Βρόμικα παιχνίδια δεσποτάδων και αστικών κομμάτων

Μπορεί ο Ιερώνυμος να υπέστη μια δεινή προσωπική ήττα, καθώς το προσύμφωνο που υπέγραψε με τον Τσίπρα και παρουσίασαν οι δυο τους με πολλά ταρατατζούμ δεν μπορούσε να συγκεντρώσει ούτε απλή πλειοψηφία στη σύνοδο του δεσποταριάτου, όμως οι δεσποτάδες ξέρουν καλά την τέχνη του παζαριού και του συμβιβασμού σε νέα βάση. Μόνο δυο δεσποτάδες αποχώρησαν από τη σύνοδο, ενώ οι «μετριοπαθείς» ανέλαβαν να συντάξουν μια απόφαση που την ψήφισαν όλοι τους. Τι έλεγε αυτή η ομόφωνη απόφαση; Οτι το δεσποταριάτο δε συμφωνεί με την έξοδο των κληρικών από τις λίστες των δημόσιων υπάλληλων, ενώ είναι έτοιμο να συνεχίσει το διάλογο με την κυβέρνηση για τα υπόλοιπα ζητήματα. Δηλαδή, δε θέλουν να βγουν οι παπάδες από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, αλλά τους αρέσει η ιδέα να πάρουν το μισό της ακίνητης περιουσίας που διεκδικούν από το κράτος, μέσω της εκμετάλλευσης του συνόλου αυτής της εταιρίας από εταιρία που θα διοικούν από κοινού με το κράτος. Μονά-ζυγά δικά τους, δηλαδή.

Το μέγαρο Μαξίμου, βλέποντας ότι ο Ιερώνυμος ηττήθηκε, προσπάθησε να δείξει ότι αυτή η ήττα δεν αφορά και τον Τσίπρα. Και ανακοίνωσε: «Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας». Σε απλά ελληνικά: θα νομοθετήσουμε όπως νομίζουμε εμείς, θα βγάλουμε τους κληρικούς από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και το σχετικό νομοσχέδιο απλά θα το θέσουμε υπόψη σας, για να το γνωρίζετε, όχι για να έχετε δικαίωμα βέτο.

Υπάρχει περίπτωση να κάνει ο Τσίπρας αυτά που με απειλητικό τρόπο ανακοίνωσε το μέγαρο Μαξίμου; Σε προεκλογική περίοδο και με δέκα χιλιάδες παπάδες στα κάγκελα, τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει. Απλά κάνει τον «καμπόσο» για να τονώσει το αίσθημα των απανταχού συριζαίων που βλέπουν ότι ακόμα και σ’ αυτόν τον ετεροβαρή (σε βάρος του κράτους) συμβιβασμού που πέτυχε με τον Ιερώνυμο, ο Τσίπρας «έφαγε πόρτα» από τους δεσποτάδες.

Σαν να μην έτρεξε τίποτα, ο Ιερώνυμος έσπευσε να απαντήσει: «Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας»!

Ο Τσίπρας λέει ότι θα προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση νομοσχεδίου, ο Ιερώνυμος λέει πως χαίρεται για τη συνέχιση του διαλόγου. Μας δουλεύουν και οι δύο μαζί. Αμφιβάλλουμε αν θα υπάρξει νομοσχέδιο σύντομα, αλλά κι αν υπάρξει, αυτό θ’ αρχίσει να συζητιέται με τους δεσποτάδες και η ψήφισή του θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Γιατί αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή, που θα βγάζει τους παπάδες εκτός δημοσιοϋπαλληλίας, ο Ιερώνυμος (με βάση την ομόφωνη απόφαση της συνόδου του δεσποταριάτου) θα πρέπει να τεθεί επικεφαλής της «τζιχάντ» που θα ξεκινήσει το παπαδαριό.

Γι’ αυτό και ο μηχανισμός προπαγάνδας του Μαξίμου έριξε αμέσως στην πιάτσα τη μυστική συνάντηση Μητσοτάκη-Ιερώνυμου. Η δημοσίευση της είδησης ταυτόχρονα σε τρεις συριζοφυλλάδες («Αυγή», «Documento», «ΕφΣυν») δεν αφήνει αμφιβολίες για την προέλευσή της. Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ιερώνυμο μια μέρα πριν ο τελευταίος εμφανιστεί με τον Τσίπρα στο γνωστό τηλεοπτικό σόου στο Μαξίμου. Σύμφωνα με την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μητσοτάκης προσπάθησε να αποτρέψει τον Ιερώνυμο από το να κλείσει συμφωνία με τον «άθεο» Τσίπρα, ώστε να την κλείσει με τον «ευσεβή» Κούλη. Αυτό ήταν και το γαργαλιστικό στοιχείο της είδησης, γιατί μυστικές συναντήσεις με τον Ιερώνυμο έχει κάνει ουκ ολίγες ο Τσίπρας.

Και πού ξέρει ο Τσίπρας τι είπε ο Κούλης στον Ιερώνυμο; Του το είπε ο Ιερώνυμος (για-τί ο Κούλης αποκλείεται να του το είπε). Ελα όμως που ο Ιερώνυμος διέψευσε ότι έγινε συζήτηση με τέτοιο περιεχόμενο! Επομένως, αν είναι ψεύτης ο Κούλης, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ψεύτης είναι και ο Ιερώνυμος! Ο Κούλης, πάλι, λέει πως δεν είχε ιδέα για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου, που ανακοινώθηκε μια μέρα μετά. Αν αυτό το πάρουμε τοις μετρητοίς, τότε ο Ιερώνυμος είναι ένας κοινός απατεώνας, ένας παντελώς αναξιόπιστος συνομιλητής, αφού προσπάθησε να αποπροσανατολίσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κρατώντας τον στο σκοτάδι σχετικά με μια συμφωνία κυβέρνησης-Εκκλησίας, που και από τα δύο μέρη χαρακτηρίστηκε ιστορική!

Δε θ’ ασχοληθούμε, φυσικά, με τη διερεύνηση της «αλήθειας» και του «ψεύδους». Ούτε με τις αηδιαστικές ανακοινώσεις του Μαξίμου που χαρακτηρίζουν τον Ιερώνυμο «άξιο λευίτη της Ορθοδοξίας» και με τις ανάλογου περιεχομένου απαντήσεις της ΝΔ. Αν το κάναμε, θα παίζαμε το παιχνίδι τους. Γιατί παιχνίδι κάνουν όλοι τους και φλομώνουν τον ελληνικό λαό στο ψέμα. Το δεσποταριάτο θέλει να γεμίσει το «παγκάρι» του και τα αστικά κόμματα θέλουν να γεμίσουν τις κάλπες τους. Ο ελληνικός λαός είναι θύμα και των δύο. Οσο για τον στοιχειώδη αστικό εκσυγχρονισμό, του διαχωρισμού Εκκλησίας-κράτους, ούτε που φαίνεται στον ορίζοντα.
πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *