Ξενώνες ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων: Κανένα προσφυγόπουλο στο δρόμο, κανένας εργαζόμενος χωρίς δουλειά

Εντελώς μετέωρα παραμένουν τα πράγματα για τα προσφυγόπουλα που διαμένουν στους 11 ξενώνες που διαχειρίζεται η ΜΚΟ Praksis και για τους πάνω από 150 εργαζόμενους που εργάζονται σ’ αυτούς, παρά τις «τυπικές» διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εργασίας (της Φωτίου συγκεκριμένα) ότι έχει βρεθεί λύση, με την ανάληψη της διαχείρισης των ξενώνων από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Αμέσως μετά την ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας των ξενώνων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, υπήρξε κινητοποίηση των εργαζόμενων, τουλάχιστον στο πρώτο και βασικό επίπεδο, της εξασφάλισης στέγης για τα παιδιά, καθώς και της άμεσης καταβολής των δεδουλευμένων (αφού παρέμεναν από τον Σεπτέμβρη απλήρωτοι). Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τη διοίκηση της ΜΚΟ Praksis, η οποία εμφανίστηκε το ίδιο προκλητική όπως και όταν ανακοίνωνε την αναστολή της λειτουργίας των δομών της. Οι εργαζόμενοι απαιτούσαν υπεύθυνες απαντήσεις στο πού θα πάνε τα παιδιά (τη στιγμή που η στέγαση στον τομέα του προσφυγικού αποτελεί ένα τρομερά δυσεπίλυτο θέμα), πότε θα γίνει η αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους και αν έχουν εξασφαλιστεί θέσεις εργασίας για όλους (δεδομένου ότι οι διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που υπέγραφαν επί χρόνια υποκρύπτουν στην πραγματικότητα συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ οι εν λόγω εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους ξενώνες, ανεξάρτητα από τις μπίζνες κυβέρνησης-ΜΚΟ).

Η διοίκηση της ΜΚΟ Praksis δεν είχε να πει πολλά (δεν την ενδιαφέρει, άλλωστε, το διπλό πρόβλημα που δημιούργησε). Το μόνο που παρουσίαζε σαν σίγουρο ήταν ότι η αποπληρωμή των δεδουλευμένων θα ξεκινούσε άμεσα (εντός της εβδομάδας που διανύουμε). Την ίδια στιγμή, ως στυγνός καπιταλιστής απαντούσε στις κατηγορίες των εργαζόμενων ότι τους απολύουν χωρίς αποζημιώσεις, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, χωρίς καν την καταβολή των οφειλόμενων μισθών, ότι δε γίνονται απολύσεις αλλά πρόκειται για λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου! Πετούν στο δρόμο τους εργαζόμενους, εκμεταλλευόμενοι τις διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που τους εξανάγκαζαν να υπογράψουν, και σηκώνοντας αδιάφορα τους ώμους, τους λένε να πάνε να βρουν το δίκιο τους στα δικαστήρια! Αυτοί είναι οι μεγάλοι ανθρωπιστές!

Η κυβερνητική ανακοίνωση ότι οι δομές φιλοξενίας θα περάσουν στον έλεγχο του υπουργείου και του ΔΟΜ έλυσε (τουλάχιστον για τώρα) το φλέγον θέμα της στέγασης των ανήλικων προσφυγόπουλων. Ομως, παρά τη ρητή «διαβεβαίωση» της Φωτίου ότι «θα απορροφηθεί η πλειονότητα των εργαζομένων που θα αποδεσμευτούν από την Praksis και που διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα», όλοι οι εργαζόμενοι εξακολουθούσαν να παραμένουν σε καθεστώς απόλυτης ανασφάλειας.

Ο ΔΟΜ, παίρνοντας από την Praksis τη σκυτάλη του αφεντικού (τι κι αν είναι διεθνής οργανισμός, στην πραγματικότητα λειτουργεί κι αυτός όπως όλες οι μικρές ή μεγαλύτερες ΜΚΟ), άρχισε να καλεί τους εργαζόμενους σε συνεντεύξεις ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο και να ζητά να ελέγξει πτυχία και… περγαμηνές, χωρίς ακόμα να έχει δώσει κάποια λύση, γεγονός που παρατείνει την αγωνία των εργαζόμενων που εξακολουθούν να εργάζονται στις δομές χωρίς να ξέρουν αν θα εξακολουθήσουν να εργάζονται και την Πρωτοχρονιά.

Ανεξάρτητα από τα επιχειρηματικά κόλπα των ΜΚΟ και από τα «κοσμητικά» με τα οποία η Φωτίου «στολίζει» την Praksis σε ιδιωτικές συνομιλίες, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που διαμορφώθηκε. Είναι πλήρως υπόλογη στους εργαζόμενους, που έχουν εργαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα (κάποιες δομές λειτουργούσαν και πριν το 2017) με συνεχείς καθυστερήσεις μισθών, με υποστελέχωση, με απλήρωτες υπερωρίες και απανωτές παραβιάσεις των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων. Οι παντός τύπου έμποροι ανθρωπισμού (ΜΚΟ) εκμεταλλεύτηκαν την προσφυγική κρίση για να βάλουν βαθύτερα το χέρι στο μέλι και να κερδοσκοπήσουν ανελέητα, όμως είναι η κυβέρνηση αυτή που τους έδωσε τις «δουλειές».

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν: κανένα προσφυγόπουλο στο δρόμο, κανένας εργαζόμενος χωρίς δουλειά (το σύνολο και όχι η «πλειονότητα»). Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη συνέχιση της λειτουργίας όλων των ξενώνων και για την πρόσληψη όλων των εργαζόμενων, με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και με αναγνώριση της προϋπηρεσίας που έχει ο καθένας απ’ αυτούς ως εργαζόμενος στην Praksis.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *