Αλληλεγγύη στους εννέα Τούρκους αγωνιστές

Πλατύ μέτωπο αλληλεγγύης για την απελευθέρωση των 9 συλληφθέντων αριστερών Τούρκων πολιτικών προσφύγων, με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των κομμάτων και των οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αλλά και του αντιεξουσιαστικού χώρου, έχει συγκροτηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και δυναμώνει ενόψει της δίκης τους, που ξεκινά στον Κορυδαλλό στις 4 Φεβρουαρίου.

Στις 28 Νοεμβρίου 2017, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, η ελληνική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 9 Τούρκων προσφύγων μαρξιστών-λενινιστών, που στη συνέχεια προφυλακίστηκαν με την κατηγορία ότι αποτελούν μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που είχε στόχο τη δολοφονία του Τούρκου προέδρου.

Αφού κακοποιήθηκαν και βασανίστηκαν κατά τη σύλληψή τους, τους χώρισαν και τους διαμοίρασαν σε διάφορες φυλακές της χώρας, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην υπεράσπισή τους.

Για τους περισσότερους από αυτούς ζητήθηκε η έκδοσή τους στην Τουρκία, όμως τα ελληνικά δικαστήρια απέρριψαν τα αιτήματα.

Σύμφωνα με το κοινό ψήφισμα των αλληλέγγυων οργανώσεων, οι 9 Τούρκοι αντιμετωπίζουν «ένα κατασκευασμένο κατηγορητήριο και θα δικαστούν σαν “τρομοκρατική” ομάδα με βάση το διαβόητο άρθρο 187Α Π.Κ., χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως εύρημα από τις αστυνομικές έρευνες και κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να στοιχειοθετεί κάτι τέτοιο».

«Δώρο στον Ερντογάν»

«Η κυβέρνηση ήθελε να προσφέρει αυτούς τους Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές, αναγνωρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες, γνωστής διαμονής, δώρο μπροστά στην επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν. Και παίχτηκε και ένα άλλο παιχνίδι από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ειδικά η Ντόρα Μπακογιάννη δεν δίστασε να δηλώσει ξεκάθαρα πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να τους στείλει στην Τουρκία ως αντάλλαγμα με τους δύο Ελληνες αξιωματικούς που κρατούνταν τότε από την Τουρκία. Εφτασε μάλιστα να τους χαρακτηρίσει “Κουφοντίνες της Τουρκίας”, βγάζοντας από μόνη της και δικαστική κρίση», υπογράμμισε χθες η δικηγόρος Αλέκα Ζορμπαλά στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για το θέμα.

Ο δικηγόρος Δημήτρης Σαραφιανός αναφέρθηκε στο επαναλαμβανόμενο μοτίβο συλλήψεων Τούρκων πολιτικών προσφύγων σε Ελλάδα και Τουρκία κάθε φορά που υπάρχει μια συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων των δύο χωρών.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως πρόκειται για πολιτικές διώξεις αγωνιστών ανεξαρτήτως των κυβερνήσεων, ενώ υπενθύμισε τις χιλιάδες συλλήψεις στην Τουρκία δικηγόρων, συνδικαλιστών, εκπαιδευτικών, ακόμα και των συνηγόρων των δικηγόρων.

Για την παραμορφωτική προβολή της υπόθεσης από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, για τα πενιχρά νομικά ευρήματα και για την περιρρέουσα φιλολογία η οποία συνιστά παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας και προκαλεί επιβάρυνση του κλίματος διεξαγωγής της δίκης έκανε λόγο η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ, υπενθυμίζοντας και την υπόθεση της απαγωγής του Μπουλούτ Γιαϊλά στα Εξάρχεια το 2013, με τη συνεργασία ελληνικών, τουρκικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο γεγονός πως οι συλληφθέντες κατηγορούνται για ένταξη στο DHCP-C (μαρξιστική-λενινιστική οργάνωση στην Τουρκία), η οποία θεωρείται από την Ε.Ε. τρομοκρατική οργάνωση βάσει μιας αυθαίρετης λίστας τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζεται από μη αιρετά όργανα της Ε.Ε. με αυθαίρετα κριτήρια (πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών) και στην οποία λίστα μπαινοβγαίνουν οργανώσεις ανάλογα με την εκάστοτε γεωπολιτική συγκυρία.

Οι ομιλητές στηλίτευσαν το γεγονός πως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση συμπαράστασης στους διωκόμενους πολιτικούς πρόσφυγες, σε αντίθεση με τη στάση που είχε κρατήσει το κόμμα ως αντιπολίτευση σε αρκετές ανάλογες περιπτώσεις, όπως σε αυτήν της απαγωγής και παράδοσης του Μπ. Γιαϊλά.

Καμία εύνοια

«Δεν πρέπει να δημιουργηθεί κάποια σύγχυση ότι λόγω της πρόσφατης όξυνσης των αντιθέσεων ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν καλύτερη μεταχείριση», επισήμανε ο Σπύρος Παπακωνσταντίνου (Λαϊκή Αντίσταση-ΑΑΣ), υπενθυμίζοντας και τη συνεχιζόμενη επί 1,5 χρόνο δίκη των Τούρκων αγωνιστών της ATIK στο Μόναχο.

Στο κοινό τους ψήφισμα οι οργανώσεις (μεταξύ των οποίων ΛΑ.Ε., ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ, ΛΑ-ΑΑΣ, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Αναμέτρηση κ.ά.) καλούν σε πορεία αλληλεγγύης την Πέμπτη 29/1/2019 στις 6 μ.μ., από τα Προπύλαια προς τη Βουλή και την τούρκικη πρεσβεία.

Πηγή: Κώστας Ζαφειρόπουλος – “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *