άμεση (συντελεστές φορολογίας και μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους). Ο Τσίπρας και η κλίκα του προσπαθούν να περάσουν στον ελληνικό λαό τη λογική του ζήτουλα που αισθάνεται ευγνώμων σε όποιον του δίνει ελεημοσύνη.
Πηγή: “ΚΟΝΤΡΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *