Στο βόθρο του εθνικισμού χωρέσαν όλοι

Έτσι! Να πέφτουν οι μάσκες για να φανεί ποιος είναι ο καθένας μας. Όχι ότι δεν γνωριζόμαστε. Αλλά υπάρχει μια οριογραμμή που σε βάζει μία για πάντα στη θέση σου όπου πάνω της αναγράφεται με μαύρα πηχυαία γράμματα: εθνικισμός.  

Εθνικισμός σημαίνει μίσος κατά του ανθρώπου και τίποτα λιγότερο. Είναι μια επικίνδυνη μορφή εχθρότητας  που έχει οδηγήσει κατ΄ επανάληψη σε ντροπιαστικές πράξεις την οικουμένη. Και έσχατη απόρροια της εθνικιστικής ιδεολογίας είναι ο φασισμός.

Όταν λοιπόν δυνάμεις της αριστεράς βγαίνουν στους δρόμους με παντιέρα τον εθνικισμό, όχι μόνο εγκαταλείπουν μία από τις κορυφαίες μαρξιστικές αξίες που προασπίζεται την ένωση και τη φιλία των λαών, αλλά ασπάζονται τα ίδια εικονίσματα με τους φασίστες.

Το μένος κατά της συμφωνίας των Πρεσπών θολώνει κι εμποδίζει το νου να αναγνωρίσει τη φυσική σύνδεση του ανθρώπου με το τόπο του. Και δεν συναντιέται πουθενά με κάποια λογική, αξιόπιστη και στέρεα ιστορική αφήγηση. Πρόκειται για μία αναβράζουσα ιδεολογική βία που επέλεξε να χρησιμοποιήσει το παλιό πολιτικό σύστημα, προκειμένου να χτυπήσει την παρούσα κυβέρνηση.  Ε λοιπόν για τον ίδιο ακριβώς λόγο κι οι εξ αριστερών κρατάνε μία άκρως φανατική στάση. Δεν ενθυμούμαστε να έσχιζαν τα ιμάτιά τους όταν παλιά συνοδοιπόροι τους μοίραζε προκήρυξη για το «Μακεδονικό» κι ερχόταν ως κι ο Γ. Παπανδρέου στο αυτόφωρο για να υπερασπιστεί τους συλληφθέντες μιας άλλης νηφάλιας γνώμης.

Είναι λυπηρό, λυπηρό αλλά αληθές. Και καλά το ΚΚΕ που έχει εγκαταλείψει προ πολλού τη λογική και κάθε εγκόσμια ελευθερία. Δεν περιμένεις κάτι περισσότερο από ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι τα δικαιώματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου είναι παρά φύση. Αλλά η άλλη; Εκείνη η αριστερά που στοιχίζεται πρόθυμα πίσω από την εθνικιστική ρητορεία του Κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να βάλει κι αυτή ένα χεράκι μπας και πέσει μια ώρα αρχύτερα ο τρισκατάρατος Τσίπρας; 

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα φύλλο συκής, πολύ μικρό όμως για να κρύψει την αλήθεια. Όταν υποκαθιστάς τις αρχές σου με τον εθνικισμό, αυτομάτως παραδίδεσαι στο μεγαλείο του κράτους και υπονομεύεις απευθείας την ενότητα των λαών. Από κει και πέρα η συνέχεια είναι μονόδρομος ή μάλλον ένας κατήφορος.  

Ο εθνικισμός δεν ενώνει, αλλά διαχωρίζει τους ανθρώπους, διότι του λείπει η εσωτερική παρόρμηση που υπάρχει σε κάθε κοινωνική ένωση.

Πηγή: Γιάννης Ουτμπούτογλου – “Κουτί της Πανδώρας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *